Hlavní navigace

Úřad pro jadernou bezpečnost aktualizuje pokyny. Jodové tablety neužívejte, říká také

1. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Státní úřad pro jadernou bezpečnost čelí velkému množství dotazů, jak se zachovat, pokud by došlo v souvislosti s válkou v Evropě k jadernému útoku. Podle instituce je pravděpodobnost něčeho takového mizivá, nicméně úřad se rozhodl aktualizovat pokyny k ochraně života a zdraví v případě zamoření životního prostředí radioaktivními látkami.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil v neděli uvést jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti, což u řady lidí zvýšilo míru nejistoty a obav. Část veřejnosti se proto začala obracet na Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) nebo prostřednictvím sociálních sítí na jeho předsedkyni Danu Drábovou s otázkami, jak se chránit před případnou radiací.

Co se dozvíte v článku
  1. Úřad pro jadernou bezpečnost: reagujeme na dotazy, pravděpodobnost je mizivá
  2. Pokyny pro případ nutné ochrany
  3. Hasiči ruší zkoušky sirén, nechtějí vyvolat paniku
  4. Jodové tablety jsou proti radiaci k ničemu
  5. Stav radioaktivity je v normálu

Úřad pro jadernou bezpečnost: reagujeme na dotazy, pravděpodobnost je mizivá

Ačkoliv SÚJB je dohledová instituce nad civilním využití jádra, tedy například v jaderných elektrárnách, po četných dotazech uveřejnil aktualizaci pokynů, jak mohou lidé chránit své životy a zdraví v případě, že by došlo k naplnění jaderných hrozeb ze strany Ruska.

„I když pevně věříme, že pravděpodobnost je mizivá, na četné dotazy v souvislosti s hrozbami Ruska, které nevylučuje použití jaderných zbraní, doporučuje SÚJB veřejnosti pro případ přípravy ochrany před jaderným útokem postupovat následujícím způsobem,“ uvádí web úřadu.

Pokyny pro případ nutné ochrany

  • Připravte si evakuační zavazadlo s nezbytnými osobními potřebami, náhradním oblečením a doklady, případně i nouzový balíček (trvanlivé potraviny, dostatek nápojů, zdravotnické a hygienické potřeby na několik dnů, zejména léky, které užíváte, funkční rádio a svítilnu s náhradní sadou baterií atd.),
  • domluvte si s rodinnými příslušníky systém náhradní komunikace pro případ výpadku mobilních služeb,
  • v případě útoku se okamžitě odeberte do sklepů, krytů nebo jiných podzemních prostor se silnými betonovými zdmi, zavřete dveře a okna a zastavte veškerou ventilaci,
  • po útoku vyčkejte alespoň několik hodin, než vyjdete ven, kvůli možnému radioaktivnímu spadu,
  • při opuštění úkrytu si zakryjte dýchací cesty šátkem nebo respirátorem, abyste zabránili vdechnutí radioaktivní látek,
  • po příchodu do bezpečí se co nejdříve osprchujte a vyměňte si oblečení, abyste zabránili dalšímu rozšiřování kontaminace,
  • řiďte se pokyny složek integrovaného záchranného systému.

Zdroj: SÚJB

Hasiči ruší zkoušky sirén, nechtějí vyvolat paniku

Po zveřejnění pokynů úřad doplnil, že budou aktualizovány po konzultaci s generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru, který se ochraně obyvatel obecně věnuje.

Hasiči již na svém webu také informovali, že kvůli válce na Ukrajině zrušili středeční pravidelnou zkoušku sirén, aby předešli panice obyvatel.

Jodové tablety jsou proti radiaci k ničemu

Předsedkyně SÚJB Dana Drábová na svém twitterové účtu uvedla, že nedoporučuje preventivní užívání nebo pořizování si jodových tablet. „Jako ochrana před radiací při použití (nedej bože) jaderné zbraně jsou v podstatě nanic,“ uvádí Dana Drábová na Twitteru o jodových tabletách s tím, že „koncentrace jodu by byly tak nízké, že by bylo zbytečné stabilní jod požívat“

Preventivně by lidé neměli užívat ani jodid draselný, protože podle příbalových letáků některých preparátů může mít nežádoucí účinky v podobě například otoku slinných žláz nebo poruch činnosti štítné žlázy.

Jod je stopový prvek, který nemá žádné přímé protiradiační účinky. Nicméně dokáže štítnou žlázu nasytit tak, že nebude ve větší míře přijímat případný radioaktivní jod z okolí. Jod je totiž jedním z radioaktivních fragmentů, jenž vzniká při štěpení uranu, což je nejčastější forma jaderné reakce. Alespoň při provozu jaderných elektráren. Podle Dany Drábové ale jde o minoritní, tedy menšinově zastoupený radionuklid. Do těla se radioaktivní jod dostává prostřednictvím štítné žlázy, kde se nahromadí a následně různým způsobem poškozuje organismus.

Stav radioaktivity je v normálu

SÚJB sleduje radiační situaci u nás i ve světě a nyní nijak nevybočuje z normálu. Na území Ukrajiny je hned několik jaderných elektráren včetně černobylské, kterou v roce 1986 uzavřela havárie. 

„V rámci sledování radiační situace jsme během včerejšího dne (v pondělí 28. února, pozn. red.) nezaznamenali žádnou změnu v radiační situaci na území České republiky. Hodnoty dávkového příkonu se pohybují stále v normálu (viz aplikace MonRaS). Obvyklá radiační situace je také na území Ukrajiny a v ostatních státech Evropy. Podrobněji můžete sledovat radiační situaci v Evropě na stránkách Evropské komise EURDEP,“ uvádí SÚJB. Situaci beze změn potvrzuje aktuálně i dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022.