Hlavní navigace

Nová metoda léčby lupénky je hrazena pojišťovnou

11. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Lupénka je nepříjemné kožní onemocnění. Léčí se dlouhodobě a vyžaduje disciplínu pacienta. V ČR nyní otevřelo pracoviště, které jako jediné nabízí novou metodu léčby – excimerový laser.

Zarudlé skvrny po celém těle, které bolí, svědí a krvácí a dlouhá léta léčby. Lupénka neboli psoriáza platí za jedno z nejnepříjemnějších kožních onemocnění. Podle aktuálních statistik se týká zhruba 300 000 Čechů. Ti nyní mohou s lupénkou bojovat mnohem účinněji, a to díky nejmodernějšímu přístroji v oblasti léčby lupénky – excimerovému laseru. Tuto terapii, která je plně hrazena pojišťovnou, momentálně nabízí jediné pracoviště v České republice.

Lupénka – nevyléčitelná nemoc, která se dá léčit

Jedná se o nevyléčitelné onemocnění, které vzniká v důsledku selhání imunitního systému. Kožní buňky se začnou dělit násobně rychleji, než je obvyklé, a nadměrné množství nezralých buněk se pak rychle dostává na povrch kůže a tvoří šupinaté strupy, které svědí, bolí a krvácí.

Lupénka je sedmá nejčastější příčina návštěvy pacientů u dermatologa. Objevuje se u všech věkových skupin, první tzv. výsev se nejčastěji vyskytuje ve věku mezi 15 až 35 lety. Obvykle se mezi hlavními příčinami lupénky uvádí například emoční stres, poranění kůže, infekce nebo reakce na léčbu prostřednictvím léků.

Excimerový laser je v Česku novinka

Ačkoli lupénka patří mezi nevyléčitelná onemocnění, dá se s úspěchem léčit. Nejmodernější terapeutický prostředek v současnosti představuje excimerový laser. Přestože ve světě se používá už několik let, v Česku se jím mohou pacienti léčit od letošního října, kdy svůj provoz zahájilo Centrum klinické a estetické medicíny v pražské Krči.

Technologie laseru funguje na podobném principu jako horské slunce. Rozdíl je v tom, že vyzařuje světelný paprsek o jedné vlnové délce (308 nm), což odpovídá UVB záření. Proniká tak jen do horních vrstev pokožky a pouze na postižené místo.

Nemocní se však nemusejí obávat, že by museli za vysokou účinnost léčby platit. Excimerová léčba lupénky je totiž od začátku roku 2012 součástí Seznamu zdravotních výkonů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), a je tedy pro její pojištěnce v České republice plně hrazená ze zdravotního pojištění.

Možnosti léčby lupénky

Mezi tradiční léčebné postupy patří lokální léčba lupénky pomocí medikamentů například ve formě mastí a dále tzv. systémová terapie, která je založena na orální a injekčních medikaci. Poslední možností je také UV fototerapie přírodním nebo umělým UV zářením na kůži. Jenže tyto způsoby terapie se setkávají s celou řadou nevýhod pro pacienta.

Podle průzkumů je řada pacientů nespokojená s dosavadní léčbou, protože vyžaduje dlouhodobou spolupráci a důslednost pacienta. Častou a praktickou nevýhodou lokálních léčiv je i způsob užívání či podávání. Jejich dlouhodobým působením navíc často dochází k zeslábnutí (atrofii) kůže. Systémová terapie má poměrně dobré výsledky, ale je velmi finančně nákladná.

Co se týče doposud užívané celkové UV fototerapie, její nevýhodou zůstává, že zahrnuje ozáření celého těla v UV komoře. Je tedy určena spíše pro pacienty s rozsáhlým postižením. Zároveň je limitována v dávce, kterou lze ozářením pacientovi podat, aby se co nejvíce snížilo riziko vzniku kožních nádorů.

Laser ozáří jen poškozenou kůži

Excimerová léčba je rychlá, bezbolestná a pro pacienty časově nenáročná – již za 5 minut lze pomocí laseru ošetřit až pětinu celkového tělesného povrchu.

Na rozdíl od zdravé kůže snesou lupénková ložiska mnohem vyšší dávku UVB záření, kterou právě excimerový laser dokáže generovat. Záření je tak násobně intenzivnější než v případě UV lampy, včetně lampy excimerové. Laser je ale zároveň cílený, ozáří jen poškozenou kůži a té zdravé se vyhne. Vysoké dávky energie jsou totiž vedeny aplikačním otvorem laseru o velikosti 2×2 cm.

Viditelné zlepšení pacienti pozorují už po 2 až 3 týdnech excimerové léčby, optimálního výsledku dosahují po 6 až 12 sezení, přitom docházejí na laserovou terapii zhruba 2× týdně, ve 48 až 72hodinových intervalech.

Excimerovým laserem lze také snadno ozářit oblasti, které jsou tradičními metodami léčby těžce přístupné nebo často na léčbu nereagují. Jsou to například vlasatá část hlavy, dlaně či chodidla.

Nejen na lupénku, ale i pigmentové skvrny

Kromě léčby lupénky se excimerový laser používá i při mnoha dalších kožních onemocněních či při zlepšení vzhledu jizev. Účinný je především u vitiliga, kožního onemocnění, při němž dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment. Projevuje se tím, že nemocní mají světlé skvrny na kůži, a to nejčastěji okolo prstů, úst, očí či třísel.

Léčba excimerovým laserem má stejné pozitivní výsledky jako u léčby lupénky, laserová terapie je díky vyšším dávkám účinnější, ošetřuje přímo postižené místo a přitom nezatěžuje okolní zdravou kůži.

Nejlepších výsledků excimerový laser dosahuje v léčbě obličeje, krku a trupu, a to v režimu ošetření třikrát týdně. Na rozdíl od léčby lupénky ale laserovou terapii vitiliga a dalších onemocnění pojišťovna nehradí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Michal Sičák, MBA

Specialista na dermatologii a estetickou medicínu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).