Hlavní navigace

Nový trend – muže nezajímá sex

13. 12. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Když vás partner odmítne, jedná se o nepříjemnou a ponižující zkušenost. Obzvláště zraňující ale bude pro ženy žijící v představě, že muži na nic jiného než na sex nemyslí.

Podle odborníků roste počet mužů, kteří nemají zájem o sex. Podle britských výzkumů z roku 2008 se počet mužů, kteří jednoduše nemají zájem se milovat se svými partnerkami, zvýšil v poslední době o 40 %.

Odbornou pomoc kvůli ztrátě svého libida nejčastěji vyhledávají ženatí muži mezi 30 až 50 lety. Právě v tomto věku muži nejčastěji trpí depresí. Kromě vzrůstajícího počtu depresí je dalším pravděpodobným viníkem změna v sexuální roli mužů a žen. Přitom ještě před pouhými deseti lety muži vyhledávali odbornou pomoc kvůli nezájmu o sex jen velmi zřídka.

K tématu: Milujeme se, aniž bychom chtěli

Kolikrát jste se za minulý měsíc milovali s partnerem či partnerkou jen proto, aby „byl doma klid“? Prostě jste neměli náladu na sex, zatímco ten druhý ano.

Nejde o partnerku, ale o sex jako takový


Autor: Isifa.cz

Vedoucí britského výzkumu Peter Bell prohlásil, že zatímco spoustu problémů s erektilní dysfunkcí vyřešila viagra, v současnosti se „mnoho mužů vyjadřuje podobně jako ženy v padesátých letech: ´Mohu mít sex, ale nechci. Neprospívá mi to.´ Jedná se o vážnou záležitost. Znamená to psychosexuální dysfunkci, ne pouze problém vztahu, protože tito muži neodmítají pouze své partnerky, ale sex vůbec.“ 

Také americká autorka Michele Weiner Davis ve své knize The Sex-Starved Wife naznačuje, že skutečnou příčinou, proč dnes řada párů nežije sexuálně, je pokles mužského, a nikoliv ženského libida. Tomuto tvrzení dodává váhy i výzkum australské Study of Health and Relationships, podle které čtvrtina zpovídaných mužů přiznává nedostatek zájmu o sex.

Jaké příčiny nezájmu o sex muži uvádějí nejčastěji: 

  • Není pro mě sexuálně zajímavá – 68 %
  • Zdá se, že sex ji netěší – 61 %
  • Zajímá mě sex s jinými ženami, ale ne s manželkou – 48 %
  • Zlobím se na ni – 44 %
  • Nudím se – 41 %
  • Ona má deprese – 40 %
  • Značně přibrala – 38 %
  • Já mám depresi – 34 %
  • Už pro mě není fyzicky atraktivní – 32 %
  • Trpím erektivní dysfunkcí – 30 %
  • Ztratil jsem zájem a nevím proč – 28 %
  • Upřednostňuji masturbaci – 25 %
  • Beru léky, které snižují mé libido – 21 %

Vašemu manželství chybí sex? Nejste sami

Podle průzkumů žije 40 miliónů Američanů v manželství, kde je sexu velmi málo nebo zcela chybí. Asexuální manželství se definují jako taková, kde k pohlavnímu styku dochází nanejvýš desetkrát ročně.

Pokud „desetkrát či méně za rok“ vyhovuje oběma stranám, je to v pořádku. Většinou tomu tak ale nebývá. Ztráta sexuální intimnosti vede k depresi, podezření, hněvu, zášti, někdy i k nevěře a rozvodu.

Čtěte téma: Mně to jednou za měsíc nestačí!

Sexuální temperament je geneticky daný. Jenže co když život svede dohromady náruživého jedince s protějškem podstatně chladnějším?


Autor: Isifa.cz

Proč podle odborníků mužům klesá libido

  • Krize identity
    Jedná se o nejistotu ohledně své role ve světě. Věk rovnosti s sebou přináší nevyhraněnost genderových rolí, což může u mužů vést ke ztrátě maskulinity. Ženy na jedné straně říkají svým partnerům, aby rozvíjeli svou „femininní“ stránku, současně si ale stěžují, že se partner nechová jako chlap, a to zvláště v posteli.
  • Odvrat od určitých aspektů sexu
    Někteří muži raději odmítnou sex úplně, než aby provozovali sex, který je nenaplňuje. Jedná se například o případ, kdy se svou partnerkou nesdílejí stejné sexuální zájmy.
  • Partnerské neshody
    Paula Hall
    sděluje v Daily Mail: “Sex je provázán se vším. Pokud se muž hněvá nebo je kvůli něčemu rozmrzelý – nevěnujete mu dostatek pozornosti nebo si myslí, že ho sekýrujete, neoceňujete jeho práci nebo tisíce jiných důvodů – jeho touha se odvrátí anebo se pro něj odepírání sexu stane způsobem, jak vyjádřit svůj hněv." 
  • Stres
    Podle australské sexuální terapeutky J. Hellyer je život stále chaotičtější a starosti ohledně zaměstnání a financí mohou oslabit sexuální touhu. Muži, kteří se tradičně vnímají jako živitelé rodin, podléhají této ekonomické nejistotě ve větší míře.
  • Partnerský sex nahrazuje masturbace
    Velmi žhavým tématem je internet. Podle některých výzkumů spousta mužů, kteří by jinak neužívali tradičnějších zdrojů sexuální stimulace (časopisy, videa, knihy), nalezlo svou cestu k online fantaziím. Řadě těchto mužů nahrazuje fantazijní svět skutečný sexuální život s partnerkou. Připomíná to citát Oscara Wilda: „Skutečný život bývá často ten, který nežijeme.“ 
  • Strach z intimního sblížení
    Někteří muži mají se svou partnerkou milostný vztah, který připomíná vztah sourozenecký. Pocit intimity, který ve vztahu zakoušejí, je pro ně natolik silný, že kdyby se k němu přidalo navíc i sexuální sblížení, bylo by to pro ně již příliš. Zdá se těžko představitelné, aby byl člověk přetížen důvěrným vztahem, odborníci ale tvrdí, že se jedná o běžnou příčinu klesající frekvence sexuálních styků mezi partnery.
  • Vzájemné zevšednění
    Partneři, kteří spolu žijí dlouhou dobu, se začnou cítit spíše jako bratr a sestra než jako milenci. Libido bývá rozníceno tajemstvím a neznámem, což pochopitelně postupem času opadá, a to tím spíše, když žijete v těsné blízkosti toho druhého. Neznamená to, že vyprchala láska, pouze spolu partneři přestávají sexuálně žít. Udržet jiskru vzrušení bývá uměním.
  • Sexuální dysfunkce
    Jako předčasná ejakulace atd. V kultuře orientované na výkon se muži raději zřeknou sexu, než aby se vystavili nebezpečí dalšího možného „selhání“.

K tomu přistupují i velká očekávání, a zvláště tlak na výkon mužů v posteli, což potlačuje emocionální stránku sexu a vede k tomu, že sexuální život se redukuje na pouhý akt.

K dalším příčinám ztráty mužského libida lze připočíst nízkou hladinu hormonů (testostreron), nedostatek spánku a užívání medikamentů, zvláště léků na snížení krevního tlaku a antidepresiv.

Přečtěte si: Erotický chat: Podvádím tě na internetu

Svět a starosti mimo internet jakoby se jich alespoň chvíli netýkaly…

Sex není jen věcí těla

Ve světle posledních výzkumů je načase, aby ženy opustily mýtus o muži neustále toužícím po sexu a pochopily, že pro většinu mužů neznamená sex jen pouhé uspokojení fyzické potřeby – k tomu jim může posloužit i masturbace.

I pro ně je sex součástí většího celku lásky a důvěrnosti. Zanechte stereotypních představ o tom, že všichni muži jsou stejní a začněte objevovat, jaký je ten „váš chlap“. Možná budete překvapeny.

Myslíte si, že muži ztrácejí zájem o sex?

Téma: Řekni, kde ti chlapi jsou?

Maskulinita prošla mimořádným zpochybněním; zdá se ale, že současně došlo k oslabení těch hodnot, které kdysi představovaly pozitivní význam „chlapství“. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).