Hlavní navigace

Obézním hrozí rakovina, nejtlustší generací jsou mileniálové

12. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nová obsáhlá studie uvádí, že vliv nadváhy a obezity jako narůstajících faktorů na vznik rakoviny děsivě stoupá. Mladá generace přitom již je, nebo brzy bude tlustá jako snad nikdy dříve.

Studie výzkumné a charitativní organizace Cancer Research UK, o které informuje britská BBC, zjistila, že ve Velké Británii bylo možné předejít více než třetině všech případů rakoviny – asi 135 tisícům. Dále bylo nově dokázáno, že nadváha se aktuálně podílí na vzniku asi 6,3 % případů rakoviny, zatímco v roce 2011 to bylo pouze 5,5 %. Naopak pozitivním zjištěním je, že počet nádorových onemocnění způsobených kouřením postupně klesá.

Cancer Research UK doporučuje přijmout rozsáhlá opatření pro řešení zdravotní hrozby obezity. Odstrašující je především fakt, že většina mladých lidí ve Spojeném království buď již obezitou nebo nadváhou trpí, nebo bude trpět ve středním věku, upozorňuje rovněž BBC. A neplatí to zdaleka jen pro Británii, obezita dětí a dospívající se šíří po celém světě, píše do třetice BBC. Pro představu, v České republice trpí obezitou již každé sedmé dítě.

Mileniálové jsou tou nejtlustší generací

Podle zdravotních expertů jsou děti dospívající na přelomu tisíciletí doposud nejtlustší generací, jakou kdy nejen Velká Británie měla. Na základě populačních trendů bude obézních více než sedm z deseti lidí, kteří se narodili od počátku 80. do poloviny 90. let, do doby jejich středního věku. Pro srovnání, z generace „baby boomer“, dětí narozených těsně po druhé světové válce, trpěla ve svém středním věku nadváhou zhruba polovina.

Aktuální situaci v České republice odborníci označují za „epidemii obezity“. Výskyt dětské obezity se za posledních dvacet let zpětinásobil a současný stav dokonce překonal pesimistické předpovědi z osmdesátých let minulého století.

Obezita dětí v ČR – aktuální stav

  • každé čtvrté dítě trpí nadváhou
  • každé sedmé dítě trpí obezitou
  • čtyři děti ze sta trpí monstrózní obezitou

  • 154 tisíc dětí do 16 let trpí obezitou
  • z toho 85 tisíc dětí komplexními metabolickými změnami a
  • 34 tisíc extrémní obezitou

Více v článku Jeden obézní rodič? Dítě bude brzy na 50 % tlusté

Tloušťka v dospělosti je přitom považována za jeden z důvodů pro třináct různých typů rakoviny. Seznam společnosti Cancer Research UK zahrnuje rakovinu prsu, střev nebo ledvin, ale jen 15 % lidí ve Velké Británii si je vědomo spojitosti těchto typů rakoviny s obezitou.

Kouření stále „vede“

Ve Velké Británii zůstává i nadále kouření zdaleka nejvyšší příčinou vzniku rakoviny, ačkoli číslo kleslo z 19,4 % v roce 2011 na současných 15,1 %. Druhým rizikovým faktorem je obezita, třetím je vliv působení UV záření.

Preventabilní faktory rakoviny
Autor: Cancer Research UK / BBC

Preventabilní faktory rakoviny

Cancer Research UK zjistila, že nadměrné vystavování se UV záření je příčinou přibližně 13 600 případů rakoviny kůže melanomu za rok, což odpovídá 3,8 % všech případů rakoviny. K dalším zmíněným příčinám vzniku rakoviny patří rovněž velká konzumace alkoholu, a naopak nedostatečná konzumace vlákniny. Celková analýza v Británii však ukázala, že podíl případů rakoviny, kterým lze předcházet, klesl z 42,7 % v roce 2011 na 37,7 %.

Česká republika je ve statistikách nádorových onemocnění na předních místech. Rakovinou každoročně onemocní přes 94 000 lidí a téměř 27 000 lidí boji s rakovinou podlehne. V průběhu života postihne každého třetího obyvatele a každý čtvrtý na ni zemře. Nejvíce Češi trpí na kožní nádory, u žen se neustále zvyšuje počet bojujících s rakovinou prsu a u mužů s prostatou. Smutné světové prvenství ovšem zaujímáme ve výskytu rakoviny konečníku a tlustého střeva. Ročně je u nás identifikováno 8000 nových případů postižených touto nemocí, která je dána právě především špatnými stravovacími návyky, nadbytečným příjmem tuků, kouřením a zvýšenou konzumací alkoholu.

Metodika pro prevenci obezity je nutná

Cancer Research UK ve studii dále podotýká, že podle získaných údajů strategie pro omezení kouření fungují. Proto je potřeba se více zaměřit na řešení rostoucího problému obezity.

Profesorka Linda Bauldová tvrdí, že obezita je v současné době obrovskou zdravotní hrozbou, která se bude jen zhoršovat, pokud proti ní nic nepodnikneme. „Vláda Spojeného království musí stavět na úspěších prevence kouření a uplatnit obdobnou strategii na boj s obezitou, aby snížila počet případů rakoviny spojené s tělesnou hmotností. Zákaz reklamy na nezdravé potraviny před devátou hodinou večer je důležitou součástí komplexního přístupu,“ říká odbornice na prevenci Cancer Research UK.

TIP: Děti jedí podle reklamy. Nedivme se, že jsou tlusté

Podle profesora Mela Greavese, specialisty Institute of Cancer Research v Londýně, studie jen potvrdila domněnky, že mnoha druhům rakoviny by bylo možné předejít. Na druhou stranu však uvádí, že tvrzení o obezitě a nedostatku vlákniny v jídelníčku, které „způsobují“ rakovinu, jsou poněkud „zjednodušující“ a musejí být ještě prozkoumána.

„Vzhledem k současné vysoké míře obezity u mladých lidí představuje předcházení obezitě – stejně jako kouření cigaret – hlavní společenskou výzvu přesahující hranice medicínského prostředí,“ uvedl na závěr Mel Greaves.

Galerie: Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).