Hlavní navigace

Názor k článku Očkování proti neštovicím – záhada hlavolamu od Autor - Téma, které jsem v článku trošku obešel, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 11. 2013 17:48

    Autor (neregistrovaný)

    Téma, které jsem v článku trošku obešel, ale byl jsem na něj upozorněn, je problematika výskytu pásového oparu jako sekundární infekce. (?!)

    Všeobecně se má za to, že pásový opar představuje reaktivací varicella-zoster viru ve spinálních gangliích zadních rohů míchy nebo gangliích mozkových nervů (zde přežívá virus v organismu po prodělání planých neštovic) a který se poté podél nervů šíří do místa výsevu herpetického exantému.

    Tato endogenní teorie pásového oparu nedává vznik pásového oparu do souvislosti s tím, že je jedinec nově potká s virem varicella-zoster ze zevního prostředí. Nemělo by to mít navzájem žádný vztah.

    To však ne zcela koresponduje s praxí a realitou, když velmi mnoho osob má tu zkušenost, že u nich vznikl pásový opar poté, co se setkali s dítětem s planými neštovicemi. Spíše tedy půjde o určitou ne zcela jasnou kombinaci náhlé změny imunity, která umožní endogenní reaktivaci viru, ale která by mohla být mj. spouštěna také "setkáním se" organismu s virem varicelly ze zevního prostředí.

    Opět jedna z věcí, kterou tak úplně nevíme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).