Hlavní navigace

Je ideální čas na očkování proti chřipce. Stačí vakcína z loňska?

3. 10. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Říjen až listopad je podle odborníků nejlepší čas na očkování proti chřipce. Nově je bezplatné pro zdravotníky a vakcínu je možné dostat ve stejný den jako tu proti covidu.

Chřipkou v ČR každý rok onemocní zhruba desetina dospělých a až čtvrtina dětí. Ročně má na svědomí jen v tuzemsku zhruba 1500 životů. Výjimku tvořily poslední dva roky, kdy tradiční sezónu této nemoci pozměnilo šíření novinky v podobě covidu-19.

Podle odborníků nelze ale spoléhat na to, že covid potlačí chřipku i v letošním roce. Na tiskové konferenci pořádané ministerstvem zdravotnictví k nové kampani Chřipka se nikdy nevzdává  proto upozornili na prevenci v podobě očkování. Níže přinášíme soupis několika praktických informací na toto téma.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdy je nejvhodnější doba pro očkování?
  2. Pro koho je vakcína určena?
  3. Komu vakcínu zaplatí pojišťovna?
  4. Kolik pojišťovny přispívají na očkování proti chřipce?
  5. Ochrání mě vakcína z loňského roku?
  6. Jak předcházet chřipce?

Kdy je nejvhodnější doba pro očkování?

Je to právě teď. „Pokles protilátek po očkování je mezi 7 až 10 % za měsíc. Očkovat je tedy vhodné od poloviny října do konce listopadu, protože vrchol epidemie chřipky nastává obvykle v únoru,“ vysvětluje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Vakcíny již mají praktičtí lékaři v ordinacích, do ČR letos dorazily o něco dříve, a to již na začátku září. K dispozici jsou očkovací látky od několika výrobců. Podle Filipa Vrubla z České asociace farmaceutických firem do ČR letos míří 1 milion a 50 tisíc očkovacích dávek vyrobených ve Francii a Holandsku.

Mytí rukou: Nezapomínejte na nehty a zápěstí Přečtěte si také:

Mytí rukou: Nezapomínejte na nehty a zápěstí

K očkování je dobré se objednat u svého praktického lékaře. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky jsou připraveni. Zájemci mohou očkování podstupovat u praktika, u nějž jsou zaregistrovaní, ale také v jiných ordinacích, pokud svého praktického lékaře nemají nebo to k němu mají z nějakého důvodu nyní daleko.

Pro koho je vakcína určena?

Chřipka je sice rizikovější pro malé děti, seniory a chronicky nemocné, ale očkování je určeno pro všechny vyjma těch úplně nejmenších. V ČR jsou očkovací látky pro děti od půl roku. Novinka v podobě vakcíny podávané nosem, tedy bez vpichu, je určena dětem od 2 do 18 let.

Děti mohou dostat vakcínu proti chřipce, která nebolí. Očkování má smysl, tvrdí lékaři Přečtěte si také:

Děti mohou dostat vakcínu proti chřipce, která nebolí. Očkování má smysl, tvrdí lékaři

Lidé by zároveň měli podle odborníků pamatovat na to, že pokud podstoupili očkování proti covidu, nechrání je proti chřipce. Obě nemoci způsobuje jiný druh viru, proto je nutné se očkovat proti každé této nemoci zvlášť. Žádná vakcína, která by kombinovala obě, zatím na trhu není. Nicméně stále je platné doporučení vakcinologů, že je možné podstoupit obě očkování, tedy proti covidu i chřipce, naráz. Jen je nutné každou vakcínu aplikovat do jiné paže. „Co vím, tak tato kombinace je snášena dobře. Zájemců o ni ale mnoho není. Lidé upřednostňují spíše rozestup mezi vakcínami,“ podotýká Petr Šonka.

Komu vakcínu zaplatí pojišťovna?

Očkování proti chřipce není v ČR povinné, a proto není ani hrazené. Zpravidla si proto lidé musí očkovací látku i její aplikaci zaplatit. Stojí zhruba kolem 600 Kč, nosní vakcína pro děti je o cca stokorunu dražší. 

Existují ale výjimky, kterým očkování plně hradí zdravotní pojišťovny. Tradičně mají vakcínu i její aplikaci proplácenou lidé nad 65 let věku, nově se mohou letos na podzim naočkovat na pojišťovnu zdravotníci a někteří další pracovníci ve zdravotnictví. Nárok na hrazenou vakcínu mají také chronicky nemocní včetně diabetiků či ti, kteří prodělali určitá onemocnění. Výčet, komu všemu pojišťovny očkování proti chřipce hradí, najdete níže.

  • Lidé nad 65 let, 
  • zdravotníci a další odborní pracovníci ve zdravotnictví,
  • pacienti po splenektomii a transplantaci krvetvorných buněk,
  • pacienti před a po chirurgickém odstranění sleziny,
  • osoby po prodělané invazivní meningokokové nebo invazivní pneumokokové infekci,
  • pacienti, kteří trpí závažným farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin nebo diabetem,
  • pojištěnci umístění ve zdravotnických zařízeních poskytovatele dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem,
  • osoby s porušenou nebo zaniklou funkcí sleziny (hyposplenismus nebo asplenie),
  • osoby po autologní nebo allogenní transplantaci kmenových hemopoetických buněk,
  • osoby se závažnými primárními nebo sekundárními imunodeficity, které vyžadují dispenzarizaci na specializovaném pracovišti.

Zdroj: VZP

Ačkoliv se Češi do očkování nijak moc nehrnou, což potvrzují aktuální průzkumy veřejného mínění, ministerstvo zdravotnictví ani zdravotní pojišťovny zatím nechtějí, aby očkování proti chřipce bylo plně hrazené pro všechny. 

Kolik pojišťovny přispívají na očkování proti chřipce?

Pokud podstoupíte očkování za své, můžete zpětně požádat svoji zdravotní pojišťovnu (ZP) o příspěvek z fondu prevence. Musíte však mít na paměti, že příspěvek získáte až zpětně, takže je potřeba očkování nejdříve zaplatit a uschovat si účtenku. Každá z pojišťoven má svá pravidla, jak lze příspěvek čerpat, takže je dobré se o nich informovat na webu či telefonické zákaznické lince.

A jaké jsou aktuální stropy příspěvků na očkování proti chřipce či na očkování obecně? 

  • Česká průmyslová ZP až 1000 Kč 
  • Oborová ZP až 500 Kč, 
  • Pojišťovna RBP až 1000 Kč,
  • Vojenská ZP až 500 Kč,
  • Všeobecná ZP 200 Kč,
  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda až 400 Kč,
  • ZP ministerstva vnitra až 2000 Kč. 

Zdroj: Mojeambulance.cz

Příspěvek je možné čerpat i na nosní vakcínu pro děti. Potvrdila to alespoň mluvčí Všeobecné ZP Viktorie Plívová. Podobný postup budou mít nejspíše i ostatní pojišťovny, ale je lepší si jej před očkováním tímto typem vakcíny ověřit.

Ochrání mě vakcína z loňského roku?

Zčásti to tak může být, u lidí, kteří jsou z hlediska chřipky řazeni mezi rizikové skupiny, ale na to nelze spoléhat. „Každý rok se kmeny ve vakcíně obměňují. Letos jsou vyměněny 2 ze 4. Částečná ochrana tam tedy bude, ale zejména u starších a rizikových pacientů nebude na dostatečné hladině,“ podotýká Jan Kynčl.

Obměnu výrobci vakcín provádí každý rok na základě doporučení Světové zdravotnické organizace. Ta vždy s předstihem zveřejňuje prognózu, které kmeny chřipky by se mohly podílet na onemocnění v následující sezóně.

Jak předcházet chřipce?

Kromě očkování lze chřipce předcházet posilováním imunity například pestrou stravou a vitamíny, na chřipku platí také pečlivé umývání rukou, pravidelné větrání nebo otužování.

Pokud se necítíte dobře a musíte třeba do lékárny, noste respirátor nebo roušku. Pokud jste nemocní, zůstaňte doma. Pokud kašlete, dělejte to do kapesníku či rukávu, ale ne do dlaně, kterou se viry snáze roznáší.

Co vy a očkování proti chřipce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).