Hlavní navigace

Na očkování proti opičím neštovicím má nově nárok více lidí

26. 10. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno: Doplnili jsme vyjádření FN Bulovka k počtu naočkovaných. (26. 10. 2022 12:58)
Ministerstvo zdravotnictví rozšířilo skupinu, která má nárok na bezplatnou vakcínu proti opičím neštovicím. Nechat očkovat se nově mohou například nemocní HIV, jejich partneři či ti, kteří nedávno prodělali pohlavní nemoc. Za očkováním ale budou muset cestovat.

Vakcíny proti opičím neštovicím nazvané Jynneos do ČR doputovaly na konci července. Celkem šlo o 2800 dávek. Protože jde ale o očkovací látku, jež tady není zaregistrována, všechny šly do Fakultní nemocnice (FN) Bulovka. Ta je státem určena jako centrální místo skladování. 

Co se dozvíte v článku
  1. Očkování jen pro někoho
  2. Kdo má nově nárok na vakcínu
  3. Očkovat lze i po kontaktu s nakaženým
  4. Za vakcínou si musíte zajet
  5. Co jsou opičí neštovice a jak se projevují

Očkování jen pro někoho

Očkování je určeno pouze vybraným skupinám dospělých. Zpočátku to byli ti, kteří byli v úzkém kontaktu s člověkem s potvrzenou nákazou opičími neštovicemi, nebo laboranti, kteří pracují se vzorky nakažených pacientů, a zdravotníci ošetřující pacienty s potvrzením onemocněním. 

Stát nedávno tyto vybrané skupiny, které mají i nadále nárok na bezplatné očkování, doplnil o další. Na twitterovém účtu o tom informoval 13. října epidemiolog Roman Chlíbek, jenž vede při ministerstvu zdravotnictví Národní institut pro zvládání pandemie. Je také předsedou České vakcinologické společnosti a stojí v čele Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové.

Odborníci při změně cílili především na homosexuální muže, konkrétně pak na ty z nich s rizikovým chováním. „Protože více jak 95 procent případů opičích neštovic v Evropě je právě v této komunitě. Takže to jsou lidé, kteří by na očkování měli myslet skoro více než zdravotníci,“ řekl pro Vitalia.cz Roman Chlíbek. Ohroženi jsou také ti, kteří pracují v sexbyznysu.

Kdo má nově nárok na vakcínu

  • Osoby, které měly za posledních 6 měsíců sex s více sexuálními partnery, včetně osob poskytujících sexuální služby.
  • Muži mající sex s muži užívající pre-expoziční profylaxi infekce virem HIV.
  • Osoby, u nichž bylo v posledních 6 měsících diagnostikováno pohlavně přenosné onemocnění.
  • Osoby, které mají více než jednoho partnera, který je HIV pozitivní.

Zdroj: Rozhodnutí ministra zdravotnictví

Podle Romana Chlíbka se naočkovat mohou nechat také blízké kontakty výše vyjmenovaných lidí. U ostatních očkování nemá smysl, protože převažují rizika nad benefity vakcinace. „Vždy je potřeba posuzovat míru rizika nákazy. U běžné populace je tak nízká, že nestojí za to podstupovat očkování s nějakými nežádoucími účinky. Jde o živou, oslabenou očkovací dávku s určitou mírou případných reakcí a nežádoucích účinků po očkování,“ podotýká lékař. 

Očkovat lze i po kontaktu s nakaženým

Pro vybrané skupiny to znamená, že pokud mají zájem o očkování, mohou je podstoupit. Vakcína je dvoudávková, podává se do paže s odstupem minimálně 28 dnů. Očkování je hrazené státem.

Jak poznat opičí neštovice a jak se proti nim chránit Přečtěte si také:

Jak poznat opičí neštovice a jak se proti nim chránit

Vakcína je určena jako prevence. Tedy pro ty, kteří nebyli v kontaktu s nakaženým opičími neštovicemi. Očkovat je možné i po kontaktu s nemocným, v takovém případě ale musí první dávka přijít do 5 dnů.

Za vakcínou si musíte zajet

Očkovacích látek má ČR podle odborníka dostatek. „Šlo o dar z EU a zatím jich bylo aplikováno mizivé množství,“ doplňuje předseda vakcinologické společnosti.

Zájemci se musí připravit, že dostat se k vakcíně není jednoduché, ačkoliv na ni mají nárok. Její podávání dosud oznámila jen FN Bulovka. Očkují ovšem už i jiná místa. „K 13. říjnu jsme vydali 26 vakcín, z nichž 7 bylo expedováno do jiných zdravotnických zařízení. 19 vakcín jsme podali pacientům s rizikovým kontaktem či zdravotníkům pracujícím v rizikovém prostředí,“ popisuje mluvčí FN Bulovka Eva Libigerová.

Očkování by mělo být dostupné zejména ve fakultních nemocnicích.„Vakcína není a nebude u praktických lékařů, ale je v některých centrech především při velkých nemocnicích. Jde asi o 7 nebo 8 míst,“ doplňuje Roman Chlíbek s tím, že nejlepší cestou, jak se k očkování dostat, pokud jde třeba o HIV pozitivního zájemce, je kontaktovat HIV centrum, kam pacient pravidelně dochází kvůli léčbě nemoci.

Je nákaza opičími neštovicemi za vrcholem? Čísla to naznačují, odborníci jsou opatrní Přečtěte si také:

Je nákaza opičími neštovicemi za vrcholem? Čísla to naznačují, odborníci jsou opatrní

O rozšíření skupin, které mají na očkování nárok, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek rozhodl v dokumentu datovaném k 5. říjnuLéčivý přípravek Jynneos je možné použít na základě předchozího vyhodnocení míry rizika nákazy a přínosů podání (…) u osob ve věku 18 a více let, stojí v dokumentu. „Před podáním (…) musí aplikující lékař informovat pacienta o možných nežádoucích účincích a rizicích souvisejících s jeho podáním. Použití léčivého přípravku (…) je možné pouze po podepsání informovaného souhlasu pacientem,“ je v něm dále uvedeno.

K rozšíření očkovacích skupin došlo, ačkoliv ministr Vlastimil Válek takový krok ještě na konci září odmítal. Tehdy jej o to žádali lékaři na infektologickém kongresu v Praze a Vlastimil Válek novinářům řekl, že to není třeba. Podle Romana Chlíbka se ale na kroku odborníci v Národním institutu pro zvládání pandemie shodli, takže jej ministerstvo bez zádrhelů akceptovalo.

Co jsou opičí neštovice a jak se projevují

Opičí neštovice patří k zoonózám, tedy nemocem přenosným ze zvířete na člověka. Zároveň jde o infekční chorobu, jež se přenáší mezi lidmi. Za onemocněním stojí nákaza orthopoxvirem. Jde o jiného původce než u neštovic planých, proto očkování proti planým neštovicím na ty opičí nefunguje.

Abyste opičí neštovice dostali, musíte být v blízkém kontaktu s nemocným. Infekce je přenosná kontaktem kůže na kůži (nejvíce nakažlivá je tekutina v puchýřcích, jež onemocnění většinou doprovází), krví, kapénkami. Podmínkou přenosu je dlouhodobý kontakt s nakaženou osobou nebo jí kontaminovanými předměty (oblečení, ložní prádlo, sexuální pomůcky). Vstupem pro virus do organismu jsou dýchací cesty, sliznice nebo poranění kůže, a to i ta neviditelná okem.

Státní zdravotní ústav první pozitivní vzorek u českého pacienta odhalil v dubnu. K 6. říjnu evidoval 71 případů tohoto onemocnění. Jeden člověk jeho následkům podlehl.

Nemoc se projevuje vyrážkou s puchýři na kterékoli části těla (počínaje ústy, konečníkem nebo genitáliemi, pokud se přenáší při sexu), zánětem a bolestí konečníku, zduřením lymfatických uzlin, horečkou. Čeští lékaři již zaznamenali i případy, kdy pacient žádnou vyrážku neměl. U jiných zase dominovaly projevy, které připomínaly angínu včetně bolesti v krku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022.