Hlavní navigace

Chcete zvětšit zadek? Žádný problém. Aneb nové trendy v plastické chirurgii

Sdílet

 Autor: SXC
Některé exotické trendy plastické chirurgie už dorazily i k nám. Chcete mít vyšpulené pozadí à la Jenifer Lopez? Umí to už i naše kliniky. Jaké zákroky jsou nejžádanější?

Představte si, že žijete s mužem původem z Brazílie, kde je ideálem krásy velký zadek. Jenže vám není dáno, ale chcete se mu líbit. Tak vyrazíte na kliniku plastické chirurgie a necháte si pozadí na míru vyrobit. To je skutečný příběh, který nedávno zažil plastický chirurg Lukáš Frajer z pražské kliniky estetické medicíny Perfect Clinic. „Zadeček je totiž možné zvětšit a tvarovat díky implantátům, stejně jako třeba prsa,“ říká lékař.

A byť žen, které si u nás nechávají zvětšovat pozadí, je stále ještě minimum, zájem tu je. Novodobým hitem se však stala vaginální plastika: tedy vylepšení nebo taky zúžení vaginy třeba po porodu nebo ve starším věku tak, že žena zase pořádně vnímá milování. A nejde o nijak závratnou sumu, za kterou se páru vrátí hezké pocity včetně orgasmu: taková plastika přijde na zhruba deset tisíc korun. A pozor: chirurgové umí i zvětšit takzvaný G bod tak, aby žena měla lepší pocity při milování.

Lékaři dělí pacientky do tří skupin

Lékaři z Perfect Clinic se setkávají se třemi skupinami pacientek. Ženy a dívky ve věku 18 až 35 let nejčastěji žádají zvětšení prsou, liposukci a operace nosu. Podle Lukáše Frajera lze mladé ženy ještě rozdělit na dvě specifické podskupiny. Jde jednak o mladé dívky, které od puberty touží po větších ňadrech a sotva dosáhnou plnoletosti, dělají vše pro uskutečnění svého snu. Na druhé straně se jedná o maminky ve věku třicet a více, které touží po návratu křivek těla před dětmi. Nejčastěji mají zájem o modelace prsou a břicha, které se vytáhlo po porodu.

Operace horních či dolních očních víček je druhým nejčastějším zákrokem u žen.
Autor: SXC

Operace horních či dolních očních víček je druhým nejčastějším zákrokem u žen

Druhou velkou skupinou jsou ženy ve věku 35 až 45 let, kam také patří maminky po porodu. Kromě modelací prsou a abdominoplastik (modelací břícha) ženy v této kategorii žádají operace víček, protože se začínají objevovat první vrásky. A také labioplastiku, což je právě úprava vaginy nebo odstranění nadbytečných stydkých pysků tak, že si žena připadá dole mnohem hezčí.

Přetrvává také zájem o plastiku nosu a nově se mezi top zákroky objevuje miniinvazivní operace obličeje Silhouette. To je vlastně způsob, jak šetrně, jakoby na vlásky, nebo přesněji řečeno na síťku, zavěsit kůži obličeje a vypnout ji tak. A je to mnohem šetrnější než klasické vypnutí obličeje, kdy lékaři musí naříznout kůži asi centimetr před ušima a nahoře a na bocích ve vlasech. "Tento americký trend miniliftingů už proniká i k nám,“ říká Lukáš Frajer.

Nový trend: na plastiku chodí ženy ve věku babiček

A co je zajímavé: novým trendem je, že na plastickou operaci vyrážení čím dál starší ženy. Horní věková hranice pacientek 45 plus se zkrátka stále posouvá. Největší zájem mají o facelift a operaci víček. Naopak ubývá poptávka po operacích břicha a kvůli ztrátě elasticity kůže už nebývá většinou řeč ani o liposukcích. Pro starší pacienty a pacientky je typické, že více než mladí o operaci přemýšlejí a vše zvažují. „Ovšem když už se rozhodnou, většinou je změna naprosto na místě a vede k maximální spokojenosti,“ říká vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.

Ženy si prostě chtějí užívat života a dobře vypadat i ve zralém věku. Z průzkumu plyne, že zatímco v roce 2006 přiznalo, že si nechaly „vylepšit“ určitou část těla pouze čtyři procenta českých pacientek starší 51 let, v roce 2010 to už bylo 26 procent žen této věkové kategorie. Výrazně ovšem roste i počet pacientů v seniorském věku, tj. v 65 či dokonce v 70 letech. Obvykle přesně vědí, co chtějí. Zpravidla operaci obličeje a krku (facelift) nebo očních víček.

„Medicína jde dopředu, prodlužuje náš věk a díky celosvětovému trendu mladosti se snažíme po celý svůj život dobře a mladě vypadat a udržovat se v kondici,“ komentuje zájem starších pacientů o estetické úpravy těla Roman Kufa. Jeho kolega, lékař Lukáš Frajer, dodává, že nejde jen o ženy: „Nedávno jsem operoval víčka sedmašedesátiletému muži a kolega prováděl facelift u pacienta dokonce ve věku 78 let.“ 

Není to příliš riskantní, operovat starší pacienty? „Pacient byl v dobré formě, žil velmi aktivním způsobem života a toužil po vypnutí obličeje. Čili nebyl žádný důvod takového pacienta odmítnout,“ vysvětluje Roman Kufa.

Ženy si nadělí plastiku třeba k narozeninám

Plastickou operaci si dopřává čímm dál více seniorů.
Autor: SXC

Plastickou operaci si dopřává čím dál více seniorů

Nárůst českých pacientů starších 51 let potvrdila studie serveru www.plastická-chirurgie.info. Z jejích výsledků také vyplývá, že roste celkový počet pacientů plastické chirurgie v České republice. Roman Kufa konkrétně uvádí, že meziroční nárůst v Perfect Clinic činí 10 procent klientů. Čísla pochopitelně souvisí s neustálým posouváním průměrného věku české populace, stejně jako s jejím zdravotním stavem.

„Populace stárne, ale není nemocná,“ shrnuje lékař. Důležitou roli hraje i finanční situace. "K nám chodí lidé, kteří jsou sociálně zajištění, mají své peníze vydělané například podnikáním a užívají si jich, anebo, a to se děje velmi často, jim operaci hradí děti,“ vysvětluje dostupnost plastických operací pro seniory. Podle Romana Kufy vzrostl zájem o dárkové poukazy na plastickou chirurgii oproti minulým letům v průměru o 20 procent. Ženy si chtějí splnit sen o kráse třeba k narozeninám, kvůli novému partnerovi nebo si řeknou, že nemá cenu peníze šetřit pro vnoučata, ale že chtějí vypadat dobře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).