Hlavní navigace

Novinka v Česku: lékaři léčí děložní myom i bez operace

26. 2. 2018

Sdílet

 Autor: FTN.cz
Léčba děložních myomů se donedávna neobešla bez invazivního zákroku. Nově je v Česku přístroj, který léčí myom i bez operace a navíc, oproti jiným metodám léčby děložních myomů, zachová dělohu, což pro ženu znamená možnost otěhotnět a porodit.

Operace při nálezu děložních myomů už není nutná. V Thomayerově nemocnici v Praze mají nový přístroj, který pacientky zbaví myomů neinvazivní metodou.

Co jsou to myomy?

Myomy neboli fibroidy jsou děložní nádorky, které nemají základ ve vazivu, ale ve vrstvě svalové tkáně nazývané myometrium, které vytváří stěnu dělohy a uvnitř je vystlána sliznicí. Fibroidy mohou vznikat na vnitřní nebo vnější straně dělohy či uvnitř stěny. Myom může mít velikost hrášku, ale i pomeranče. Nejvíce potíží způsobují myomy uvnitř děložní stěny. Jestliže se myom zvětšuje, může narušovat děložní sliznici a způsobovat silné krvácení a někdy i krvácení mimo menstruaci. Dalšími příznaky mohou být silné bolesti a pocity tlaku v bederní krajině.

Magnetická rezonance a ultrazvuk v jednom

V některých případech lze myomy léčit bylinkami, obklady, výživou a relaxací, ale pro všechny případy se v případě pochybností nechte vždy vyšetřit lékařem, který určí vhodnou léčbu. Zatímco dosud se myomy v nemocnici řešily operativně, dnes je mohou díky sponzorskému daru bezmála milion korun od nadace ČEZ léčit novým přístrojem neinvazivně. „Tento unikátní přístroj, který má naše nemocnice jako jediná v České republice, pomáhá neinvazivně, tedy bez nutnosti chirurgického zákroku, léčit děložní myomy. Bez příspěvku sponzora bychom nebyli schopni tento přístroj zprovoznit v takto krátké době,“ říká ředitel Thomayerovy nemocnice docent Zdeněk Beneš.

Pohled na pracoviště MR-FUS při zákroku
Autor: FTN.cz

Pohled na pracoviště MR-FUS při zákroku

Jde o přístroj přístroj ExAblate 2000, magnetickou rezonancí navigovaný fokusovaný ultrazvuk (MRgFUS). Přístroj je tvořen kombinací dvou přístrojů – magnetické rezonance a ultrazvuku o vysoké intenzitě. Magnetická rezonance zajistí správné zacílení těchto vln a dále také sledování teploty v ošetřované tkáni v průběhu celého výkonu. „Jde o relativně novou metodu využívající ultrazvukové vlnění o vysoké energii k termální destrukci myomu. Hlavními výhodami této metody jsou neinvazivnost, nebolestivost a bezpečnost,“ říká primářka radiodiagnostického oddělení Thomayerovy nemocnice lékařka Jana Votrubová.

Výhody nového přístroje

Výhodou využití přístroje je oproti jiným metodám léčby děložních myomů zachování dělohy, což znamená možnost otěhotnět a porodit. Zákrok se provádí v částečné anestézii a žena stráví v nemocnici maximálně jeden den. „Metoda MRgFUS určité nemá nahradit klasické standardně používané způsoby léčby myomů, ale při správné indikaci, která je při této metodě klíčová, může být vhodnou alternativou pro ty pacientky, které nemohou podstoupit operaci,“ dodává primářka Jana Votrubová. Ročně by podle ní mohlo zákrok podstoupit zhruba dvacet pacientek. „Jsme jedno center pro péči o pacientky s myomy, proto spuštění přístroje MRgFUS, který z nás dělá jedinečné pracoviště v rámci celé republiky, vítáme. Zároveň jsme rádi, že můžeme ošetření nabídnout pacientkám bez úhrady – je totiž hrazeno zdravotními pojišťovnami,“ doplňuje primář Gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice Petr Kolek.

Pro koho je léčba vhodná?

Léčba na MRgFUS je vhodná pro pacientky s děložními myomy, které způsobují obtíže anebo jsou větší než čtyři centimetry. Základní rozhodnutí o způsobu léčby provádí gynekolog FUS-centra. Je-li zvolena tato metoda léčby, je další indikace prováděna vždy na základě spolupráce gynekologa a radiologa FUS-centra. Je samozřejmostí, že pokud je to možné, je brán i zřetel na přání pacientky. Definitivní indikace k zákroku na novém přístroji probíhá na základě vyšetření magnetickou rezonancí v MRgFUS centru v TN Praha.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).