Hlavní navigace

Kde otevřou ve čtvrtek 17. listopadu a kde možná zůstane zavřeno

14. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Některé státní svátky znamenají zavřené prodejny, alespoň ty velké to mají ze zákona povinně. To však není případ nadcházejícího Dne boje za svobodu a demokracii, který si připomeneme ve čtvrtek 17. listopadu.

Státní svátek sedmnáctého listopadu letos připadá na čtvrtek a pravidla pro otvírání obchodů nejsou tak přísná, jako byla třeba 28. října, protože Den boje za svobodu a demokracii patří mezi menší státní svátky

Zákon z roku 2016 o prodejní době v maloobchodě pravidelně vyvolává otázky zákazníků. Upravuje totiž prodejní, tedy hovorově otevírací dobu tak, aby byl v prodejnách nad 200 m2 stanoven zákaz prodeje v určité svátky a omezena prodejní doba na Štědrý den. V některé státní svátky je tedy otevřeno, v jiné zavřeno.

Na serveru Vitalia.cz najdete celoroční přehled otevírací doby o svátcích, aktuálně zákazníky samozřejmě zajímá situace ve svátek 17. listopadu.

17. listopadu je otevřeno

Den boje za svobodu a demokracii letos vychází na čtvrtek. A je to jeden ze svátků, kdy mohou mít obchody otevřeno bez omezení. Potravinářské řetězce, hobbymarkety, nábytkářské velkoprodejny ani obchodní centra uzavření nechystají, naopak. 

300 gramů lososa za 25 korun? Lidl přichází s novinkou, díky které se dá ušetřit Přečtěte si také:

300 gramů lososa za 25 korun? Lidl přichází s novinkou, díky které se dá ušetřit

Řetězce, tedy například Albert, Billa, Coop, Globus, Kaufland, Lidl, Norma, Penny či Tesco, budou mít otevřeno jako obvykle, tedy až do večerních hodin. Stejně tak budou v provozu online supermarkety, například Košík, Rohlík a další, rovněž online služby kamenných prodejců, tedy třeba iTesco či Globusu, nově i Penny a Coopu.

Přestože je tento den dalším velkým milníkem naší historie jako 28. říjen, nespadá pod žádný zákon. Všechny obchody a služby budou mít otevřeno jako v kterýkoliv jiný den. Předpokládáme, že lidé sváteční čtvrtek využijí k předvánočním nákupům nejen dárků, ale také adventních dekorací či surovin na pečení cukroví. Tradičně v tomto termínu zaznamenáváme nárůst nákupů, navíc některé obchody již předčasně spouštějí akci plnou slev zvanou Black Friday, vysvětluje Lenka Šátková, Marketing Manager pražského OC Šestka.

Využijete státní svátek k nákupům?

Pozor ale, narazit můžete u malých obchodů. Otevřeno mít mohou, ale rozhodně nemusí – je na jejich majitelích, jak se rozhodnou. Menší obchody proto často otevřeno nemají, podobně jako zavírají třeba v neděli. 

Do konce roku nás čekají tři velké státní svátky s uzavřením velkých obchodů, všechny připadají na Vánoce – 24. prosince musí být zavřeno po 12. hodině, oba následující dny se nesmí otevřít vůbec, jde o 25. prosinec – 1. svátek vánoční a 26. prosinec – 2. svátek vánoční.

Kromě toho patří mezi takzvané velké státní svátky také 1. leden coby Den obnovy samostatného českého státu, který v roce 2023 připadá na neděli. Dále pak Velikonoční pondělí – v roce 2023 to bude 10. dubna, 8. květen neboli Den vítězství a 28. září čili Den České státnosti.

Kdy bude letos otevřeno a kdy ne

Otevřeno:

  • 17. 11. – Den boje za svobodu a demokracii

Zavřeno:

  • 24. 12. – Štědrý den – otevřeno jen do 12 hodin
  • 25. 12. – 1. svátek vánoční
  • 26. 12. – 2. svátek vánoční

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.