Hlavní navigace

Očkování proti chřipce u dětí: ČR nemá přesná pravidla

29. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Nevíte, zda a kdy očkovat dítě proti chřipce? Čas je právě teď, od září do listopadu. Podle odborníka není mezi vakcínami proti chřipce zásadní rozdíl. Rozhoduje cena a individuální stav dítěte. Kdy ano a kdy ne?

Jak se očkují malé děti proti chřipce? „V minulosti byl postup očkování proti chřipce u dětí různorodý v závislosti na zvyklostech té či oné země nebo v závislosti na doporučení výrobce konkrétní komerční vakcíny,“ popisuje Marek Petráš. Podle odborníka na vakcinaci výrobci chřipkových vakcín svá doporučení postupně upravili a sjednotili.

V současnosti výrobci injekčních chřipkových vakcín doporučují očkovat jednou celou dávkou všechny děti, včetně těch nejmladších do tří let věku, u kterých se dříve očkování rozdělovalo do dvou polovičních dávek s minimálně čtyřtýdenním odstupem. Není to ale striktní pravidlo: „Přesto ale u těchto dětí nechávají možnost očkovat rovněž poloviční dávkou, ovšem už neurčují podávat dvě poloviční dávky, jako tomu bývalo. Volbu poloviční nebo plné dávky nechávají výrobci na národních autoritách, tzn. že některé státy očkují tyto děti s celou dávkou a jiné s poloviční. V České republice toto ustanovení schází – pravděpodobně si nikdo z kompetentních osob neuvědomil tuto potřebu – chřipkové očkování nepatří v ČR mezi oblíbené,“ uvádí k tomu Marek Petráš na webu www.vakciny.net.

Jakou vakcínou?

Složení chřipkové vakcíny je každoročně upravováno dle doporučení Světové zdravotnické organizace, aby co nejvíce odpovídalo cirkulujícím kmenům chřipky.

Podle odborníka není mezi různými chřipkovými vakcínami zásadní rozdíl, a to jak v bezpečnosti, tak účinnosti. „Nově by snad letos mohla být živá intranazální vakcína Fluez Tetra,“ říká Marek Petráš. Tato vakcína proti chřipce se aplikuje nosem.

Při výběru vakcíny se lze řídit její dostupností, případně cenou. „Není žádné specifické odborné hledisko pro jejich výběr,“ uvádí odborník. Dále v článku zjistíte finanční příspěvky zdravotních pojišťoven na očkování proti chřipce.

Kdy očkovat proti chřipce

Očkování proti chřipce je nejvhodnější v období od září do listopadu, zejména v době, kdy je relativně nízký výskyt respiračních infekcí. „Uvedené období je vhodné z důvodu toho, že se lze na chřipkovou sezónu včas připravit, tj. imunitní systém vyžaduje někdy dva až čtyři týdny k tomu, aby zajistil odpovídající ochranu,“ říká Marek Petráš.

Chřipkové epidemie postihují Českou republiku v chladných měsících roku, dle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nejčastěji mezi prosincem a březnem.

Koho ne/očkovat

Podle odborníka lze očkovat prakticky všechny děti bez omezení inaktivovanými chřipkovými vakcínami. „Omezení existuje pouze u dětí s omezenou funkcí imunitního systému, které nelze očkovat se živou chřipkovou vakcínou – viz článek Nová chřipková vakcína v letošní sezóně na Vakciny.net,“ říká a upozorňuje, že jinak platí obecné pravidlo: Nelze-li aktuálně provádět dětské očkování, nelze rovněž ani očkovat proti chřipce.

Prioritně by podle Petráše měly být očkovány zdravotně stigmatizované děti, pro které chřipka představuje zdravotní komplikace jejich onemocnění.

Očkování je dle SZÚ kontraindikováno u dětí do šesti měsíců věku, alergických na vaječnou bílkovinu (neplatí pro vakcíny pěstované na tkáňových kulturách) a antibiotikum neomycin a těch, které eventuálně prodělaly syndrom Gullian-Barré (vzácné zánětlivé onemocnění míšních nervů). Očkování je dle odborníků nutné odložit u všech pacientů s akutním horečnatým onemocněním.

Příspěvky na očkování proti chřipce

Zdravotní pojišťovny poskytují příspěvky na očkování proti chřipce obvykle bez ohledu na věk pojištěnce. Výše příspěvku se pohybuje cca od tří do pěti set korun, konkrétní podmínky čerpání upřesňují pojišťovny na svých webových stránkách, telefonicky či na pobočce.

 

Všichni klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny bez rozdílu věku mohou na vakcínu proti chřipce čerpat až 500 Kč. Tuto částku nabízí VZP všem svým klientům jako příspěvek na vybraná očkování, která nejsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. „Vzhledem k tomu, že cena vakcíny se pohybuje kolem dvou set korun, pokryje to komplet její nákup,“ uvádí mluvčí Oldřich Tichý. Více na webu www.klubpevnehozdravi.cz.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda přispívá na očkování proti chřipce pojištěncům do pětašedesáti let bez omezení pohlavím. Příspěvek je do výše 400 Kč a nárok na něj vzniká jednou za rok. Podrobné informace zjistíte na stránkách pojišťovny www.zpskoda.cz.

Ani Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nerozlišuje věk pojištěnce, který se nechá očkovat proti chřipce. „Pokud očkování proběhne v průběhu září a října, pak kterémukoliv klientovi – bez ohledu na věk – ZP MV ČR přispěje z Fondu prevence 300 Kč, což by mělo zcela pokrýt náklady na toto očkování,“ říká mluvčí Hana Kadečková.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v letošním roce nabízí v rámci svých preventivních programů na očkování dětí a mládeže do osmnácti let včetně příspěvek až pět set korun. Podmínky pro poskytnutí příspěvku naleznete na www.cpzp.cz.

Oborová zdravotní pojišťovna poskytuje refundaci nákladů na očkování proti chřipce všem svým klientům. „Například v rámci online benefitového systému VITAKONTO. V loňském roce tohoto benefitu využilo na dva tisíce pět set klientů OZP, z toho cca polovina ve věku do osmnácti let,“ uvádí mluvčí Mario Böhme.

Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna přispívá všem pojištěncům na veškerá očkování nehrazená ze zdravotního pojištění, a to až do výše 1000 Kč. „Samozřejmě tak přispívá i dětem bez rozdílu věku,“ říká Antonín Polášek, vedoucí odboru obchodních aktivit. Podmínkou úhrady je předložení originálu dokladu o zakoupení vakcíny a dokladu o naočkování (očkovací průkaz nebo potvrzení lékaře).

Příspěvek na očkování poskytuje také Vojenská zdravotní pojišťovna, například v rámci programu Zdravá rodina. Konkrétně lze dětem poskytnout příspěvek na očkování proti sezónní chřipce, ale i na další očkování k ochraně zdraví před infekčními onemocněními, která nejsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění, do výše 500 Kč a to jedenkrát za rok.

Odborná spolupráce


RNDr. Marek Petráš, Ph.D.

Předseda Odborného spolku pro očkování (OSPO). Spolek vznikl jako názorová platforma věnující se poznatkům o očkování, www.ospozs.cz. Autor a tvůrce serveru vakciny.net, autor publikací o očkování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).