Hlavní navigace

Nová vyhláška rozlišuje „pravou“ a nastavovanou medovinu

19. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Složení medoviny a cena jsou většinou to hlavní, co nás zajímá. Proto se hodí vědět, že podle nových pravidel může být dezertní medovina nastavovaná. A že medové víno není víno, ale medovina, a to ta kvalitnější.

I když v národu pivařů vzbudila logicky největší pozornost od počátku letošního prosince zpřesněná kategorizace piv, nebylo a není pivo jediným alkoholem, u kterého se změnila pravidla hry. Od prvního prosince 2018 vstoupilo v účinnost také nové označování medovin.

Nové značení odliší nastavovanou medovinu

Smyslem přitom bylo od sebe odlišit výrobky, které jsou nastavovány nějakou složkou a které jsou naopak vyráběny z klasických složek a nastavovány být nesmějí. Pouze nenastavované produkty se nyní mohou nazývat medové víno, což je také novum, neboť pojem „medové víno“ byl dosud zakázán.

Spotřebitelé by přitom měli vědět, že právě medovina či medové víno představují produkty vyšší, nebo chcete-li přirozenější kvality.

Galerie: Tradiční medovinu poznáte podle etikety 

Matoucí název: dezertní medovina

Jistým problémem je, že vyhláška zavádí také pojem „dezertní medovina“, což evokuje představu, že jde o luxusnější zboží, neboť slovo dezertní takový význam v jiných kategoriích nápojů nebo potravin má. V tomto případě je to ale naopak.

Podle vyhlášky je dezertní medovina „nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu rozředěného ve vodě, ovocné šťávě nebo směsi vody a ovocné šťávy v různém poměru za použití kvasné kultury“, přičemž „je přípustný přídavek lihu, vína, cukru, bylin, bylinných extraktů nebo koření“, na rozdíl od medoviny „bez přívlastku“, čili medového vína. Dezertní medovina musí obsahovat nejméně 10 % obj. alkoholu a dělí se na skupiny – s přídavkem lihu, s přídavkem cukru, s přídavkem vína, či v kombinaci uvedených složek.

Již z uvedeného názvosloví vyplývá, že dezertní medovinu je možné různými složkami obohacovat (nastavovat), což je zejména pro část spotřebitelů důležitý údaj hlavně z hlediska obsahu přidaného cukru. Podstatné ovšem je, je dezertní medovina tak úplně ta správná „poctivá“ medovina není, což samozřejmě neznamená, že by si spotřebitelé neměli „medovinu“ obohacenou lihem, cukrem nebo vínem kupovat. Měli by ale o tom vědět a vodítkem k tomu je právě vyhláškou stanovený název takového výrobku.

Medovina a medové víno

Pro porovnání proto ještě podmínky legislativně stanovené pro medové víno. To je podle nové vyhlášky „nápoj vyrobený alkoholovým kvašením pouze včelího medu, vody a kvasné kultury s možností přidání ovocné šťávy, ovoce, bylin, bylinných extraktů nebo koření. Musí obsahovat nejméně 11 % obj. alkoholu“.

Hlavní surovinou při výrobě medoviny musí být včelí med a voda, vodu je ale možné částečně nahradit ovocnou šťávou. Medovina může nést označení „Vyrobeno za studena“, „Vyrobeno studenou cestou“ nebo jiné označení podobného významu za podmínky, že při výrobě nesmí zahrnout proces vaření medového roztoku a při rozpouštění medu ve vodě jeho teplota nesmí přesáhnout 40 °C.

Med ale nemůže chybět ani v případě dezertní medoviny. V tomto případě předpis stanovuje, že k výrobě 1000 litrů dezertní medoviny se použije nejméně 280 kilogramů včelího medu.

Tak či tak, setkáte-li se na pultech prodejen s pojmem „medové víno“, nepůjde o víno jako takové, ale o tradičním postupem vyrobenou medovinu. Takže když takový produkt koupíte, neuděláte chybu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).