Hlavní navigace

Novinka u zubařů vyvolává zmatky: přijdeme od ledna o hrazenou prohlídku?

2. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Byli jste zvyklí chodit dvakrát do roka k zubaři na pojišťovnu, aniž byste měli potíže? Od ledna to budete mít s druhou, pojišťovnami hrazenou prohlídkou složitější. Nově připravená úhradová vyhláška vnáší do ordinací chaos a někteří stomatologové přestali objednávat pacienty na druhé hrazené zubní prohlídky.

Preventivní prohlídky se mají konat jedenkrát ročně s cca jedenáctiměsíčním odstupem, ale po pěti měsících od provedené preventivní prohlídky můžete přijít ještě na tzv. pravidelnou prohlídku, aniž byste měli jakékoli problémy. Obě tyto prohlídky v roce jsou plně pojišťovnou hrazeny, uvádí největší zdravotní pojišťovna VZP na svém webu.

Zubaři ale na podzim mezi sebou začali diskutovat, zda druhou, tedy tzv. pravidelnou prohlídku mají od ledna pacientům na pojišťovnu dělat.

Zmatky způsobily dvě věci. Jednak to, že úhradová vyhláška pro příští rok stomatologům přináší novinku s názvem agregovaná platba, a pak také to, že u druhých prohlídek se objevila podmínka „pokud ji vyžaduje zdravotní stav.

Co se dozvíte v článku
  1. Zubaři dostanou peníze, aniž by pacient přišel
  2. Hrazené preventivní prohlídky u zubaře
  3. Druhou prohlídku si zaplaťte… Smí to po vás zubař chtít?
  4. Co je součástí preventivní zubní prohlídky u dospělých
  5. Druhá prohlídka ano, vyžaduje-li to stav pacienta
  6. Co je součástí agregované platby

Zubaři dostanou peníze, aniž by pacient přišel

Agregovaná platba zjednodušeně znamená, že zdravotní pojišťovny od příštího roku rozdělí úhradu pravidelné, tedy druhé hrazené prohlídky na dvanáct plateb, které každý měsíc pošlou zubaři. V této naředěné platbě navíc nově pojišťovny zaplatí i některé další činnosti, které zubaři dělají, ale z veřejného pojištění hrazené nyní nejsou. Tuto agregovanou platbu stomatolog dostane, i když pacient do ordinace vůbec nepřijde.

„Lékař dostane zaplaceno za kapacitu, kterou má pro registrované pacienty a s tím spojené výkony. Pomůže to stabilizaci třeba při covidu. Když pacienti nepřišli, lékaři nedostali peníze. A některé praxe vysloveně na pojišťovnu se zavřely,“ říká prezident České stomatologické komory (ČSK) Roman Šmucler.

Agregovaná platba by měla činit 15 až 17 korun na pacienta za měsíc. Tyto platby nebudou klíčovým příjmem ordinací, podotýká Roman Šmucler.

Hrazené preventivní prohlídky u zubaře

  • Kojenci od půl roku do roku mají hrazenu jednu preventivní prohlídku ročně.
  • Děti a dorost od jednoho do 18 let mají hrazeny dvě preventivní prohlídky ročně.
  • Těhotné ženy mají zubní prevenci hrazenu dvakrát za těhotenství.
  • Dospělí nad 18 let mají jednu preventivní prohlídku ročně a k ní mají nárok ještě na jednu hrazenou, pravidelnou prohlídku (alespoň pět měsíců od preventivní prohlídky).

Zdroj: MZ ČR

Druhou prohlídku si zaplaťte… Smí to po vás zubař chtít?

Jenže zatímco zdravotní pojišťovny hovoří o tom, že agregovaná platba má lékaře motivovat k péči o registrované pacienty, někteří stomatologové si situaci vyložili jinak.

„Včera jsem byla na preventivní prohlídce u zubní lékařky. Ta mi sdělila, že od ledna jsou změny, že preventivní prohlídku mohu mít jen jedenkrát za rok, druhou si budu muset zaplatit sama,“ popsala v diskuzi na serveru Vitalia.cz jedna ze čtenářek.

Prezident ČSK pro Vitalia.cz potvrdil, že podobné informace zaznamenal.Taky jsem už slyšel, že druhou prohlídku pojišťovny nebudou platit nebo že druhá prohlídka byla zrušena, popisuje Roman Šmucler. V ordinacích pak prý pacientům dodávají tvrzení v duchu: Ale my jsme tak hodní, že vám ji uděláme…“ Anebo chtějí peníze.

Pokud to zubaři lidem takto říkají, tak je to nesprávné. A pokud to lidé nahlásí na stomatologickou komoru, tak takové zubaře asi budeme stíhat, protože to by byl zřejmě delikt,“ dodává Roman Šmucler.

Podle něj může k takovým situacím docházet, protože ne všichni stomatologové jsou vzorní, a pak také tím, že lékaři se se změnami úhradové vyhlášky (vydané v pátek 29. října) budou teprve seznamovat. A může dojít k nějakému nepochopení, míní prezident ČSK.

Co je součástí preventivní zubní prohlídky u dospělých

  • vyšetření stavu chrupu, parodontu (tkáně obklopující zub), stavu sliznice a měkkých tkání dutiny ústní
  • prevence onkologická zaměřená na pátrání po přednádorových změnách i nádorových projevech na chrupu, parodontu, čelistech a měkkých tkáních obličeje a krku
  • poučení o správné hygieně dutiny ústní

Zdroj: Odpovědi zdravotních pojišťoven pro Vitalia.cz

Na co tedy bude mít pacient nárok od ledna příštího roku? Ti, kteří druhou prohlídku využívali, těm by ji lékař měl i nadále udělat, protože je v agregované platbě obsažena. Pokud pacient přijde, obdrží lékař i drobné navýšení, říká Roman Šmucler.

Podle něj ale druhá prohlídka není vhodná úplně pro všechny a většina pacientů ji stejně nevyužívala. „Princip je takový, že preventivní prohlídku máte hrazenou, druhá prohlídka není potřeba ze zákona a většinou nemá vůbec smysl, pokud je člověk zdravý. Je to zastaralý koncept péče z doby, kdy lékaři neměli možnost vidět kazy třeba moderními rentgeny,“ říká Roman Šmucler. „Je zbytečné blokovat pacienty i ordinace prohlídkami, pokud je lékař u daného pacienta nepovažuje za nezbytné,“ dodává stomatolog.

Ministerstvo zdravotnictví, které úhradovou vyhlášku vydává, na dotazy k agregované platbě dosud neodpovědělo.

Druhá prohlídka ano, vyžaduje-li to stav pacienta

I když vyhláška, která určuje, jak má prevence vypadat, se příští rok nemění, u druhé prohlídky je přeci jen něco jinak. Zatímco VZP ve svém již starším vyjádření tvrdí, že druhou hrazenou prohlídku nyní může absolvovat i zdravý pacient, pro příští rok již ona i další pojišťovny hovoří o podmínce „pokud to vyžaduje zdravotní stav“

Například podle mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Jany Schillerové budou činnosti, které jsou nyní součástí druhé prohlídky (kontrola ústní hygieny, kontrola interdentální hygieny, motivace pojištěnce po orientačním vyšetření chrupu, okolní tkáně zubu, sliznic a měkkých tkání), od 1. ledna 2022 součástí agregované platby, pokud to vyžaduje zdravotní stav pojištěnce nad 18 let věku.

Situace tedy může nahrávat spíše zubařům. Na nich bude, jak zdravotní stav pacienta vyhodnotí a zda mu tedy udělají druhou pojišťovnou hrazenou prohlídku, aniž by si stěžoval na zdravotní problémy.

Co je součástí agregované platby

  • Provizorní výplně, zábrusy a přeleštění ostrých hran zubů a výplní.
  • Aplikace slizniční anestezie.
  • Ošetřování běžných afekcí a zánětů dásní a sliznice dutiny ústní, parodontu (parodontální absces, ošetření afty, herpesu nebo dekubitu způsobeného snímací náhradou aj.), konzervativního ošetření potíží při prořezávání zubů bez ohledu na počet návštěv.
  • Lokální aplikace fluoridů.
  • Pokud to vyžaduje zdravotní stav pojištěnce nad 18 let věku, jsou obsahem výkonu i další kontrolní vyšetření následující po preventivní prohlídce, která zahrnují: kontrolu ústní hygieny, interdentální hygieny, motivaci pojištěnce po orientačním vyšetření chrupu, parodontu, sliznic a měkkých tkání dutiny ústní.
  • Vystavení a ukončení dočasné pracovní neschopnosti.
  • Případné odeslání pojištěnce na specializované pracoviště či konzultace praktického lékaře nebo specialisty všeobecné medicíny.
  • Předání kopie nebo výpisu zdravotnické dokumentace při změně registrujícího lékaře.
  • Poučení pojištěnce, rozhodnutí o potřebě další návštěvy.

Zdroj: Odpovědi zdravotních pojišťoven pro Vitalia.cz

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Prezident České stomatologické komory, zubní lékař se specializací na laserovou a estetickou medicínu. Mnoho let působí na Stomatologické klinice 1. LF UK Praha. Je majitelem centra laserové a estetické medicíny Asklepion.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022.