Hlavní navigace

Obezita zabíjí i v Česku

21. 4. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Méně než polovina Čechů má normální hmotnost a počet tlouštíků každým rokem roste. Co jim hrozí? Zjednodušeně a morbidně řečeno: dřív zemřou nebo vážně onemocní.

Nadváha je jedním z největších zdravotních problémů vyspělých zemích. Podle údajů Světové zdravotnické organizace jí trpí 1,6 miliardy lidí starších patnácti let. Celkem 400 milionů lidí je obézních. Jejich počet přitom neustále roste. Nepříznivá situace je i v Česku. Více než polovina obyvatel má nadváhu nebo je obézních. Tlouštíků je přitom stále více. Odborníci bijí na poplach. Péče o tyto pacienty je stále náročnější a dražší.

Obezita

Obezita není jen estetický problém, i když si to mnoho lidí myslí. Být tlustý znamená být přímo ohrožený na životě. Nadbytek kilogramů se přímo podílí na vzniku mnoha vážných chorob a dokonce zkracuje život. „Obézní pacient zpravidla trpí několika onemocněními současně. Pokud má diabetes II. typu, riziko ohrožení na životě roste,“ varuje Prof. Štěpán Svačina, přednosta III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kombinace obezity a nemocí obvykle znamená zkrácení života i výrazné zhoršení jeho kvality.

Čtěte téma: Pivní břicha – jsou opravdu z piva?

Stačí se rozhlédnout kolem sebe – většině mužů nepřibývají jen roky, ale také centimetry kolem pasu. Kde je jejich příčina?

Jak jste na tom s hmotností?

Cukrovka není ze sladkého

První soubor onemocnění, které lidi s nadváhou a obézní potká, jsou choroby metabolismu. V současnosti téměř desetina české populace trpí cukrovkou II. typu, přičemž celá čtvrtina nemocných o své nemoci vůbec neví. Onemocnění přímo souvisí s nezdravým životním stylem. „Mnoho lidí se diví, že mohli onemocnět diabetem II. typu, když sladké vůbec nejedí. To je ale velmi rozšířený omyl. Konzumace cukru sama o sobě cukrovku nezpůsobí. Mnohem nebezpečnější jsou masné výrobky, jako jsou různé paštiky, salámy a podobně,“ vysvětluje profesor Svačina. Diabetes II. typu se přitom může objevit kdykoliv bez ohledu na věk. Není tedy pravda, že jde o nemoc seniorů. Významným rizikovým faktorem vzniku cukrovky II. typu je právě obezita. U obézního člověka je riziko vzniku diabetu 53× vyšší než u zdravého člověka.

Čtěte téma: Každé druhé ženě hrozí cukrovka. Nejste to právě vy?

Denně u nás zemře padesát lidí jen kvůli cukrovce …

Obezita

Vysoká hladina tuku v krvi vede ke kornatění cév. Zjednodušeně řečeno tuk cévy ucpává, a tím je zužuje. Pokud se uzavře věnčitá tepna, dojde k infarktu (odumření) části srdečního svalu. Infarkt pacienta přímo ohrožuje na životě. Více než osmina pacientů zemře ještě v první hodině od události a celá jedna třetina do jednoho měsíce,“ upozorňuje MUDr. Michal Vráblík z III. Interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Obézní lidé podle něj musí počítat s rizikem, že je může bez varování potkat cévní mozková příhoda, neboli mrtvice. Následky bývají tragické a mohou skončit ochrnutím nebo dokonce smrtí.

U obézních osob se také častěji vyskytuje rakovina. Zatím není zcela jasné, jak přesně spolu vznik nádoru a obezita souvisí. „U lidí s nadváhou a obezitou se prokázalo zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku a agresivních forem karcinomu prostaty, jícnu, slinivky a žlučníku. Tyto nádory jsou jen velmi obtížně léčitelné,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Bűchler z Onkologického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. U obézních žen se také častěji vyskytuje nádor prsu a dělohy. Podle odhadů je zhruba 10 % nádorů přímo způsobeno nadváhou a obezitou a tento podíl stoupá se zvyšujícím se podílem obézních osob v populaci.

Čtěte téma: Špatná výživa může za neplodnost

Nadváha i podváha jsou zkrátka problém. Velký vliv mají na samotnou plodnost a šanci vůbec mít děti. 

Horší vyhlídky při léčbě

Nadváha a obezita přinášejí i komplikace při léčbě různých onemocnění. V případě rakoviny pacienti hůře reagují na chemoterapii a je u nich vyšší riziko komplikací při radioterapii i chirurgickém zákroku.

Problémy přináší obezita také při léčbě degenerativních onemocnění kloubů. Ačkoliv  doposud nebylo prokázáno, že obezita je příčinou těchto zdravotních problémů, výrazně zhoršuje jejich průběh. „Čím je člověk obéznější, tím rychleji u něj dojde ke zničení kloubu, který byl v počátku jen minimálně postižen,“ popisuje MUDr. Tomáš Tomáš z I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Také v případě, kdy je nutná kloubní náhrada, jsou obézní pacienti ve značné nevýhodě. Až 10× častěji se u nich objevují operační a pooperační komplikace, včetně vzniku plicní embolie, která může skončit smrtí. Hůře se hojí pooperační rány, v krajním případě musí být přistoupeno k vyjmutí kloubní náhrady a pacient je dlouhodobě upoután na vozík nebo lůžko.

Jakákoliv operace je u obézních pacientů komplikovanější a rizikovější, stejně jako následné hojení pooperačních ran. Obézní lidé mají horší vyhlídky také po nehodách a úrazech a to i mladí. Pravděpodobnost komplikací je výrazně vyšší, dokonce je 10× větší pravděpodobnost, že v důsledku nehody zemřou.

Čtěte téma: Jak si při hubnutí pochutnat a zároveň nepřibrat?

Držíte dietu a přitom nezhubnete? Hubnete špatně. 

Drahé léky nebo hubnutí?

Léčba nadváhy a obezity, stejně jako souvisejících onemocnění, je stále nákladnější. Nemocných je stále více a současně jsou k dispozici účinnější, ale také dražší léky. „Nadváha a obezita se stávají na celém světě jedním z největších socioekonomických problémů. Náklady jednotlivých zemí spojené s její léčbou i léčbou zdravotních komplikací způsobených přebytečnými kily stále narůstají,“ dodává Tereza Květinová ze Všeobecné zdravotní pojišťovny. Proto VZP v letošním roce pokračuje v rámci preventivních programů s celostátní edukační kampaní Žij zdravě. Jejím cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě a také pomoci snižovat nadváhu a obezitu a minimalizovat tak navazující zdravotní komplikace.

Snížení hmotnosti a dostatek pohybu mají totiž výrazný efekt na snížení rizik vzniku onemocnění související s obezitou. „U osob, které žijí zdravě, je riziko vzniku kardiovaskulárních chorob o celých 80 % nižší. Žádné léky nejsou schopné dosáhnout stejného efektu. Jejich účinek je vždy menší, než když pacient změní svůj životní styl k lepšímu,“ uzavírá doktor Vráblík.

Čtěte téma: Už nechci mít panděro!

Jak se zbavit obtížného pupku? Přečtěte si praktické rady odborníka.

Ilustrační foto: Isifa.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).