Hlavní navigace

Očkování proti klíšťové encefalitidě nemá nejlepší pověst, naopak

27. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Reklama na očkování proti encefalitidě umí být neodbytná a člověk může mít dojem, že se bez něj neobejde on ani jeho děti. Skutečně je to nezbytné? Mezi rodiči narazíte na různé obavy.

Uvažujete-li o očkování proti klíšťové encefalitidě, zamyslete se nejdříve nad tím, jaký preferujete životní styl a jak jsou na tom vaše děti. Pokud se pohybujete jen v centru města, milujete dětské koutky v obchodních centrech a přírodu vidíte jednou za čtvrt roku v zoologické zahradě, je tohle očkování nejspíše zbytečné, protože přese všechny přínosy je vakcína určitou zátěží pro imunitu.


Autor: Isifa.cz

„Já sám po poradě s neurologem z příbuzenstva své děti očkovat nenechávám, o očkování ale uvažuju u nás dospělých, protože u dětí má i případná nákaza většinou velice lehký průběh, kdežto dospělé může vyřadit z běžného života i na hodně dlouhou dobu,“ říká praktický lékař Zdeněk Válek. Nedávno se to stalo například bývalému ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi, který kvůli klíšťové encefalitidě strávil několik dní dokonce na jednotce intenzivní péče a čeká ho mnohaměsíční rekonvalescence.

Poněkud jiný názor má doktorka Veronika Horáková z ambulance očkování pražské nemocnice v Motole. U dětí, které jezdí do rizikových oblastí, považuje očkování za vhodné. S tím, že je ošemetné spoléhat na to, že případná nemoc děti nijak nepoznamená. „Nedomnívám se, že se děti vyrovnají s nákazou celkem snadno, je to špatná interpretace, děti mají lehčí průběhy onemocnění než dospělí, obvykle bez trvalých následků, ale určitě nejde o lehké onemocnění,“ upozorňuje doktorka Horáková. Očkování se nicméně nehodí pro děti s nekompenzovaným epileptickým onemocněním nebo těžkou alergickou reakcí na předchozí očkování.

Více o nemoci: Klíšťová encefalitida

Kdy zvažovat očkování a od jakého věku

Pokud tedy trávíte víkendy na chatě, děti krom toho jezdí nejméně jednou měsíčně třeba na skautskou výpravu a plánujete je posílat na tábory pod stan, je na místě o podobném očkování uvažovat. Zvláště když jsou navštěvované lokality v povodí řek, kde bývá rizikových členovců vůbec nejvíce. Pozor ale, hodně jich je také v městských parcích stejně jako vysoko v horách.

Na výběr jsou injekce od dvou různých výrobců ve variantách dospělé i pro děti. Není ale tohle nepovinné očkování pro dětský organismus přílišnou zátěží? Od jakého věku s očkováním případně začít?

V diskuzích můžete narazit na zmínku o věkové hranici šesti nebo dokonce dvanácti let. „Očkování proti klíšťové encefalitidě se podle doporučení obou výrobců může provádět u dětí starších 12 měsíců a dokonce v případě individuální potřeby, je-li riziko této nákazy vysoce pravděpodobné, pak i u dětí starších šesti měsíců. Přesto byl mezi pediatry přijat obecný konsensus, že je vhodné toto očkování odložit až po ukončeném dětském očkování, tj. zhruba do třetího roku života,“ vysvětluje lékař Marek Petráš, který se očkování věnuje na svém serveru www.vakciny.net. Podle něj je ale problém očkování dostat do už tak nabitého kalendáře dětských očkování.

„Lékařka mému dítěti, které očkování obecně špatně snáší, nedoporučila, abychom ho nechali očkovat i proti klíšťatům. Ostatní očkování měl odložená a byl by problém vakcínu, která se dává v několika dávkách, někam vecpat,“ uvádí ze zkušenosti matka pětiletého Tomáše. 

Nicméně doktor Petráš sám očkování dětí nepovažuje za rizikové.

Nestačilo by klíště včas odstranit?

Za jak dlouho klíště předá nákazu? Je pravda, že do dvou hodin nestihne klíště vypustit infikované látky do těla, takže ho stačí rychle odstranit a očkování je tím pádem zbytečné? Objevují se i tvrzení, že k předání nákazy je třeba ještě doba mnohem delší.
„Nelze zjednodušovat rizikovou fázi přisátého klíštěte," varuje Marek Petráš. „Určitě bude pravda, že odstraní-li se klíště bezprostředně po přisátí, postižený člověk nebude ohrožen infekční dávkou tohoto viru a riziko onemocnění nebude prakticky žádné. Ale jak chcete v praxi zajistit bezprostřední odstranění klíštěte, když klíště odhalíte až doma večer obvykle při koupání či sprchování?
Nicméně, doba inkubace tohoto onemocnění se pohybuje od tří do třiceti dní a skutečně závisí na expozici velikosti infekční dávky, ale i na individuálním imunitním systému a podobně.“

Počítejte s možnými vedlejšími účinky

Dříve se toto očkování nedoporučovalo alergikům, ale tohle riziko se s moderní vakcínou výrazně zmenšilo, přesto se velmi vzácně – u méně než 0,1 procenta očkovaných – může objevit alergie na samotnou vakcínu, zejména na vaječné proteiny. Očkování se také nehodí pro lidi, kteří prodělali nějaké horečnaté onemocnění, nutný je alespoň dvoutýdenní odstup.


Autor: Isifa.cz

Přes vývoj vakcíny se mohou objevit vedlejší účinky, nejčastější – až u třetiny lidí – je to lokální reakce, tedy zarudnutí a bolestivost v místě vpichu a to u obou typů vakcín. Asi desetina očkovaných pociťuje bolest hlavy, pocit na zvracení, mohou je bolet zuby a klouby. Teplota a zvracení postihují už jen jedno procento lidí.

Alergie a neurologické komplikace jako paralýza či poruchy chůze jsou po očkování proti klíšťové encefalitidě extrémně vzácné, ale někdy se objevovaly zejména po starším typu vakcíny, kde se ke kultivaci používaly myší mozky. Pokud se s nějakým neurologickým onemocněním léčíte, rozhodně informujte lékaře, který by vás očkoval.

Každopádně se na možné vedlejší účinky připravte – po očkování vytrvejte půl hodiny v čekárně, kdybyste se necítili dobře, upozorněte lékaře. A na pár dní po očkování si pro sebe, případně pro své děti, neplánujte nic fyzicky namáhavého.

Očkování znamená pět dávek během deseti let

Na tom, v jaké roční době se s očkováním začne, zase tolik nezáleží, protože se nepotvrdilo, že hrozí horší průběh nemoci, pokud by se očkovalo v době, kdy se klíšťata vyskytují, a člověka by nějaké nakazilo. „I tak zůstává hlavní doporučení zahájit očkování v době chladných měsíců během zimního období, aby se ochrana vytvořila ještě dříve, než klíšťat přibude,“ uvádí Marek Petráš.

První dvě dávky vakcíny zajistí ochranu přetrvávající minimálně 12 měsíců, což je dostatečné pro první sezónu klíšťat po očkování dvěma dávkami. Pro další setrvání ochrany je nutné dokončit schéma očkování podle doporučení výrobců. Jedna dávka vyjde včetně aplikace na 500 až 800 korun. Některé zdravotní pojišťovny na očkování přispívají, ale příspěvky se poslední dobou o hodně snížily.

Jistou nevýhodou očkování proti klíšťové encefalitidě je počet injekcí, které člověka čekají. Oba výrobci používaných vakcín doporučují první posilující očkování do tří let a pak každé následující do pěti let (výjimkou jsou starší 50 nebo 60 let, u nichž se doporučuje pravidelně posilovat po třech letech). “Za prvních deset let se podá celkem pět dávek, ovšem první tři tvoří základní očkování, další jsou posilující,“ vysvětluje Marek Petráš, podle nějž to pro tělo žádná zátěž není.

Pokud člověk z nějakého důvodu doporučený interval nestihne, není třeba znovu dávat první tři dávky, ale dát posilující dávky kdykoli do deseti let. Neznamená to, že by dotyčná osoba byla před podáním této dávky spolehlivě chráněna, ale má jakousi paměť, díky které může očkování výchozí stav ochrany obnovit.

Jaká je váš názor na očkování proti klíšťové encefalitidě? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).