Hlavní navigace

Obřízka: Kdy je skutečně nutná?

23. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Úplná obřízka nemusí být vždy tím jediným řešením mnohých potíží s předkožkou. Rovněž v případě, kdy se zdá být situace beznadějná, pomůže konzervativní léčba. V jednom případě se odpůrci se zastánci obřízky shodují: jde o opomíjené onemocnění BXO.

Potíže s předkožkou jsou výživným tématem mnohých diskusních fór. Rodiče malých dětí se bojí, aby jejich synové nemuseli podstoupit operaci v celkové anestezii, a tak panikaří, když má jejich chlapec zúženou předkožku. Někdy to řeší zbytečně brzy. Zúžená předkožka (nelze ji přetáhnout přes žalud penisu) je přitom u novorozenců a batolat běžná: „Předkožku lze přetahovat u novorozenců jen výjimečně (4 %), v šesti měsících u 20 %, ve třech letech věku u 50 % a v 17 letech u 99 % chlapců,“ uvádí vedoucí lékař dětské urologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové Ivo Novák.

Ten, kdo o zúžené předkožce čte dnes poprvé, možná netuší, jakým tématem tento kousek kůže je. A stále přibývá těch, kteří varují před nešetrným zacházením, kdy může dojít k malým rankám, následnému zjizvení a ještě většímu zúžení.

Přibývá také těch, kteří se svěřují se zkušeností z návštěvy ordinace dětského chirurga, který jednoznačně doporučuje celkovou obřízku, aniž by předem zvažoval konzervativní léčbu. Lékař je pak nazýván „doktor obřezávač“, který volí nejjednodušší řešení a je obviňován, že se obohacuje mrzačením předkožky.

Dříve, než svěříte dítě do péče takovému lékaři, můžete vyzkoušet šetrně předkožku uvolnit pomocí nejrůznějších mastí, případně slézovými lázněmi.  

Má váš syn fimózu? Ptejte se na lichen

„Ne všechny stavy v laické veřejnosti označované jako fimóza jsou způsobené zúžením předkožky. Ve většině případů lze očekávat možnou spontánní úpravu, jen výjimečně je nutná časná cirkumcize (obřízka),“ říká Ivo Novák a dodává, že jednoznačnými indikacemi k provedení cirkumcize je onemocnění BXO (balanitis xerotica obliterans), taktéž známé pod názvem lichen sclerosus. 


Autor: Depositphotos.com

Mužská obřízka (cirkumcize) ze zdravotních důvodů je tzv. malý chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna předkožka – kožní řasa, která překrývá žalud penisu. Rozlišuje se obřízka částečná a úplná. Provádí se na urologii, na chirurgii nebo na plastické chirurgii.

Toto chronické onemocnění kůže, postihující v dětském věku ve většině případů oblast genitálu, často zpočátku uniká správné diagnostice a to už z důvodu, že se klinické projevy mohou diametrálně lišit podle pokročilosti a agresivity onemocnění. Přitom včasná a dobře vedená terapie může zabránit vzniku trvalých změn na genitálu, závažných zdravotních komplikací a šíření onemocnění do dalších tkání. „BXO je u chlapců opomíjenou a podceňovanou diagnózou. Ačkoli je BXO nejčastější příčinou patologické sekundárně vzniklé fimózy u chlapců, bývá považována za pouhou jizevnatou fimózu a některými dětskými specialisty chybně indikována k parciální cirkumcizi,“ uvádí Jan Trachta z Kliniky dětské chirurgie FN Motol.

BXO je většinou důvod k obřízce

BXO způsobuje ztrátu elasticity kůže předkožky, což zpočátku vede k jejímu obtížnému přetažení, později není přetažení vůbec možné. Pro onemocnění je typické bělošedé zbarvení kůže, někdy uváděné jako „porcelánově bílé“ a zkušený chirurg jej odhalí pouhým pohledem. V případě podezření je vhodný histologický posudek. Po operaci pak nezbytný pro potvrzení diagnózy a vyloučení jiných patologických stavů.

Ani v případě tohoto závažného onemocnění není úplná obřízka nezbytně nutná a základem symptomatické léčby je lokální aplikace steroidních mastí a krémů. Další možností je i šetrnější plastika předkožky, kdy dojde k odstranění pouze postižených tkání. Přesto se mnozí lékaři přiklánějí k úplné obřízce – a to už z důvodu velmi časté recidivy.  

Úplná obřízka totiž nemusí nutně znamenat stoprocentní výhru nad onemocněním, zejména v případě, kdy došlo k jeho rozšíření na tkáně žaludu nebo močové trubice. K doléčení zbytkové BXO se pak používají potentní lokální steroidy. „Na základě naší zkušenosti s desítkami chlapců po totální cirkumcizi pro závažnou BXO se ale domníváme, že do šesti měsíců po operaci většina makroskopických známek BXO zmizí i bez použití steroidů,“ dodává Jan Trachta.

S ohledem na chronicitu onemocnění je následně nutné dlouhodobé sledování všech, tedy i vyléčených pacientů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).