Hlavní navigace

Očkování se od ledna 2018 zásadně mění

20. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Od počátku roku 2018 se v České republice významně mění nastavení očkovacího kalendáře pro děti i dospělé, a to včetně počtu aplikovaných dávek a intervalů mezi nimi.

Poslanecká sněmovna schválila v červnu novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění (č. 48/1997 Sb.), kde v části věnované hrazeným službám dochází ke změnám a k rozšíření úhrady vybraných očkování ze zdravotního pojištění.

Novinky v očkování 2018

„Nově se zavádí úhrada očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) také pro chlapce ve věku třinácti let. Dívky mají tuto vakcinaci hrazenou již od roku 2012. Důvodem tohoto rozšíření dobrovolného plošného očkování chlapců je genderová vyváženost i rychlejší populační dopad v případě, že jsou obě pohlaví očkována souběžně. Další změny v očkování se týkají novorozených dětí i seniorů,“ uvádí náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči a předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

U očkování proti pneumokokovým onemocněním je možné nově uhradit také dvě dávky základního očkování pro kojence ve věku do sedmého měsíce věku dítěte. To ve své podstatě znamená přechod na očkování ve schématu 2+1.

Nově se zavádí úhrada očkování u vybraných, chronicky nemocných, rizikových skupin pacientů bez ohledu na věk. Jedná se o úhradu očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním, pneumokokovým onemocněním, onemocněním vyvolaných Haemophilus influenzae typu b (hemofilové nákazy) a proti chřipce u pacientů s porušenou nebo zaniklou funkcí ledviny, pacientů po autologní nebo allogenní transplantaci kmenových hemopoetických buněk, pacientů se závažným imunodeficitem nebo u pacientů po prodělané invazivní meningokokové nebo invazivní pneumokokové infekci.

Novinkou je také zavedení úhrady takové vakcíny proti pneumokokovým onemocněním u osob ve věku nad pětašedesát let, kterou schválí ministerstvo zdravotnictví na základě doporučení Národní imunizační komise (NIKO).

Očkování proti infekčním onemocněním

Další klíčovou změnou je novelizace vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem (č. 537/2006 Sb.).

Základní očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae typu b, přenosné dětské obrně a virové hepatitidě B se nově provede v době od započatého devátého týdne po narození dítěte dvěma dávkami hexavalentní očkovací látky v průběhu prvního roku života dítěte, podanými v intervalu dvou měsíců mezi dávkami, a třetí dávkou podanou mezi jedenáctým a třináctým měsícem věku dítěte. Tímto opatřením je i zde realizováno schéma 2+1. U nedonošených dětí zůstává nadále v platnosti očkovací schéma 3+1. Časový posun u nedonošených dětí již dříve podpořil Odborný spolek pro očkování (OSPO).

Zásadní změnou je také stanovení horní hranice pro očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím (tzv. MMR vakcína) a posun druhé dávky. Základní očkování se provede živou očkovací látkou, a to nejdříve první den třináctého měsíce po narození dítěte, nejpozději však do osmnáctého měsíce věku dítěte. Podání druhé dávky očkovací látky proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím se provede od dovršení pátého roku věku dítěte do dovršení šestého roku věku dítěte.

Další informace najdete například na webu OSPO či Vakcíny.net. Spolek Rozalio, který se očkování dlouhodobě věnuje, připravil k nové vyhlášce deset bodů, v nichž rodičům radí, jak očkovat podle nové vyhlášky. Mohou se také obracet s dotazy na poradnu Rozalia. Přehlednou infografiku k novým pravidlům najdete na webu Provolbu.cz.

Zdroj: TZ MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).