Hlavní navigace

K tetanovce nejspíše přibude i přeočkování proti záškrtu, který se po letech vrátil

6. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vakcinologové upozorňují, že ačkoliv se do České republiky vrátil po 27 letech záškrt, na očkování dospělých se to zatím nijak neprojevilo, byť by mohlo. Stačí drobná změna – k látce proti tetanu přidat ochranu proti záškrtu. Do jedné dávky, takže by stále stačil jeden vpich.

Očkování dospělých proti tetanu se nejspíš pozmění. Kvůli návratu záškrtu by při příštím přeočkování zájemci naráz dostali spolu s protitetanovou injekcí naráz také očkovací látku proti záškrtu. Ten se po letech do země vrátil a podle odborníků na to musí očkovací kalendář zareagovat.

Na půdě Ministerstva zdravotnictví se na konci června proto bude řešit, zda současnou monovakcínu (pouze proti tetanu) nahradit vakcínou kombinovanou (tetanus + černý kašel + záškrt). Kombinovaná vakcína není žádnou novinkou, na trhu je jich hned několik od různých výrobců, při přeočkování dospělých, které platí pojišťovna, se ale nyní nepoužívá.

Co se dozvíte v článku
  1. O změně budou jednat v červnu
  2. Kdy se přeočkovává proti tetanu 
  3. Proč se nákaza vrátila
  4. Nemoc je zpět po 27 letech
  5. Bakterie přenáší i psi či kočky

O změně budou jednat v červnu

Vakcína proti tetanu i její aplikace u praktického lékaře v rámci povinného očkovacího kalendáře jsou plně hrazené zdravotními pojišťovnami. U dospělých ovšem zatím jde jen o sérum, jež v sobě obsahuje ochranu výhradně proti tetanu. 

Šéf odborné vakcinologické společnosti Roman Chlíbek už měsíce veřejně a opakovaně upozorňuje, že i pro dospělé existuje kombinované očkování, které by „elegantně“ zajistilo dospělým i ochranu proti záškrtu. Mezi ty dospělým aplikované a proplácené ale v tuto chvíli nepatří.

Naposledy přístup k očkování proti tetanu u dospělých Roman Chlíbek kritizoval po účasti na slovenském vakcinologickém kongresu. „Zvýšený výskyt záškrtu ve světě byl jeden z důvodů zavedení přeočkování v dospělosti na Slovensku. Od 1. 7. 2007 přeočkovávají každého dospělého po 10–15 letech proti tetanu a proti záškrtu. V jednom vpichu. U nás stále jen proti tetanu,“ napsal 1. června na Twitteru.

Do Česka se po 27 letech vrátil záškrt. Očkování z dětství nemusí stačit Přečtěte si také:

Do Česka se po 27 letech vrátil záškrt. Očkování z dětství nemusí stačit

Server Vitalia.cz se proto dotázal Ministerstva zdravotnictví, proč se již v Česku, kde se záškrt i černý kašel vyskytují, dospělí bezplatně rovněž nepřeočkovávají kombinovanou vakcínou. Mluvčí rezortu Ondřej Jakob důvody nevysvětlil, obratem ale zaslal upozornění, že toto téma bude velmi brzy „na stole“. „Případné zavedení přeočkování dospělých osob proti tetanu a záškrtu bude projednáno na nejbližší schůzce Národní imunizační komise. Ta je naplánována na konec června,“ uvádí Ondřej Jakob. Komisi vede hlavní hygienička Pavla Svrčinová, jejím místopředsedou je zmiňovaný vakcinolog Roman Chlíbek.

Kdy se přeočkovává proti tetanu 

Přeočkování proti tetanu jednou dávkou vakcíny je dospělým doporučováno každých zhruba deset až patnáct let. Interval pomáhá lidem sledovat jejich praktický lékař nebo se v současné době objevují různé druhy aplikací určených pro mobilní telefony či jiné metody telemedicíny. Do budoucna by pozvánka na přeočkování mohla chodit automaticky z elektronického očkovacího průkazu.

Mimo tento interval vakcínu dostávají někteří pacienti po úrazech, poraněních a s nehojícími se ranami, protože v takovém případě je riziko onemocnění tetanem vyšší. Jako prevence se pak podává před některými operacemi (například na tlustém střevě či konečníku).

Proč se nákaza vrátila

Imunita vytvořená očkováním se ovšem postupně vytrácí, takže v dospělosti se riziko nákazy i u očkovaného člověka zvyšuje. Proto by se na přeočkování proti záškrtu mělo myslet i v dospělosti. Doporučení nechat se přeočkovat už dříve zaznělo také u černého kašle. Očkování na něj je rovněž součástí kombinované vakcíny obsahující látku proti tetanu a záškrtu.

Kromě vyvanutí očkovací imunity hygienici a SZÚ podotýkají, že zvýšený počet zachycených případů je dán také zavedením lepší diagnostiky infekčních patogenů, což vede k tomu, že se více zachycených vzorků dostává do národní referenční laboratoře SZÚ, kde nákazu potvrzují.

Zvažte očkování proti pásovému oparu i záškrtu a černému kašli, které se znovu vrací Přečtěte si také:

Zvažte očkování proti pásovému oparu i záškrtu a černému kašli, které se znovu vrací

Nemoc je zpět po 27 letech

Záškrt se do ČR vrátil po 27 letech – znovuobjevil se v dubnu roku 2022. Státní zdravotní ústav (SZÚ) v otevřených datech upozorňuje, že i letos eviduje jednotlivé případy nákaz tímto onemocněním.

V roce 2022 dle dat zveřejněných na webu SZÚ bylo laboratořemi potvrzeno pět případů tohoto onemocnění. Jde o počet nemocných za celý loňský rok. Letos od ledna do dubna jsou ve statistice SZÚ čtyři případy nakažených záškrtem. Na začátku května hygienici a SZÚ oznámili, že evidují celkem desátý případ nákazyPodle údajů, které z odborné konference zveřejnil na sociálních sítích Roman Chlíbek, v sedmi případech onemocněli záškrtem muži, ve třech případech šlo o ženy.

Dosavadní zaznamenané případy se netýkají jen dospělých, ale také dětí. Nákaza byla ve čtyřech případech potvrzena u dětí ve věku 5 až 9 let (z toho dvě byly proti záškrtu již plně očkovány). Mezi dospělými ve věku 33 až 87 let je evidováno dosud sedm laboratorně potvrzených nákaz. Statistika ještě dodává, že v tuto chvíli dominuje kožní forma záškrtu (v osmi případech), v menšině je forma tzv. hltanová (dva případy).

Kožní forma záškrtu se projevuje obvykle nebolestivými otoky až vředy a špatně se hojícími lézemi. Hltanová forma onemocnění se podobá často těžké angíně s šedavými pablánami v oblasti mandlí. Ty vedou ke zúžení hrtanu i hltanu a k dušení. Mezi další příznaky onemocnění patří podle portálu Nzip slabost, bolest v krku, horečka, zvětšené krční mandle a dýchací obtíže.

Uvažujete o tom, že se necháte přeočkovat proti nemocem, jako jsou černý kašel nebo záškrt?

Bakterie přenáší i psi či kočky

Původcem onemocnění jsou tři kmeny korynebakterie. Toxiny, které vylučují, se mohou dostat do krevního oběhu nemocného a poškodit srdce, ledviny a centrální nervový systém. Záškrt proto i dnes patří k onemocněním, jež může mít fatální následky. Podle evropského očkovacího informačního portálu zemře i při léčbě zhruba jeden pacient z deseti. U části nemocných se ovšem závažné příznaky vůbec nerozvinou a ti se pak stávají přenašeči této choroby.

Onemocnění se může šířit kapénkami při mluvení, kašlání či smrkání. Přenést se  může také otevřenou ránou a vzácně prostřednictvím kontaminovaných předmětů. Přenašečem korynobakterií může být také domácí mazlíček, tedy kočka nebo pes. V ČR v této souvislosti úřady v posledním roce a půl evidují dva přenosy na člověka ze psa.

Léčba záškrtu probíhá vysokými dávkami antibiotik či podávání protitoxinové látky. Těžké formy onemocnění se neobejdou bez pobytu na infekčním oddělení v nemocnici.

Protože jde o infekční onemocnění, hygienici dohledávají kontakty nemocného a posílají je na testy. Lékař následně rozhoduje o případném preventivním podávání antibiotik.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).