Hlavní navigace

Nejlepší ochrana proti klíšťatům: Repelent, náramek nebo bylinky?

18. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Scott Bauer, podle licence: Public domain
Přírodně, nechemicky, bio, bez nežádoucích účinků – k babským receptům v moderním kabátě se obrací čím dál více lidí a zkoušíme je na všechny možné neduhy. Mohou fungovat i proti klíšťatům?

Měří sotva pár milimetrů, ale následky onemocnění klíšťovou encefalitidou nebo boreliózou mohou být celoživotní – především u starších a oslabených jedinců. Všechny rady odborníků skloňují kromě možného očkování proti encefalitidě především slovo PREVENCE. Ideální stav je samozřejmě klíště nechytit. Což by ale znamenalo nejít na procházku do lesa, na louku nebo dokonce ani do parku, kde se malí predátoři už také usadili.

Galerie: Tipy proti klíšťatům

Do zbraně!

Proti klíšťatům, obávaným společníkům lidí i čtyřnohých mazlíčků jsme ještě donedávna brali útokem drogerie a stříkali celá těla repelenty před každou návštěvou lesa. Ať už to jsou sklony k atopii, kdy nechceme zkoušet, co pokožka „vydrží“, či obecně vznikající skepse vůči čemukoliv „chemickému“ – začínají se množit zaručené rady, jak na klíšťata vyzrát „podomácku.“ A že to bude letos opět boj se silným protivníkem, je jasné:

„Vzhledem k další teplé zimě, kterou máme za sebou, se dá stejně jako vloni očekávat masivní výskyt klíšťat, která jsou už teď na vysokém stupni aktivity,“ říká Miroslava Burýšková, vedoucí největší české laboratoře na analýzu infekčnosti klíšťat (www.kliste.cz). „Už od časného jara evidujeme klíšťata pozitivní na boreliózu,“ dodává.

Repelent je jistota

Než se rozhodnete začít vařit domácí postřik, rozhodně se vydejte i do drogerie. V široké nabídce přírodních řešení totiž neexistuje žádné univerzální, a co platí u jednoho, nemusí fungovat jinde. Účinná látka DEET, obsažená ve sprejích, roll-onech nebo krémech rozličných firem, je stále jedinou jistotou, kterou máte. Prostudujte ale její obsah, ten se může lišit:

„Nejúčinnější jsou pochopitelně repelenty s vysokým obsahem deetu, ale ty je vhodné aplikovat na oblečení. Dlouhodobé a opakované použití na kůži může vyvolat nepříjemnou reakci,“ popisuje Miroslava Burýšková. „Ideální ochranou je kombinace – na odhalené části těla, krk a ruce repelent s nižším obsahem účinné látky a na boty a nohavice co možná nejsilnější přípravek.“

Jak se vyhnout napadení klíštětem?

  • Zvolit oblek (zejména kalhoty) z hladké, světlé látky; nevhodné je tmavé oblečení z látky s vlasem.
  • Použít repelentní přípravek, který je vhodné aplikovat na oblečení, zejména na spodní část nohou, od kolen níže. Pokud je u přípravku uvedeno dávkování a doba účinku na komáry, je třeba počítat s tím, že pro klíšťata bude účinnost přibližně poloviční.
  • V terénu ohroženém výskytem klíšťat nesedat (nelehat) na zem, ani při použití pokrývky jako podložky. 
  • Pohybovat se po cestách a nevstupovat volně do trávy, bylinné vegetace a křoví.
  • Při chůzi občas prohlédnout spodní část nohou (nohavice, punčochy) a sejmout eventuálně zachycená klíšťata (proto je výhodná světlá barva oblečení).
  • Na klíšťaty ohrožená místa nebrat s sebou psy, v případě nutnosti jen na vodítku. 

Zdroj: Státní zdravotní ústav www.szu.cz

Voňavý náramek? Klíšťatům nevoní

Na trhu s odpuzovači klíšťat už se domestikoval – náramek je praktické řešení, které má svého přírodního zástupce. Obsahuje výtažky z levandule a ta hmyz od útoku na vaši kůži odradí.

„Náramek vypuzuje vůně silic po celou dobu, co jej máme nasazený na ruce, a až do sundání také funguje,“ vysvětluje odbornice. „To je určitá výhoda oproti repelentům, kde je třeba hlídat čas – některé fungují čtyři až osm hodin, jiné i dvanáct podle obsahu účinné látky.“

Pokud zvolíte náramek, což je praktická varianta i pro rodiče, kteří jej mohou dát na madlo kočárku a na procházce se tak nestrachovat o své miminko, po použití jej pečlivě uzavírejte zpět do speciálního sáčku – vydrží pak fungovat až dva měsíce. A ještě jedna rada pro rodiče: dnešní látkové kočárky jsou snadným terčem nežádoucího hmyzu – nebojte se nastříkat kočárky repelentem, poskytnou ochranu dítěti.

Varianta byliny a silice = varianta brod

Syntetické repelenty nemají přemožitele, v testech prokazují téměř stoprocentní účinnost při správné aplikaci. To se o žádném přírodním prostředku říct nedá. Za cenu nechemického řešení tak budete muset platit vyšší obezřetností a častější aplikací, ať už zvolíte cokoliv.

„Návrat k přírodním prostředkům je cítit poměrně výrazně, stále více lidí má potíže s ekzémy, i děti chceme ochránit, takže je to pochopitelné,“ vysvětluje Ing. Burýšková. „Chemie, aplikovaná přímo na kůži, samozřejmě není ideální pro nikoho, ale když zkoušíme něco přírodního, určitě doporučuji vše s repelenty kombinovat a na oblečení je použít.“

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv domácí „lektvar“, na delší procházku ho vezměte s sebou – jejich účinek totiž nebývá delší než šedesát minut.

Vitamín jako odpuzovač

„Na klíšťata dlouhá léta používáme preventivně pojídání většího množství B-komplexu nebo riboflavin,“ sděluje svůj recept paní Jarmila. „Ale chce to aspoň tak tři, čtyři dny požívat před ´válením se´ v trávě.“

Koncept „nebudu vonět klíšťatům“, ať už použitím silice z bylinek nebo B-komplexu, je logický. Podle Miroslavy Burýškové jej ale nepotvrdily žádné odborné studie, a tak musíme jednoduše vyzkoušet, co zafunguje u každého z nás:

„Sama mám kamarádku, která dětem B-komplex v sezóně dává – jedno dítě klíště nemívá, druhé ano. Obecně se dá říct, že všichni vylučujeme nějaké pachy a někdo klíšťatům ´voní´ více, jiný méně. Silice a jiné prostředky s aromatickým pachem to mohou umocnit,“ říká odbornice.

Přírodní tipy proti klíšťatům

  • Ocet svařený s rozmarýnem
    Nejčastěji používaný domácí recept; 1 litr vody přivedete k varu, odstavíte ze sporáku a přidáte sáček sušeného nebo hrst čerstvého rozmarýnu, pod poklicí necháte vychladnout, a potom přefiltrujete. Pak vlijete lžíci vinného octa a promícháte. Uložíte do lednice v uzavřené láhvi a před procházkou aplikujete z rozprašovače.
  • Podobným způsobem můžete použít levanduli, tymián nebo čajovník.
  • Fenykl
    Sáček s kořením promněte mezi prsty a dejte si ho do kapsy kalhot před procházkou; během pobytu v lese občas sáček znovu zpracujte rukama, aby se vůně rozvinula.
  • Tinktura z vratiče obecného
    Hrst květů vratiče a tři posekané stroužky česneku přelijte 100 ml lihu a nechte týden louhovat. Pak sceďte, přelijte do rozprašovače a tímto přípravkem si postříkejte nohavice, rukávy a boty při cestě do lesa.
  • Citrusy
    Do vařicí vody přidejte několik oloupaných a nakrájených citronů, pomerančů, limet nebo grepů, vařte na mírném ohni asi hodinu, a poté vyjměte ovoce. Skladujte v lednici.
  • Hřebíček
    Do skleničky Alpy s obsahem 200 ml naložte 30 ks hřebíčku a nechte louhovat alespoň 24 hodin, dokud roztok nezhnědne, poté nalijte do rozprašovače.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).