Hlavní navigace

Oblečení pro atopiky: nedráždí pokožku a nesvědí k zbláznění

27. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Archív MILD / foto Tomáš Fiala
Stanislava Malcová je designérka a módní návrhářka, absolventka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. Designové oblečení vhodné pro citlivou a atopickou pokožku se původně rozhodla navrhnout kvůli své kamarádce, která trpí atopickým ekzémem.

Kolekce s názvem MILD, se kterou Stáňa Malcová letos vyhrála soutěž S brand, je právě na Hithitu, kde se snaží sehnat dostatečnou podporu pro realizaci své značky.

Specifika oblečení pro atopiky

V čem se liší oblečení pro atopiky od běžného? Atopický ekzém, také atopická dermatitida, je velmi časté chronické onemocnění, charakterizované svěděním a suchostí kůže. Na projevy atopické dermatitidy může mít vliv i výběr správného oblečení.

Health Union doporučuje atopikům vyhýbat se „kousavému“ a těsnému oblečení, které nenechá pokožku volně dýchat a přispívá ke svědění. Dále také umělým materiálům s příměsí akrylu, polyesteru, nylonu, rayonu a spandexových nebo modakrylových vláken (zejména modakryl je pro své nehořlavé vlastnosti často používán v dětském oblečení na spaní). Podle kožní lékařky Jany Marešové je tedy nejjistější volbou čistá bílá bavlna, případně materiály určené přímo pro atopiky.

Stáňa Malcová se pokusila zkombinovat originální nadčasový design s přísnou normou, kterou musí splňovat oblečení určené atopické pokožce. Přidala si navíc ještě další podmínku – aby její oblečení bylo dlouhodobě udržitelné v duchu slow fashion. Kolekce, kterou navrhla, je ušita z materiálu v bio kvalitě a dalších materiálů vyráběných a zpracovávaných u nás. Tvorbě oblečení vhodného pro citlivou pokožku se začala věnovat ve škole ve své diplomové práci. „Chtěla jsem pomoci kamarádce, která trpěla na ekzémy a nemohla prakticky nosit vůbec nic, aniž by se nechtěla udrbat k smrti,“ říká.

Látka neléčí, ale vytváří optimální podmínky

Oblečení z kolekce MILD tvoří dvě vrstvy látky. Spodní vrstva oblečení je zhotovena z materiálu, který vyrábí společnost CleverTex. „Látka sama samozřejmě neléčí, ale vytváří pro kůži optimální podmínky, aby se mohla regenerovat, udržuje na pokožce správnou vlhkost. Materiál tvoří z poloviny biobavlna a z druhé celulóza s příměsí chitosanu, který je přirozeně antiseptický a zabraňuje rozmnožování bakterií zlatého stafylokoka (a dalších) na kůži,“ popisuje návrhářka.

CleverTex vrstvu Stáňa Malcová používá v surovém stavu. Je nebarvená a velmi jemná a přizpůsobivá tělu. „Látka není příliš estetická, navíc se při nošení natáhne a ‚vytahá‘ podle tvaru těla. To je skvělé pro kůži, ale nic moc pro oblečení.“

Kromě toho, aby oblečení mělo zdraví prospěšné vlastnosti, je pro autorku důležité, aby dobře vypadalo a vydrželo co nejdéle. „Proto přidávám svrchní vrstvu z bambusové viskózy (nebo modalu), která má výborné vlastnosti – dlouhou životnost, nežmolkovatí a drží tvar, nevytahá se – takže funguje jako zpevňovač spodního materiálu.“ Bambusová viskóza má také potvrzené antiseptické účinky.

Proč se rozhodla pro materiál CleverTex? „Když jsem se začala práci na kolekci věnovat, udělala jsem si ze všeho nejdřív průzkum trhu. Zjistila jsem, že vhodných materiálů je poměrně málo, navíc nejsou úplně levné. Většina je z biobavlny nebo z materiálu s příměsí stříbra – ten je pro moji práci ale cenově nedostupný. Narazila jsem na CleverTex, ten je vyráběný u nás, je to kombinace právě biobavlny a má přísné certifikace, protože vyrábí oblečení pro děti do tří let.“

Nejde jen o materiál, aneb problém jménem švy

Kolekce MILD vzniká od roku 2016. Materiály a technologie Stáňa Malcová zkoumala už předtím v diplomové práci. Ta byla ale podle jejích vlastních slov na běžné nošení moc designová. Pro účely kolekce tedy začínala od začátku. „Snažila jsem se udělat něco, co člověk může nosit každý den, je mu v tom pohodlně, ale zároveň je pořád originální – proto pracuji s jiným typem švů, které jdou podélně po povrchu. Myslím si, že když mě svědí celé tělo, nebudu si na sebe chtít vzít tričko s flitry – chtěla jsem, aby moje oblečení na pohled hladilo.“

Oblečení je složité na výrobu, protože je ze dvou materiálů, které mají odlišné vlastnosti. Stáňa Malcová se pokusila odstranit veškeré švy, vyvinula tak atypické střihy a většina výrobků je z jednoho kusu. Švy na spodní vrstvě jsou otočené dovnitř, na oblečení nejsou etikety, takže nikde nic neškrábe ani netlačí. Zatím Stáňa šije oblečení sama.

V její kolekci je unisexové oblečení pro muže i ženy a vnitřní vrstva oděvů splňuje přísnou certifikaci, testováním Institutu pro certifikaci a testování ve Zlíně bylo potvrzeno, že zabraňuje růstu bakterií Staphylococcus aureus a je zdravotně nezávadná. Její výrobky je možné kromě Hithitu vidět i naživo v showroomu Lobster v pražských Holešovicích.

Galerie: 6 „pupínků“ na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Divadelni dramaturg, studentka DAMU

spolupracovnice serverů Vitalia.cz a 120na80.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).