Hlavní navigace

O neplodnosti mluvíme až po roce pokusů

25. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Příčiny neplodnosti jsou různé, od vrozených či získaných zdravotních důvodů, stresu a nedostatku pobytu na slunci až po vysoký věk rodičů. „Homeopatie neporazí neplodnost, ale v mnohém může pomoci,“ říká gynekoložka.

Každý šestý pár má v České republice potíže s početím potomka. To jsou fakta. Nejčastější příčinou je odkládání založení rodiny do pozdějších let. Nejlepší věk pro těhotenství je totiž zhruba v pětadvaceti letech.

„Když se zeptám ve své ordinaci pětadvacetileté ženy, zda se již chystá stát se matkou, často se otázce podiví – na děti zatím ani nepomýšlí. Pak si najednou s blížící se čtyřicítkou rozvzpomenou, že už by chtěly být matkami. Počkat do věku nad pětatřicet let, to už je hazard,“ varuje brněnská gynekoložka Svatava Žalmanová. Plodnost totiž u většiny žen po pětatřicátém roce života klesá a po čtyřicátém roce je otěhotnění z vlastních vajíček spíše výjimkou. Bohužel se stává, že některé ženy již po třiceti letech věku nemají dostatek svých vajíček.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Muži jsou sice plodní i ve vyšším věku, to však neznamená, že by se na nich stárnutí neprojevilo. S věkem klesá hladina hormonů (testosteron), které ovlivňují tvorbu spermií.  Nejvyšší hladina testosteronu je mezi osmnáctým a dvaadvacátým rokem, výraznější snižování hladiny je patrné po třicítce.

Nejde jen o pokles a pohyb spermií v ejakulátu v důsledku nižší hladiny testosteronu, ale také o vyšší riziko mutací v genetické výbavě spermie. S postupujícím věkem muže dochází k trvalému poškozování DNA, které se může projevit chromozomální abnormalitou potomka.

Jak probudit vaječníky

Nejen věk, ale vliv má i příliš dlouhé užívání léků, které ženám umožňují posouvat termín menstruace, a hlavně užívání intimních chvil, aniž by se ony či jejich partneři stresovali nechtěným otěhotněním. „Po vysazení hormonální antikoncepce je potřeba, aby se cyklus obnovil, aby se probudily utlumené vaječníky a spojily se s vyššími centry,“ říká gynekoložka s tím, že někomu to může jít pomaleji.

Ženu, která již touží po dítěti, je potřeba trochu zmobilizovat a povzbudit k přirozenému pohybu. Měla by rozhýbat oblast pánve a trávit víc času venku, kde absorbuje vitamin D.

„Ženě, která ke mně přijde do ordinace s tím, že již uvažuje o miminku, doporučuji užívání kyseliny listové a právě vitaminu D. Z homeopatie pak čisticí kúru Thuyou, která je vhodná jednak po vysazení antikoncepce, jednak pro ženy, které například prodělaly infekty horních cest dýchacích nebo trpěly na výtoky a podobně. Nejprve pět kuliček jedenkrát až dvakrát denně v ředění 9CH a po dobrání tuby přejít na vyšší ředění, tedy 15CH,“ doporučuje Svatava Žalmanová.

Pokud má žena pravidelný cyklus a ovuluje, patrně nebude mít potíže s početím potomka. V opačném případě by si ji měl gynekolog pozvat do ordinace desátý, jedenáctý den cyklu a ultrazvukem se podívat, zda se tvoří folikul (dutinka vyplněná tekutinou na vaječníku, ve kterém dozrává vajíčko). „To, že menstruuji, neznamená, že ovuluji,“ upozorňuje lékařka a dodává: „Já jako gynekolog mohu rovněž nabídnout odběr krve zhruba dvacátý, dvacátý druhý den cyklu na hladinu hormonu gestagenu.“ Tento hormon vznikající ve vaječnících ve druhé polovině menstruačního cyklu působí především na děložní sliznici, která pod jeho vlivem „vyzrává“ a připravuje se na přijetí oplodněného vajíčka.

Ženám s nepravidelnou menstruací a nejistou ovulací nabízí gynekoložka také homeopatické léky:

  • Folliculinum 15CH: 8.–20. den cyklu
  • Luteinum 5CH: 16.–25. den cyklu

„Nechtěla bych, aby to vyznělo tak, že homeopatie porazí neplodnost, ale může pomoci třeba právě s úpravou cyklu,“ říká Svatava Žalmanová s tím, že příčin neplodnosti může být mnoho a je vhodná individuální konzultace. „V první řadě bych chtěla, aby ženy věděly, že když nepočnou do třech měsíců po tom, co se snaží o miminko, je to úplně normální. Úspěšné otěhotnění je běžné až po jednom roce intimního života,“ upozorňuje lékařka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).