Hlavní navigace

Očkovaní mají ode dneška měsíčně hrazených 5 PCR testů na vlastní žádost

17. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vláda od pondělí opět pozměňuje podmínky související se šířením SARS-CoV-2. Plně očkovaní proto mají nově nárok na pět hrazených PCR testů za měsíc na vlastní žádost.

Od pondělí se mění již dříve avizovaná frekvence testování zaměstnanců, úředníků, policistů, hasičů, vojáků nebo soudců a státních zástupců. Ti nově podstupují antigenní test 2× za týden. Výjimku mají některé OSVČ a vysokoškolští studenti.

V pátek vláda rozhodla také o tom, že od pondělí budou mít nárok dospělí s dokončeným očkováním nebo ti rozočkovaní na 5 hrazených PCR testů za kalendářní měsíc. Jde o testy na vlastní žádost. Dosud tito lidé mohli mít hrazené testy 2. Ministerstvo zdravotnictví o změně informovalo tiskovou zprávou.

Karanténa může trvat jen jeden den

Negativním výsledkem PCR testu si lidé mohou výrazně zkrátit pětidenní karanténu. Ministerstvo zdravotnictví neříká, kolikátý den mohou bezpříznakoví lidé, kteří jsou v karanténě např. kvůli pozitivnímu antigennímu testu nebo kontaktu s nakaženým, PCR podstoupit. Na test lze tedy jít hned první den, a pokud výsledek dorazí ještě týž den, karanténa může teoreticky trvat pouze jediný den.

„V přísnějším režimu testování zejména zaměstnanců chceme umožnit očkovaným lidem, kteří budou mít pozitivní výsledek antigenního samotestu, aby si mohli jít na hrazený PCR test. Vyjde-li negativní, budou se moci okamžitě vrátit z karantény do práce,“ objasňuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

PCR testů indikovaných lékařem či hygienickou stanicí se tato změna netýká, ty zůstávají i nadále hrazeny bez omezení. U indikace, nebo chcete-li předepsání, je ale předpoklad, že k ní hygienik či lékař mají důvod. Tedy že člověk je například v karanténě a dostaví se u něj příznaky nemoci covid-19.

Neočkovaní si preventivní testy zaplatí i nadále sami

Pět hrazených „preventivních“ testů měly dosud jen děti a mladí lidé do 18 let nebo ti s nedokončeným očkováním. U nich zůstává tento počet zachován.

Pondělní změna nepřináší nic nového pro ty, kteří jsou neočkovaní nebo očkování zatím nepodstupují. Pro ně i nadále platí, že na PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění nemají na vlastní žádost nárok. Pokud jim test indikuje lékaři či hygienik, mají jej zdravotní pojišťovnou hrazený.

Ve školách antigenní testy již jen jednou týdně

Vláda v pátek také rozhodla, že ve školách se od 17. ledna testuje antigenními testy již jen jednou týdně, a to každé pondělí.

Další drobnou změnou je sjednocení pravidel pro lyžařské kurzy. „Pro lyžařské kurzy organizované zájmovými spolky (např. Skaut, Junák apod.) budou platit stejná pravidla jako pro lyžařské kurzy organizované školami,“ uvádí rezort v tiskové zprávě.

Pracovní karanténa jen pro vybrané zaměstnance

Vláda rozhodla i o tom, na koho se bude vztahovat takzvaná pracovní karanténa. Tedy že zaměstnanec s pozitivním antigenním testem bez příznaků chodí do práce. Z té může odejít do izolace pouze, pokud následný PCR test bude mít pozitivní výsledek.

Pracovní karanténa se bude týkat ve výjimečných případech jen zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách.

Krajská hygienická stanice může ve výjimečných případech na žádost poskytovatele zdravotních nebo sociálních služeb rozhodnout, že nezbytně potřebnému zaměstnanci se v případě pozitivního antigenního testu, nemá-li však příznaky onemocnění, nenařídí karanténa, ale jiné karanténní opatření, které mu nezakazuje přítomnost na pracovišti,“ popisuje ministerstvo zdravotnictví. Ve vyjádření zdůrazňuje, že hygieny žádostem vyhoví jen tehdy, pokud by hrozilo, že odchodem zaměstnance bude ohroženo poskytování služeb.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalie? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter.To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).