Hlavní navigace

Novinky mezi olivovými oleji si užijí děti i milovníci řízků

Sdílet

 Autor: Olivum
Mezi olivovými oleji máme několik zajímavých nováčků. Řepkovo-olivový si nalijete do salátu i do pánve na smažení, ty další dva naservírujete i malým dětem, které by neměly protestovat.

Olivové oleje mají celou řadu benefitů, o nichž už v dnešní době není potřeba nikoho dlouze přesvědčovat. Někdo si vystačí s obyčejným unifikovaným olejem, který koupí v řetězcích. Jde často o směsky různých olejů, v nichž se ztrácí chuťové vlastnosti olejů z jednotlivých pěstitelských oblastí. Anebo si za podobnou cenu koupíme originální chuť oliv, která se rok od roku mírně liší, podle toho, jak moc svítilo sluníčko, jak moc pršelo, jak moc byly olivovníky vyživovány…

Dá se vůbec v tomto segmentu najít něco nového? Dá. Třeba směs vybraného řepkového a výběrového olivového oleje nebo olivové oleje speciálně určené pro děti. Jak se liší od olejů, které známe?

Co se dozvíte v článku
  1. Řepkoliva: řepkovo-olivový olej má české tělo a španělské srdce
  2. Dva olivové oleje pro mlsné dětské jazýčky

Řepkoliva: řepkovo-olivový olej má české tělo a španělské srdce

Kombinace za studena stáčeného řepkového oleje Bioenergo Komplex a extra panenského olivového oleje Picual společnosti Lozano-Červenka je na českém trhu absolutní novinkou a unikátem.

Jeho zrod přišel jako okamžitý nápad Carlose Lozana, majitele česko-španělské firmy Lozano-Červenka, která z českých Středokluk distribuuje olivové oleje z vlastních španělských hájů. „Jelikož plánujeme projekt a nové zázemí na stáčení našeho olivového oleje ve Středoklukách, hledali jsme vhodná řešení, která jsou k dispozici v ČR. Oslovili jsme tedy Bioenergo Komplex v Kolíně, který vyrábí řepkový olej lisovaný za studena. Byli velmi ochotní a ukázali nám své instalace a výrobu, která nás zajímala. Navzájem jsme si, jak se říká, ‚padli do oka‘ a bavili se o budoucí spolupráci a stáčení jejich oleje ve Středoklukách,“ vypráví Eva Lozano Červenka, jeden ze spolumajitelů této značky.

Jejího manžela Carlose Lozana napadlo, že by mohli spolupracovat a spojit své produkty, tedy řepkový olej lisovaný za studena s olivovým. „Byl to opravdu spontánní nápad, Carlos kdysi někde četl, že takový produkt se vyrábí ve Spojených státech, a zaujalo ho to. Líbilo se mu také to česko-španělské spojení, říkal, že tento produkt bude mít české tělo a španělské srdce,“ popisuje historii vzniku Řepkolivy Eva Lozano Červenka.

Perfektně vyladěný mix

A tak vznikla „Řepkoliva“, mix olejů: 60 % řepkového oleje lisovaného za studena a 40 % extra panenského olivového oleje Picual. „Chuť jsme ladili společně, také jsme požádali o radu šéfkuchaře Huga Hromase a ptali se ho, co si o tom myslí. Potěšil nás, když řekl, že si takový olej dokonce sám míchá a používá na vaření, ladili jsme tedy také s ním ten správný poměr,“ popisuje Eva Lozano Červenka.

Po vyladění chutí začali Řepkolivu nabízet na svém webu a odezva, která přišla, byla jen pozitivní. „Zákazníci jsou velmi mile překvapeni chutí. Nicméně jedná se o produkt nový a neznámý, jehož prodej narůstá pomalu. Každopádně již teď vidíme, že se pro Řepkolivu zákazníci vracejí, a to nás velmi těší. Pevně doufáme, že si Řepkoliva nalezne svoji stálou klientelu, alespoň u zákazníků, pro které jsou jak samotný extra panenský olivový, tak řepkový olej příliš chuťově intenzivní a jejich vyvážené propojení je pro ně ideální,“ doufá Eva Lozano Červenka.

Kde lze Řepkolivu využít?

Záleží jen na vašich preferencích. „Jedná se o dva velmi kvalitní oleje, které se dají použít jak na studenou, tak na teplou kuchyni. Má příjemně oříškovou chuť a na konci ucítíte jemnou pikantnost olivového oleje,“ popisuje Řepkolivu Eva Lozano Červenka.

Z vlastní zkušenosti přidávám jeden tip: nahraďte novinkou řepkový olej na smažení řízků nebo restování zeleniny. Jídla dostanou jemnou pikantní olivovou příchuť, ale skutečně jen jemnou, která nijak nepřebíjí chuť jídel, jen je skvěle doplňuje. Skvělé je, že se olej nepřepaluje, snese teploty až do 180 °C.

Dva olivové oleje pro mlsné dětské jazýčky

Olivové oleje pro děti ze španělských farem Casitas de Hualdo a Nobleza del Sur jsou speciálně vyrobeny pro vybíravé dětské jazýčky. V obou případech jde o kupáž, tedy o směs několika olivových odrůd. Chuť olejů je vyladěna tak, aby nebyly příliš výrazné a byly spíše krémovité.

„Oba oleje lze používat již od prvních příkrmů. Nejdříve přidáváte po kapičkách a postupně zvyšujete denní dávku,“ říká milovnice prémiových olivových olejů a zakladatelka firmy Olivum Dagmar Kublová.

Casitas de Hualdo: olivový olej z tradičního hospodářství

Olej Casitas de Hualdo vzniká na stejnojmenné zemědělské farmě ležící asi sto kilometrů od Madridu v nadmořské výšce až šest set metrů nad mořem. Hospodářství se neorientuje jen na olivovníky, ale i na pěstování kukuřice, vojtěšky, ječmene, pšenice, hrášku nebo pistácií.

Velká část úrody se spotřebovává na místě, neboť hospodářství funguje jako uzavřený cyklus. Obiloviny a vojtěška slouží ke krmení ovcí Manchego, hnůj od ovcí se používá pro hnojení olivovníků a dalších plodin. V olivovém háji roste tráva, která se čas od času pokosí, a zbytky trávy slouží jako hnojivo. Podobně se nakládá i s klíčky či větvemi, které se drtí a znovu vrací živiny do půdy.

Jemná chuť, která se snoubí i s ovocem

Dětský olivový olej Casitas de Hualdo je vyroben ze čtyř olivových odrůd – Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla, a to přesně v takovém poměru, aby převládlo ovocné aroma a do popředí vystoupila chuť zelených jablek, rajčat a banánů.

Aktuálně nabízený olej je z říjnové sklizně, kdy olivy dávají chuťově nejlepší olej s největším podílem zdraví prospěšných látek. Kyselost olivových olejů určuje kvalitu sklizně, extra panenské olivové oleje by se měly vejít do hodnoty 0,8, olej Casitas de Hualdo má kyselost dokonce jen 0,17 %. „Olej je krásně jemný a krémovitý, ideální v kombinaci v podstatě s jakýmkoliv dětským pokrmem. Skvělý je ale s ovocem, ať už nakrájeným na tenké plátky jako carpaccio a posypaným opraženými oříšky, nebo jako dochucení ovocného salátu,“ radí s použitím oleje Dagmar Kublová.

Nobleza del Sur: výraznější chuť a krémovitá konzistence

Olej je vyroben ze španělských oliv pěstovaných ve tři sta padesát let starém olivovém háji Nobleza del Sur. Jde o kupáž odrůd Arbequina a Picual. Většinovou složkou je jemná odrůda Arbequina a menší podíl tvoří o něco ostřejší Picual.

Olivový olej má ovocné aroma a na jazyku cítíte spíše krémovou konzistenci než mastnotu. Jemná a krémovitá Arbequina převládá a udává hlavní tón chuti a aroma. „Pravda, v porovnání s Casitas de Hualdo je sice trošku štiplavější s lehkými travnatými tóny, to ale vůbec nevadí, děti si alespoň začnou zvykat na výraznější chuť,“ uvádí Dagmar Kublová. Kyselost je též na velmi nízké úrovni, a sice 0,2 %.

Dětské olivové oleje se vším všudy

Lahvičky obou olivových olejů jsou vyladěné tak, aby malé strávníky oslovily i co do designu, a tak se děti mohou kochat krásnými, veselými a barevnými obrázky. Ty trošku větší se pak časem rády obslouží samy, aby si z krásné lahvičky dochutily krémovou polévku nebo zakáply salát.

Odborná spolupráce:

Eva Lozano Červenka

Spolumajitelka česko-španělské firmy Lozano-Červenka, která v Andalusii vlastní olivové háje. Lisuje olivový olej, který pod značkou Lozano-Červenka prodává na farmářských trzích, ve vybraných řetězcích a na svém webu. Mezi jejich speciality patří tuňák v olivovém oleji Arbequina, rajčata naložená v Picualu, mandle z jihu Španělska a nově i Řepkoliva.


Dagmar Kublová

Na český trh dováží olivové oleje z menších rodinných farem, které mají své příběhy a tradici. Svým zákazníkům ukazuje, kdo se skrývá za konkrétním výrobkem, jak farmář pěstuje olivy, vyrábí olivový olej i jaké jsou jeho životní hodnoty. Zakladatelka webu Olivum.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).