Hlavní navigace

Obří palačinky s bohatou náplní, to jsou bliny

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Pravá ruská palačinka nechutná přesně jako ta česká. Může za to odlišné složení těsta, ale i mnohem bohatší náplň. Poznejte bliny.

Snad všude na světě si lidé rádi plní jemné tenké placky různými náplněmi, v Česku jim říkáme palačinky a milujeme je s marmeládou, džemem, ale i se skořicovým cukrem. To ve Francii mají tenoučké crêpes a nejčastěji si je užívají s kaštanových krémem nebo se špenátem či šunkou a sýrem. V zemích, jako je Rusko nebo Ukrajina, chodí rádi na bliny, jemné placky s bohatou, často masovou náplní, která vydá za slušný oběd.

Jak se takové bliny vyrábějí a čím se obvykle plní, jsme se šli podívat do nového podniku Blin Prague. Právě tady obří palačinky chystají přímo před vašima očima a plní je vlastními náplněmi i dresinky.

Bliny měly pro Slovany už v předkřesťanských dobách rituální význam, protože byly díky svému kulatému tvaru symbolem Slunce. V Rusku dosud slaví svátek spojený s tímto pokrmem, tzv. Maslenici, což znamená „týden másla“. Tuto tradici převzala i pravoslavná církev a je dodržována dodnes. Bliny byly podávány také na pohřbech, aby tak byl uctěn zesnulý.
Zdroj: Wikipedia 

Navzdory tomu, že na první pohled vypadají bliny jako naše české palačinky nebo tenké lívance, jejich příprava ani složení těsta stejné není. A už vůbec ne chuť, alespoň ne u Blin Prague, kde jsme je ochutnali. „Naše bliny nejsou tenké jako crêp a nejsou ani jako české palačinky. Když si dáte palačinky všude jinde, tak se nejspíš budou při balení lámat, protože jsou suché a křehké, naše bliny jsou měkké a vláčné a i za hodinu budou mít stále stejnou chuť a jemnost,“ říká Denys Kuchevskyi, majitel Blin Prague.

Není to obyčejná palačinka

Základem blinů je mléko, do nějž rozklepnete žloutek. Do druhé mísy vsypete mouku. Ačkoliv se ve východní Evropě připravovaly bliny tradičně z pohankové mouky, dnes už se běžně setkáte i s těstem, do kterého se přimíchává hladká pšeničná mouka nebo půl na půl hladká s pohankovou. Do mouky uděláte důlek a vlijete do něj kvásek připravený z cukru, vlažné vody a čerstvých kvasnic. Dnes se ale hojně využívá i droždí sušené, které se jen smíchá s moukou.

Přilijete tekutou směs, promícháte a vmícháte ušlehaný bílek. Někdo do těsta přidává i rozpuštěné máslo, olej, zakysanou smetanu či žloutek s medem. Narazili jsme i na recepty, kde se namísto droždí použije jedlá soda a místo mléka vlije kefír nebo smetana s vodou. Záleží na zásobách a zvyklostech v jednotlivých oblastech. „My těsto závěrem osladíme i osolíme, aby mělo vyváženou příjemnou chuť. Jen takové se hodí na bliny, které se pak dají plnit jak sladkou, tak slanou náplní,“ říká Denys Kuchevskyi.

Malé, nebo velké? Jak kdo chce a potřebuje

Než si ale bliny naplníme, chvíli si počkáme, minimálně tak dlouho, dokud těsto nezačne tvořit bublinky. Hotové těsto nemá konzistenci klasických českých palačinek, díky nakynutí je trochu hutnější a táhlejší. Naběračkou ho vlijeme na jemně pomaštěnou pánev, kde ho rozetřeme palačinkovou stěrkou. Klasicky opékáme z obou stran.

Bliny můžete vidět coby malé jednohubky, ale i ve velikosti lívanců nebo českých palačinek. V Blin Prague nás ale ohromily bliny, které mají v průměru čtyřicet centimetrů. „Máme největší palačinkové plotny, jaké jsou k mání, to proto, abychom mohli bliny bohatě plnit,“ pyšní se Denys Kuchevskyi. A musíme uznat, že když je palačinka velká, více se do ní vejde; a i když si ji z podniku odnášíte vloženou do papírové kapsy, nikde vám z ní nic nepadá. Na druhou stranu maličké bliny se zase skvěle hodí jako podklad na jednohubky.

Na slano k obědu…

Záleží na vaší chuti, bliny snesou kdejakou náplň. „Na Ukrajině se bliny hojně plní masovou směsí, kuřecím masem, ale i houbami, anebo bramborovou kaší. K masové směsi se často přidává i ostrá mrkev, což je mrkev naložená v octu, oleji a pepři,“ popisuje Denys Kuchevskyi. V Rusku si zase rádi palačinky naplní kaviárem nebo krabím masem a zakysanou smetanou.

Zajímavou kombinací je i Schwarzwaldská šunka se zakysanou smetanou s bazalkou nebo se sýrem s modrou plísní a hruškou. Zkusit můžete i variaci na pastrami, kdy bliny naplníte rostbífem doplněným o hořčici, kyselou okurku a cibuli. V Blin Prague ale nejvíc frčí palačinky plněné sýrem, šunkou a salátem a doplněné o domácí dresink, opěvované jsou i ty s uzeným lososem nebo fetou a špenátem.

…na sladko ke svačině

A jestli potřebujete doplnit cukr, dejte si ruské palačinky s klasikou, kterou znáte od maminky. S marmeládou nebo s cukrem a skořicí. Nebo zkuste kombinace, které nabízejí v Blin Prague; s banánem a nutellou, anebo s tvarohem, ovocem a čokoládovou polevou. Kombinací mascarpone s na tenko nakrájenými jablky nebo hruškami též nic nezkazíte. A pokud máte v oblibě fíky, zkombinujte je se sýrem Philadelphia nebo se sýrem kozím; když ho necháte na pánvi s palačinkou trochu povolit, bude požitek z blinů ještě větší.

O oblíbenou sladkou náplň se s námi podělil i Denys Kuchevskyi: „My si doma rádi připravujeme náplň z tvarohu, vejce, cukru a sušeného ovoce. Bliny touto směsí naplníme, srolujeme a vložíme do pekáčku, povrch poklademe máslem a pečeme asi dvacet minut. Podáváme se zakysanou smetanou.“ 

Galerie: Variace palačinek

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).