Hlavní navigace

Poukaz na zdravotnické prostředky část lékařů vystavuje už i na dálku

13. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Diagnostické proužky do glukometru, inkontinenční pomůcky nebo třeba berle. Tyto a další zdravotnické prostředky vám nově může předepsat lékař na dálku. Umožňuje mu to tzv. ePoukaz, jenž začal fungovat od 1. května. Zatím jej ale vystavují jen někteří lékaři a přijímají jen některé lékárny.

Od roku 2011 v ČR funguje eRecept. Tedy unikátní kód, který lékař může pacientovi poslat prostřednictvím SMS či e-mailu a pod kterým si lékárník přečte všechny důležité informace potřebné k vydání léku. Jeho přednosti si pacienti i lékaři vyzkoušeli především v době pandemie covidu. Díky němu mohli lékaři předepisovat pacientům léky na dálku, takže si jej pacienti už nemuseli chodit vyzvedávat do ordinací.

Co je ePoukaz

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který je za zavedení a fungování eReceptu zodpovědný, od 1. května spustil jeho novou funkci. Jde o elektronický poukaz na zdravotnické prostředky – tzv. ePoukaz. Tedy předpis na produkty používané např. ke stanovení diagnózy, léčbě, kompenzaci poranění či kontrole početí. ePoukaz má podobu jedinečného, devítimístného identifikátoru.

Stejně jako eRecept i ePoukaz může lékař vystavit, aniž by pacient musel do ordinace. Existují čtyři způsoby předání.

Jak lékař může pacientovi předat ePoukaz

  1. Zasláním SMS na mobilní telefon pacienta.
  2. Zasláním e-mailu na adresu pacienta.
  3. Předáním ePoukazu prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu či jiném elektronickém zařízení pacienta.
  4. Vystavením papírové průvodky, na kterou bude možné kromě povinných údajů (identifikátor) doplnit i další údaje, které pacient potřebuje znát.
Zdroj: NZIP

ePoukaz plně nahrazuje stávající papírové poukazy. Alespoň co se portfolia předepisovaných pomůcek týká. „Zachovává všechny typy poukazů, které se dosud vystavovaly pouze v listinné podobě,“ informoval SÚKL.

ePoukaz se týká tedy například zdravotnických pomůcek pro inkontinentní pacienty (vložky, kalhotky nebo podložky), pacientů s oční vadou (např. brýle s dioptrickými čočkami) či vadou sluchu (např. naslouchadla) nebo diabetiků, kteří potřebují poukaz na diagnostické proužky do glukometru. Zdravotnické prostředky také využívají imobilní pacienti (např. invalidní vozík) či lidé po úrazech (např. berle).

Jaké pomůcky se musí předepisovat na poukaz

  • Zdravotnické prostředky, které mají být použity pouze pod dohledem lékaře (např. nitroděložní tělíska, inhalátory nebo sluchadla),
  • zdravotnické prostředky, které mají stanovenu úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění a mají být uhrazeny pacientovi zdravotní pojišťovnou.
Zdroj: NZIP

SÚKL upozorňuje, že standardně bude možné na ePoukaz předepsat jeden zdravotnický prostředek. „Počítáme však i se situací, kdy je potřeba na jeden poukaz předepsat více souvisejících položek (např. sluchadlo + příslušenství nebo vozík + příslušenství),“ podotýká ústav na webu.

Používání ePoukazu je dobrovolné

Zájemce o elektronické předepisování zdravotnických prostředků si ovšem musí zjistit, zda jeho lékař ePoukaz vůbec vystavuje. A zda jej přijímá lékárna či výdejce, kam je zvyklý si pro pomůcku chodit. Zapojení do ePoukazu je totiž dobrovolné, takže zatím jej používá jen někdo. Seznam míst, kde ePoukazy přijímají, je možné dohledat na stránkách epreskripce.cz

Lze očekávat, že soupis lékáren a výdejen se bude postupně měnit a míst pracujících s ePoukazem bude přibývat. Stejně jako ordinací, kde ePoukazy předepíší. „Zdá se, že ePoukaz si rychle vybuduje své místo v elektronickém zdravotnictví. Krátce po spuštění systému totiž začali zdravotničtí pracovníci tuto novou funkci eReceptu používat,“ podotýká ředitelka SÚKL Irena Storová.

Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové bylo od 1. do 12. 5. vystaveno celkem 231 ePoukazů. Pacienti si jich dosud vyzvedli 82. Doba platnosti ePoukazu je stejná jako v případě papírové podoby, tedy 30 dnů. Lékař ji ale může prodloužit až na 1 rok.

Vystavené ePoukazy najdou pacienti ve svém lékovém záznamu stejně jako vystavené eRecepty a záznamy o provedeném očkování. Do něj je možné se přihlásit například prostřednictvím bankovní identity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).