Hlavní navigace

Obézní lidé významně škodí svým ledvinám

20. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Kmenové buňky z pupečníku pro léčbu osteoartrózy i komplikací leukémie. Zjednodušené operace. Na trhu chybí léčebné konopí. Spavá nemoc. Přinášíme přehled zdravotních novinek tuzemských akademických institucí.

Hlavní hrozbou pro ledviny je obezita

Při příležitosti Světového dne ledvin byly prezentovány mj. informace o tom, jak velký problém pro tento orgán představuje – poněkud překvapivě – obezita. A to ať už přímo, nebo přeneseně, protože obezita vede často k diabetu a vysokému krevnímu tlaku.

Zvýšená filtrace znamená pro ledviny větší zátěž. Obezita zvyšuje riziko vzniku chronických onemocnění ledvin, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak a onemocnění srdce. U obézních pacientů je riziko výskytu chronického onemocnění ledvin vyšší o třiaosmdesát procent. Lidé s nadváhou mají dvakrát až sedmkrát větší pravděpodobnost konečného selhání funkce ledvin. Příznakem jsou např. otoky kotníků, únava, nevýkonnost, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu či jiné zažívací potíže; tyto příznaky ale mohou signalizovat i jiný problém.

Fakultní nemocnice Brno: V rámci prevence ledvin zachytili lékaři desítky abnormalit

Nějakou formou onemocnění ledvin trpí každý desátý člověk. Obezita je velký problém také po transplantaci ledviny, v případě značné, tzv. morbidní obezity, vyžaduje speciální léčbu i po jinak úspěšné transplantaci. Cukrovka je v současné době jednou z nejčastějších příčin chronického selhání funkce ledvin. Chronické selhání ledvin hrozí diabetikům dvacetkrát častěji, než je tomu u běžné populace.

IKEM: Světový den ledvin: Obezita – tichý strašák

Poznámka autora: Ad souvislost ledvin a cukrovky: uvádí se, že zvýšená hladina glukózy v krvi způsobuje poškození klubíček drobných cév, které pak přestávají plnit filtrační funkci.

Stlačený vzduch pro přepravu vzorků i receptů

Jak ukazuje následující zpráva, i v době internetu má stále své místo potrubní pošta, a to právě ve zdravotnických zařízeních. Za pouhé čtyři minuty je vzorek krve z nejvzdálenější kliniky Fakultní nemocnice Olomouc v její centrální laboratoři. Umožňuje to nová potrubní pošta, kterou nemocnice právě zavádí do provozu. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji si od moderního transportního systému slibuje větší bezpečnost při přepravě vzorků, a především zrychlení celého procesu. Systém potrubí, v němž zásilky pohání stlačený vzduch, spojuje dvacet budov v nemocničním areálu a měří třináct a půl kilometru. Nemocnice do projektu investovala přes sto milionů korun. Potrubí o šířce šestnáct centimetrů, podle místa uložení kovové nebo plastové, je vedeno pod zemí i ve stropních podhledech budov.

Nemocnice měla dosud zavedenou nepřetržitou pochůzkovou službu, kdy personál pěšky odnášel vzorky k laboratornímu zpracování. Potrubní poštou jsou nyní ve FN Olomouc přepravovány především zkumavky s krví, močí a dalším biologickým materiálem. Takto transportovány jsou i recepty a dokumenty.

Fakultní nemocnice Olomouc: Potrubní pošta zrychlí přepravu vzorků do laboratoří

Kmenové buňky z pupečníku

Výsledkem světové spolupráce Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, české biotechnologické společnosti PrimeCell Therapeutics a korejské biotechnologické firmy HansBiomed budou léky pro léčbu osteoartrózy a revmatoidní artritidy. Celkové náklady výzkumu jsou odhadovány na pětačtyřicet až sto milionů korun a lék by se měl formou klinických zkoušek k pacientům dostat nejpozději v roce 2019.

Dostatek buněk pro výrobu léku umožní pupečník, což je unikátní zdroj kmenových buněk, který mohou rodičky za tímto účelem darovat; biologický odpad se tak přemění na lék, dárce buněk to nijak nezatěžuje. K výrobě léku bude použit speciální bioreaktor, má jít o premiéru této technologie v ČR.

Buňky z pupečníku budou použity i při léčbě závažné komplikace transplantace kostní dřeně, tzv. reakce štěpu vůči hostiteli. Až polovina pacientů trpí po transplantaci kostní dřeně závažnými problémy, případně dokonce na tyto komplikace umírá. Léčebné vlastnosti nemají pouze kmenové buňky, ale také růstové faktory, které tyto kmenové buňky obsahují.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně: Přelom v léčbě závažných stavů imunity a osteoartrózy

Výzkum spavé nemoci

Prvoci Trypanosoma způsobují zvířatům i lidem řadu závažných onemocnění, mezi něž patří spavá nemoc nebo Chagasova choroba, jimiž jsou infikované miliony lidí ve světě. Existující léčiva mají řadu vedlejších účinků a často parazity stoprocentně nezahubí, takže hrozí recidiva nemoci.

Odborníci se při hledání možností nové léčby soustředili na glykozomy, malá tělíska, která jsou pro tyto prvoky charakteristická, pomáhají jim s přeměnou glukózy. Podařilo se objevit molekuly, které tyto procesy blokují, glukóza se hromadí v těle parazita, který pak zahyne v důsledku selhání metabolismu.

Masarykova univerzita / Středoevropský technologický institut CEITEC: Vědci z Ceitecu MU pomohli s hledáním léku proti spavé nemoci

Záhadné zkratky POEM a G-POEM

Ještě trochu terminologie: naděje pro nemocné achalázií jícnu, kteří zároveň trpí gastroparézou – to je úplně první úspěšná kombinace metod POEM a G-POEM. V IKEM se oba zákroky podařilo spojit do jednoho.

Pacientka, která měla problémy s polykáním a zároveň vyprazdňováním žaludku, již po čtyřiadvaceti hodinách cítila výraznou změnu k lepšímu a těší se, až si bude moci naplno vychutnávat svá oblíbená jídla. Dosud lékaři obě metody využívali striktně odděleně, což ale pro pacienty znamenalo větší zátěž i menší komfort dvou anestezií.

IKEM: Světové prvenství: Kombinovaný POEM a G-POEM

Od ledna není na trhu léčebné konopí

Jak uvádí zdravotnické zařízení: Nezbývá než čekat a doufat, že se konopí brzo na trhu objeví, a to pokud možno za co nejnižší cenu, aby bylo dostupné pro většinu pacientů, kterým mohu jeho nasazením pomoci od velkých bolestí.

A nemůže být řešením, pokud si pacienti pěstují konopí doma? Jak vysvětluje lékař-specialista, tímto způsobem nelze dosáhnout kvality a čistoty dodávaného léčebného konopí. Navíc pak lidé neznají přesný obsah hlavních účinných látek (THC a CBD). Další problém bývá se skladováním, hrozí kontaminace bakteriemi a plísněmi, které často napadají palice. Výsledky samoléčby mohou být sice dobré, ovšem jsou pro moderní medicínu špatně reprodukovatelné a použitelné pro další pacienty.

Více k tématu: Kam zmizelo lékařské konopí

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně: Konopí prázdno 

Dvě operace páteře v jedné

Klinika úrazové chirurgie FN Brno jako první a zatím jediné pracoviště v ČR zavedla do praxe tzv. miniinvazivní operační metodu ošetření zlomenin hrudní páteře.

Dosud bylo zvykem operaci poraněného obratle dělat ve dvou etapách. Nejprve se provedla zadní stabilizace a ve druhé operaci se přes hrudník ošetřil přední sloupec páteře a tělo obratle se nahradilo titanovou klíckou. Nový postup je podobný, provádí se ale miniinvazivně a najednou.

Díky tomu, že jde o miniinvazivní výkon, se odbourají různá rizika typu hojení ran. Snižuje se míra pooperační bolesti pro pacienta i riziko infekce. Rekonvalescence pacienta je rychlejší.

Fakultní nemocnice Brno: Klinika úrazové chirurgie zavedla do praxe unikátní operační metodu, je první v ČR

Podrobněji v rozhovoru: Dvě operace páteře teď lékaři zvládnou v jediné

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).