Hlavní navigace

Obřízka: symbol „čistoty“ a znak vyšší třídy

19. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ve spojených státech patří mužská obřízka k nejčastějším chirurgickým zákrokům. V tamních nemocnicích je obřezáno více než 80 % Američanů. V Evropě je toto číslo markantně menší (5 %). A co se Čechů týče, tak ti tento zákrok postupují až na výjimky pouze ze zdravotních důvodů či z důvodu víry. Co obřízka mužům přináší?

Obřízka patří mezi jednodušší zákroky, které mohou kromě plastických chirurgů provádět též urologové. Při zákroku lékař buď zcela, anebo částečně odstraní předkožku a kůži přišije k okraji penisu pod žaludem.

Obřízka měla léčit i bolesti hlavy

Již ve zmíněných Spojených státech nebo v Kanadě či Austrálii je obřízka standardem, která se provádí většinou ihned po narození dítěte. Nebylo tomu ale tak vždy. Dříve se obřezávalo výhradně z náboženských důvodů. Především mezi muslimy a židy. Až začátkem 19. století se v Severní Americe postupně začala obřízka praktikovat i z hygienických a „zdravotních“ důvodů. Mnoho tehdejších lékařů ji dokonce „naordinovalo“ jako léčbu bolesti hlavy či epilepsie. Pravý důvod byl ale v tehdejší puritánské společnosti prevence mužů proti masturbaci. Ta byla tehdy považovaná za hřích.

Po druhé světové válce se stala obřízka v anglicky mluvených zemí symbolem „čistoty“ a znakem vyšší třídy a později přešla ve standard u většiny mužů, kteří ji podstupují spíše z tradice či estetických důvodů.

Kdy je obřízka u malých chlapců nezbytná?

S výjimkou náboženských důvodů postupují dobrovolně čeští muži obřízku pouze ze zdravotních důvodů. V našich geografických podmínkách je obřízka vyhledávána muži ze zdravotní indikace, kdy nemohou vůbec, anebo jen velmi obtížně, přetáhnout předkožku. Jen tak, tedy z hygienického či estetického důvodu, jako například v USA, málokdy,“ říká plastický chirurg Lukáš Frajer z Perfect Clinic.

U malých chlapců je nejčastějším důvodem k obřízce chronické onemocnění kůže BXO (balanitis xerotica obliterans), též známé jako lichen sclerosus, které způsobuje ztrátu elasticity kůže předkožky. Pro onemocnění je typické bělošedé zbarvení kůže, někdy uváděné jako „porcelánově bílé“, a zkušený chirurg jej odhalí pouhým pohledem.

Více o dětské obřízce: Obřízka: Kdy je skutečně nutná? 

Muži zákrok podstupují z hygienických důvodů

Podle chirurga přitom existuje více motivů pro obřízku. Především ty hygienické, kdy odstranění předkožky dle Světové zdravotnické organizace omezuje šíření viru HIV.Vnitřní mukózní, hlenem potažená tkáň předkožky je totiž náchylnější k průniku HIV infekce než tkáň močové trubice. Odstranění předkožky při obřízce vede k odstranění tkáně s vysokou koncentrací cílových a virem napadaných buněk. Toto zjištění vysvětluje, proč neobřezaní muži podléhají onemocnění AIDS častěji. Podle stejného výzkumu se ale ochranný efekt obřízky neprojevuje u dalších pohlavních chorob (infekce papilomaviry, syfilis, kapavka a chlamydie).

Jak uvádí tisková zpráva Perfect Clinic, snižuje se také pravděpodobnost rakoviny děložního čípku u ženských partnerek, karcinomu jazyka či přenos mykóz a bakteriálních a virových zánětů. „Po obřízce totiž dochází ke změně epitelu na povrchu žaludu, kůže ‚ztloustne‘, a proto je průnik infekce méně pravděpodobný, stejně jako její přenos dále“, vysvětluje princip Lukáš Frajer.

Obřízka jako „lék“ pro sexuální život?

„Žalud penisu, původně krytý předkožkou, je po operaci částečně nebo úplně obnažen, a tedy více vystaven zevním podnětům. Proto se vůči nim postupně stává méně citlivým. Tím myslím hlavně při kontaktu se spodním prádlem. V důsledku toho by měl být méně citlivý i k ostatním podnětům a teoreticky by při pohlavním styku mělo trvat déle, než dojde k vyvrcholení soulože, ale myslím, že efekt prodloužené výdrže je velmi individuální,“ varuje plastický chirurg před snahou řešit předčasnou ejakulaci právě obřízkou.

Odborná spolupráce:

MUDr. Lukáš Frajer

Plastický chirurg. Působí v centru estetické medicíny Perfect Clinic, kde se věnuje estetickým operacím, a na oddělení plastiky  FN Motol, kde řeší zdravotní indikace u výkonů rekonstrukčních, replantačních, onkochirurgických a mikrochirurgických.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).