Hlavní navigace

Papírový očkovací průkaz přežil skoro všechno. Teď bude i elektronický

1. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Papírové očkovací průkazy u nás mají více než šedesátiletou historii. A ta neskončí ani příští rok, kdy stát zavede povinné eOčkování, tedy elektronický očkovací průkaz. Jak zjistil server Vitalia.cz, papírové očkovací průkazy revoluci v podobě jedniček a nul přežijí.

Historie očkování u nás sahá do 19. století. První očkovanou nemocí byly v roce 1821, některé prameny hovoří už o roce 1803, pravé neštovice a následovalo očkování proti vzteklině. Proti oběma nemocem dnes již běžně vakcínu nedostanete, protože jejich výskyt byl potlačen.

Největší rozmach zažilo očkování po druhé světové válce, kdy si ještě dnes pamětníci vzpomínají na tragické následky záškrtu nebo dětské obrny. Proti prvně jmenované nemoci se u nás očkuje zhruba od roku 1945. U dětské obrny první velká vakcinační vlna proběhla v letech 1957 až 1960, očkovalo se rovněž proti tuberkulóze či tetanu. A právě do této doby sahá vznik ucelenějšího očkovacího průkazu, jak jej známe dnes. Podoba očkovacích průkazů se ale od té doby několikrát měnila.

Jak server Vitalia.cz zmapoval, v 60., 70. a 80. letech měl očkovací průkaz celkem ustálenou podobu – šlo o menší, na titulní straně světle žluté leporelo. V době Československé socialistické republiky titulní stranu na pozadí zdobil znak dvouocasého lva.

Co se dozvíte v článku
  1. Samostatně už očkovací průkaz neexistuje
  2. Od ledna povinně elektronicky
  3. Papírové průkazy zavedení eOčkování přežijí
  4. Proti čemu se dnes děti povinně očkují
  5. Lékaři budou očkování zapisovat třikrát

Samostatně už očkovací průkaz neexistuje

Zkraje 90. let vyšel očkovací formulář poprvé jako součást zdravotního průkazu. Jeho součástí je dodnes. Vydávání zdravotních a očkovacích průkazů v jednom (ZOP) dnes zajišťuje Státní zdravotní ústav (SZÚ). Ročně vyjde 130 tisíc kusů a putují do porodnic ve všech krajích.

Od 90. let se ZOP měnil několikrát. A změnami nabobtnal. „Od roku 2005 je do průkazu vkládán po dohodě s ministerstvem zdravotnictví a Českou stomatologickou komorou zubní průkaz, který slouží k záznamům preventivních zubních prohlídek,“ popisuje Anna Niklová z Centra podpory veřejného zdraví SZÚ.

Rozsáhlou proměnou ZOP prošel v roce 2014, kdy byla rozšířena a přepracována i skládačka očkovacího průkazu. „Na základě připomínek pediatrů, epidemiologů a infektologů byl redakční radou rozšířen o dvanáct stran. Nově do něj byly zařazeny percentilové grafy krevního tlaku a růstové grafy dítěte a mladistvého a na každou stranu záznamu o prohlídce doplněny a následně graficky upraveny požadované údaje k fyziologickým a patologickým nálezům,“ uvádí Anna Niklová.

O rok později doplnila průkaz webová aplikace Zopík (www.zopik.info), ve které mohou rodiče své dítě zaregistrovat a dozvědět se praktické informace o prevenci, výživě, kojení, růstu zubů nebo interaktivně pracovat s růstovými grafy. „Na základě registrace data narození dítěte je jim také po přihlášení automaticky připomenut termín očkování,“ podotýká Anna Niklová.

Některé verze očkovacích průkazů byly vydařené více, jiné výrazně méně. Ukázky najdete v galerii.

Který očkovací průkaz je podle vás nejméně praktický? Hlasovat můžete v anketě. Máte-li ještě jiný typ očkovacího průkazu, rádi jej (anonymizovaný) do galerie zařadíme.

Který očkovací průkaz je nejméně praktický?

Od ledna povinně elektronicky

Od ledna očkovací průkazy čeká další změna. Lékaři budou muset povinně začít používat elektronickou verzi tohoto dokumentu. Takzvané eOčkování chtěl Státní zdravotní ústav (SÚKL) zavést už od prosince. Server Vitalia.cz o tom informoval již na konci října. Jak ale upozornil, část lékařů o povinném eOčkování vůbec nevěděla a další část si stěžovala na to, že jim o něm chybí informace. Lékaři i lékárníci se navíc obávali toho, že jejich počítačové systémy nebudou na povinnost připraveny včas.

Nejspíš i proto ministerstvo 10. listopadu oznámilo, že povinnost elektronického zápisu nastane o měsíc později. „Používat eOčkování bude povinné, Ministerstvo zdravotnictví ČR však zavádí přechodné období šesti měsíců, kdy nebudou udělovány sankce. Lékaři tedy budou mít čas se připravit. Bezsankční období skončí 30. června 2022,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě.

Papírové průkazy zavedení eOčkování přežijí

Zavedení eOčkování ale neznamená, že lidé mohou své papírové očkovací průkazy zahodit. Naopak. Papír bude mít stále informační hodnotu, protože lékaři nebudou mít povinnost do elektronické evidence zanášet data zpětně. Kompletní elektronickou databázi očkování proto budou mít jen děti, jež přijdou na svět příští rok a dále.

I přes existenci eOčkování ale budou lékaři v porodnicích rodičům dávat ZOP i po Novém roce. „S jeho vydáváním se zatím počítá,“ potvrdila Anna Niklová z Centra podpory veřejného zdraví SZÚ.

Pokračování papírových průkazů potvrzuje také odborná společnost pediatrů, která se na jejich podobě podílí. „Zrušení očkovacích průkazů v papírové podobě by byl složitý zásah do několika zákonů, které nám nyní nařizují do té malé žluté plošky zapisovat,“ říká serveru Vitalia.cz pediatr Zdeněk Zíma, místopředseda Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Proti čemu se dnes děti povinně očkují

  • záškrt
  • tetanus
  • dávivý (černý) kašel
  • dětská obrna
  • virová hepatitida typu B
  • hemofilové infekce
  • spalničky
  • zarděnky
  • příušnice
  • tuberkulóza – už jen u ohrožených skupin

Zdroj: VZP

Lékaři budou očkování zapisovat třikrát

Zatímco lékařka a předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová již dříve podotkla, že ona i její kolegové budou muset každé očkování zapisovat třikrát – do eOčkování, do zdravotní knížky a do dokumentace pacienta, Zdeněk Zíma vidí v existenci papírových zdravotních průkazů velký benefit a rozhodně by je nerušil.

„Z toho bychom nebyli nadšeni a nevidím v tom smysl. Opadla by stimulace k tomu provozovat očkovací průkazy jakožto celek. Zápisy ze zdravotních prohlídek by se proto musely dělat nějak jinak, a to by byl určitě krok zpět,“ podotýká místopředseda pediatrické společnosti s tím, že papírový systém vykazování prevence od nás převzaly i některé zahraniční země.

„Je to hodně užitečný nástroj pro toho, kdo se setká s dítětem, které do té době ještě nikdy neviděl. Ve zdravotním průkazu, pokud rodiče dítěte chodí na preventivní kontroly, najde vše, co potřebuje,“ podotýká pediatr.

Nicméně i on se stejně jako Ilona Hülleová řadí k lékařům, kteří o eOčkování říkají, že je šitý horkou jehlou. „Ministerstvo se vůbec neobtěžovalo jej s námi konzultovat. Takže to vidím jako eRecept, kdy prvotní myšlenka byla dobrá, ale praxe pokulhávala,“ dodává Zdeněk Zíma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).