Hlavní navigace

O čem se nemluví: fanatismus kolem aromaterapie a esenciálních olejů

16. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Archív Stacey Haluka
Esenciální oleje vnímáme stále jako něco, co je přírodní, tudíž bezpečné. Tyto silně koncentrované látky ale skýtají nejedno nepříjemné překvapení, pokud se s nimi nezachází opatrně.

Esenciální oleje jsou velmi silné koncentráty se specifickým biochemickým profilem. Bez něj by nebyly schopné interakce s naším tělem, bez ohledu na značku výrobku. Producent může ovlivnit kvalitu rostlinného materiálu, ale nevymaže strukturu obsažených látek.

Pokud se aplikace ujme amatér nebo rádoby odborník, mohou být následky velmi nepříjemné, jak se již mnozí přesvědčili. Kdo pak však hledá radu a pomoc v různých skupinách na sociálních sítích, často se dozví, že má pokračovat, jedná se o přirozenou reakci organismu a další nebezpečné nesmysly. A běda tomu, kdo projeví jiný názor.

Co se dozvíte v článku
  1. Podceňovaná síla esenciálních olejů
  2. Nebezpečná teorie „detoxu“
  3. Nejčastější typy poranění a reakcí
  4. Otrava? Při nevhodném používání raz dva
  5. Když potřebujete první pomoc
  6. Jak používat aromaterapii ve svůj prospěch

Podceňovaná síla esenciálních olejů

Zkušený aromaterapeut bere v potaz molekulární složení, a to z více důvodů. Jde o to, aby dokázal co nejpřesněji určit, jakým způsobem použije nejvhodnější druhy tak, aby svému klientovi neuškodil, ale pomohl. Aromaterapeut s příslušným vzděláním je schopný podle aromatických molekul, obsažených v jednotlivých druzích esenciálních olejů, seznámit klienta s možnými kontraindikacemi. Těmi jsou například možné nepříznivé reakce v součinnosti s léky, riziko intoxikace apod.

Ve Spojených státech amerických existuje databáze hlášení nežádoucích účinků a poranění způsobených nevhodným používáním esenciálních olejů. Atlantic Institute of Aromatherapy pravidelně vydává každoroční zprávu o nahlášených případech, které stále přibývají. Svou vlastní stránku pro hlášení nežádoucích účinků má také Robert Tisserand, v současné době asi nejznámější evropský aromaterapeut. V České republice ani na Slovensku možnost hlásit nepříznivé účinky esenciálních olejů zatím není.

Nebezpečná teorie „detoxu“

Teorie detoxu je poměrně rozšířená v kruzích multi-level marketingu (MLM), tedy přímém prodeji produktů pomocí sítě nezávislých distributorů. Jde o to, že pokud se uživateli po použití nezředěného nebo málo zředěného esenciálního oleje objeví vyrážka, popálenina nebo alergická reakce (například otoky), tak je to dle tvrzení této komunity žádoucí. Tělo se tak údajně prospěšně detoxikuje, nemůžete přeci mít alergickou reakci na čistě přírodní produkt…

S tímto nebezpečným mýtem bojují školení aromaterapeuté po celém světě. Kromě Roberta Tisseranda na tento nepříjemný problém upozorňuje také Robert Pappas. Jakákoli nepříznivá reakce na použití esenciálního oleje není ve skutečnosti vůbec žádoucí. Nikdy.

Nejčastější typy poranění a reakcí

Vůbec nejčastěji se setkáváme s poraněním po použití esenciálních olejů těmito způsoby: neředěná aplikace na pokožku, neředěná aplikace do koupele nebo vnitřní užívání.

Podle reportu z roku 2016 přijala americká toxikologická centra více než 20 000 hovorů ohledně poranění esenciálními oleji při jejich konzumaci a více než 13 000 z těchto hovorů se týkalo takovéhoto použití u dětí mladších šesti let. Je potřeba upozornit na fakt, že dodnes nemáme relevantní studii o tom, jak reagují esenciální oleje po vnitřní aplikaci spolu s kyselinou v našem žaludku.

Dalším rozšířeným nešvarem je neředěná aplikace esenciálních olejů na pokožku, což není vůbec dobrý nápad. I když se uvádí několik málo olejů, které se mohou v krajních případech použít bez zředění, je nutno podotknout jednu věc. Viděla jsem už několik popálenin z tea tree i levandule lékařské. Pokud jsou lidé obzvlášť citliví, anebo se jedná o děti, může to být poměrně velký problém. Alergická reakce nebo popálenina se může vyskytnout při dlouhodobém neodborném používání esenciálního oleje, případně jeho nárazovém použití v silné koncentraci. Nepoužívejte esenciální oleje v očním okolí.

Pozor byste si měli dávat také na fototoxicitu esenciálních olejů, které jsou citlivé na sluneční záření. Po jejich aplikaci se nesmíme po několik hodin (nejméně osm) vystavovat přímému slunci. Tyto druhy nejsou vhodné jako součást žádné letní kosmetiky, ani je neaplikujte před návštěvou solária. Fototoxické esenciální oleje zanechávají na pokožce, která přišla do kontaktu s přímým slunečním zářením, nevzhledné fleky, kterých se nezbavíte po dobu několika měsíců.

Posledním nejčastějším použitím esenciálních olejů, ze kterého si můžete odnést nepěkný suvenýr v podobě popálenin, je přidávání do koupele bez řádného zředění. Pokud už je chcete přidat do vody, nejdříve je zřeďte ve vhodném nosném médiu, protože jinak ulpí na pokožce a ve spojení s horkou vodou dokáží napáchat nemalé škody. Vhodné nosiče jsou 30% smetana, rostlinný olej nebo solubol. Nemíchejte je se samotnou solí. Některé esenciální oleje do vany vůbec nepatří, jedná se hlavně o tzv. zahřívače. Do této skupiny patří ty, které jsou destilované z koření, jak z listů, tak plodů nebo kořene (kurkuma, zázvor). Nepřidávejte do vody ani druhy máty, protože hrozí podchlazení. Pro účely voňavé koupele přidávejte květinové esenciální oleje, případně můžete do vody nalít lžíci hydrolátu.

Otrava? Při nevhodném používání raz dva

Otravu esenciálními oleji si můžete přivodit poměrně snadno. Buď používáním nevhodných esenciálních olejů, které by správně měly patřit do ruky pouze aromaterapeutovi (například thuja, fenykl, pelyněk a další), vysokou koncentrací, vnitřním užíváním nebo dlouhodobým denním používáním jednoho druhu. U silnějších esenciálních olejů, jako je třeba eukalyptus globulus, je doba omezena na maximálně deset dní. Pak je nutné dát si pauzu.

Příznaky intoxikace se dostaví do třiceti minut až čtyř hodin. Závažnost závisí na druhu a použitém množství. Pozor je potřeba dávat hlavně u dětí, které jsou citlivější a některé esenciální oleje jim nejsou doporučovány až do deseti nebo dvanácti let věku.

K příznakům intoxikace patří svědění, pálení, bolest hlavy, halucinace, ospalost, otoky, pomalé dýchání, anafylaktický šok, člověk může přestat dýchat úplně. Dále pak třes (při nervové intoxikaci), kašel, říhání, sípání, průjem, kožní reakce, zarudnutí očí a jejich podráždění.

Když potřebujete první pomoc

Při intoxikaci po požití nevyvolávejte zvracení, nepodávejte tekutiny, okamžitě informujte toxikologické středisko a vyhledejte odbornou lékařskou pomoc.

Po poranění kůže neomývejte postižené místo vodou, ale aplikujte na něj rostlinný olej (jojobový, slunečnicový, olivový). Na poranění již dále neaplikujte žádné jiné esenciální oleje. V případě potřeby vyhledejte lékaře.

Po alergické reakci přestaňte okamžitě používat druh a také čeleď, ze které daný esenciální olej pochází.

Jak používat aromaterapii ve svůj prospěch

Aromaterapie, pokud do ní proniknete a naučíte se rozumět jejím principům, je úžasná věda, která dokáže člověku výrazně pomoct v mnoha životních situacích. Používá-li se s pokorou i respektem k přírodním zdrojům a bereme-li v potaz jejich sílu, je velmi obohacující a prospěšná.

Studovat její zákony se vyplatí nejen vám, ale také vašemu okolí. Bezpečná aromaterapie totiž člověka obohacuje a poskytuje mu jinou dimenzi práce s přírodními zdroji. Naučí vás je chránit a vyhledávat je pouze tehdy, když je opravdu potřebujete. Používat esenciální oleje, znát jejich kvalitu, sílu a to, jak spolu vzájemně pracují, je totiž velmi obohacující.

Pokud s aromaterapií a esenciálními oleji začínáte, nebojte se kontaktovat aromaterapeuta s patřičným vzděláním, který vám poradí s bezpečným používáním.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, aromaterapeutka, je absolventkou aromaterapeutických kurzů Roberta Tisseranda, kde získala certifikace z chemie éterických olejů, bezpečnosti používání éterických olejů a aromaterapeutické pleťové péče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).