Hlavní navigace

Obnažené zubní krčky nemusí bolet, o to jsou zrádnější

19. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Odhalené zubní krčky jsou nejen nehezké, ale i značně nebezpečné. Zprvu je dost často přehlédneme.

Potíže s krčky zaujímají další příčku hned po nejčastějším problému: zubním kazu.

Jak poznáme odhalené zubní krčky

„Zubní krček je část zubu, kde sklovina, která kryje korunkovou část zubu, přechází v cement, který kryje kořen zubu,“ odkrývá anatomii v ústech dentální hygienistka Hana Vrbová. „U odhalených zubních krčků dochází k ústupu dásně, která normálně tuto část zubu kryje.“

Je-li vám čtyřicet a víc, jste v rizikové skupině – začíná totiž docházet k úbytku tkání a tím i přirozenému obnažení částí kořenů zubů. Odhalené krčky umí být zrádné a občas si jich všimne jen pozorný člověk. Zuby najednou vypadají nepřirozeně dlouhé a u krčků tmavěji zabarvené. Podle Hany Vrbové se také často přidá zvýšená citlivost zubů až bolestivost na studené nebo sladké podněty. A ani ta nejdoporučovanější speciální pasta vám nepomůže.

Můžeme si za to (většinou) sami

„Nejčastější příčinou odhalených krčků je používání tvrdého zubního kartáčku a špatná technika čištění zubů,“ vysvětluje dentální hygienistka. „Dalším důvodem je špatná ústní hygiena, která způsobuje přítomnost zubního plaku a zubního kamene.“

Dáseň pak „utíká“ před dlouhodobým drážděním bakteriemi. A jako „bonus“ se může prohlubovat dásňový žlábek podél zubu a vytvářet tzv. kapsy (parodontální choboty). Ale abychom nehledali viníka jen u sebe:

„Další příčinou odhalených zubních krčků může být také nepříznivě uložený úpon uzdičky horního nebo dolního rtu nebo krátká podjazyková uzdička,“ dodává zubní lékař Jakub Miketa.

Odhalí je třeba až lékař

Pokud nejsou vaše zuby s odhalenými krčky citlivé, můžete se o nich dozvědět až od lékaře nebo dentální hygienistky během pravidelné prohlídky. Znovu se tak potvrzuje, že dvakrát do roka by vám jejich návštěva neměla uniknout a fakt, že zatím nic nebolí, ještě bohužel neznamená zdravý chrup. I po odhalení téhle potíže ale zatím nezoufejte: ne vždy je nutné terapeuticky zasáhnout, někomu stačí pečlivá zubní hygiena a prevence.

„Při větším odhalení krčků je možné provést chirurgické krytí krčků, kdy je operativně posunuta dáseň na původní úroveň. Někdy je potřeba u těchto operací provést také odběr tkáňového štěpu z patra pacienta, který je následně použit ke krytí odhaleného zubního krčku,“ přibližuje Jakub Miketa.

Prevence je hlavní

Tohle už nezní úplně libozvučně, dbejte proto na prevenci. Odhalené zubní krčky vám totiž nehrozí, pokud pravidelně navštěvujete dentální hygienistku. „Ta poradí, jaké pomůcky dentální hygieny by měl pacient používat a podá také podrobnou instruktáž, jak si čistit zuby,“ dodává Hana Vrbová.

Přílišná horlivost a tvrdý kartáček je totiž na škodu a vede spíš než k „pořádně“ vyčištěným zubům právě k odhalení krčků. Pokud se při čištění zubů zkombinuje špatný zubní kartáček a nevhodné pohyby s ním, je potom víc škody než užitku. Také při nesprávném používání zubní nitě může pacient opakovaně zraňovat dáseň, která potom ustupuje. I nevhodný a špatně používaný elektrický kartáček krčkům zubů škodí.

„Ideální je používání měkkého zubního kartáčku s malou pracovní částí, dodržování správné techniky čištění zubů, používání mezizubních kartáčků a zubního vlákna,“ doporučuje Hana Vrbová.

Strava prospěšná vašim zubům

Další faktor, který ovlivňuje stav našich zubů, je strava. „Pacienti by měli omezit pití kyselých a slazených nápojů, které mohou na obnažených krčcích způsobovat eroze,“ vysvětluje dále dentální hygienistka. „Při nich dochází k poškození zubní skloviny v důsledku působení chemických vlivů.“

Vynechte proto kyselé nápoje a potraviny, neměly by dlouho působit na zuby. Nebo si po jejich konzumaci vyplachujte ústa vodou. A třeba po snědení kyselého jablka je velkou chybou jít si vyčistit zuby, počkejte aspoň půl hodiny.

Přijít o zuby? I to se může stát

Jestli si s odhalenými krčky nechcete lámat hlavu, protože vás zuby (zatím) nebolí a estetickou stránku věci v podobě nehezkých tmavších částí u krčků zubů řešíte menším úsměvem, koledujete si o pořádný problém a doslova jde i o zuby.

„Odhalování zubních krčků je způsobeno ústupem dásní, který je často projevem probíhající parodontitidy,“ vysvětluje Jakub Miketa. „Pokud pacient nezačne tyto příznaky řešit, tak se parodontitida dále rozvíjí a nakonec může vést k postupné ztrátě zubů.“

Obnažené zubní krčky mohou být postupně ještě více citlivé až bolestivé na různé podněty. A v neposlední řadě vás pak také čeká více zubních kazů, která jdou podle stomatologa na některých místech velice špatně ošetřit. I to může být důvodem pro vytažení postižených zubů. Prevence se tak určitě vyplatí.

Odborná spolupráce:


Hana Vrbová, DiS.

Diplomovaná dentální hygienistka

V Zubním centru Ořechovka řeší například dentální hygienu u pacientů s parodontitidou, vysokou kazivostí, s protetickými náhradami, ortodontickými aparáty či implantáty.



MDDr. Jakub Miketa

Odborný zubní lékař

Absolvent Masarykovy univerzity v Brně, obor zubní lékařství. Působí v pražském Zubním centru Ořechovka.

www.orechovka67.cz, www.facebook.com/zubnicen­trumorechovka 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).