Hlavní navigace

Nová léčba křečových žil: uzavřou se lepidlem

15. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Se sedavým zaměstnáním, obezitou a genetickou dispozicí máme ke křečovým žilám blíže, než si myslíme. Jaké jsou moderní možnosti léčby?

Křečové žíly jsou typické chronické onemocnění, které je jedním z projevů žilní nedostatečnosti. Nejde tedy jen o estetickou vadou, jak si řada lidí myslí, ale mohou představovat i zdravotní problémy. Je proto důležité s jejich léčbou neotálet.

Křečové žíly neboli varixy patří k častým žilním onemocněním a trápí i více než polovinu populace. Nejvíce pak osoby nad padesát let, od šedesáti roků jimi trpí skoro každý druhý člověk. U mnoha lidí se pak, nezávisle na věku, objevují varixy či tzv. metličky (drobné křečové žíly).

Proč nás křečové žíly trápí?

„Základním faktorem pro vznik varixů je porucha pevnosti žilní stěny. V důsledku přetlaku v žilním systému dochází k rozšíření žil a k poruše funkce žilních chlopní, „ventilů“, což znamená, že v rozšířených žilách chlopně nedomykají, krev se městná v žilním řečišti a vznikají křečové žíly. Hlavní podíl má genetická predispozice, tedy dědičnost, a dalšími vedlejšími faktory jsou například sedavé zaměstnání nebo obezita,“ vysvětluje cévní chirurg Tomáš Kneifl. A pokud se všechny tyto faktory sečtou u jedné osoby, jsou křečové žíly poměrně jisté.

Poznáte je snadno podle prvních příznaků, na nohách se vám objeví viditelně rozšířené žíly na nohou (tzv. modré kresby žil), budete trpět na časté otoky a bolesti dolních končetin, vaše nohy budou těžké nebo vás v nich bude mravenčit. V počátečních fázích se opravdu může jednat spíše o vadu na kráse, ale čím dříve začnete problém křečových žil řešit, tím si více v pozdějším věku ušetříte bolestí, ale hlavně komplikací.

První léčbou jsou punčochy

Jakmile zaregistrujete nějaké výše uvedené změny na vašich dolních končetinách, pořiďte si kompresní punčochy. Existuje jich celá řada, buď jsou pletené v ploše, čili nemají zadní šev a snadno se oblékají, nebo spirálově pletené punčochy, které jsou pevnější, jemnější, a tak se snáze trhají. Výběr bude na vás. Lékař vám jen podle závažnosti obtíží předepíše punčochy II., III. a IV. tlakové třídy, které jsou částečně, nebo plně hrazeny zdravotními pojišťovnami.

„Nejrozšířenější je druhá kompresní třída, indikovaná u varixů s projevy chronické žilní nedostatečnosti II. st., po operaci a skleroterapii, při trombóze, flebitidě apod. Třetí kompresní třída je předepisována při chronické žilní nedostatečnosti III. st., u posttrombotického syndromu a po zhojení bércového vředu. Čtvrtá kompresní třída není určena k léčbě křečových žil, ale je indikována např. u těžkých případů lymfedému,“ píše se na stránkách Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Galerie: Jak obléknout kompresní punčochy

Kompresní punčochy nebo podkolenky I. třídy neposkytují tak výrazný tlak na žilní stěnu, proto na ně není pohlíženo jako na kompresní pomůcku a pojišťovnami hrazeny nejsou. Pořizují si je hlavně těhotné ženy a sportovci jako prevenci křečových žil. Lékaři je doporučují při otocích.

Vyberte si: Laser, nebo lepení žil lepidlem

Cílená prevence vzniku křečových žil neexistuje. I když je sedavé zaměstnání rizikovým faktorem vzniku varixů, jistě kvůli rozvoji křečových žil zaměstnání měnit nebudete, nicméně aktivní pohyb lze brát jako určitou prevenci proti zhoršení projevů křečových žil.

TIP: Proč pojišťovna nehradí laserovou operaci křečových žil 

Pokud již pozorujete křečové žíly nebo máte nějaké projevy žilní nedostatečnosti, je na místě provést cévní vyšetření, po němž je navržena jedna z možností léčby, operační, či neoperační. „V dnešní době se nutně nemusíte trápit bolestivostí a dlouhou rekonvalescencí po operačním, chirurgickém řešení, protože existují miniinvazivní, efektivní zákroky v léčbě varixů. Například technika laserové ablace žil, která probíhá za pomoci ultrazvuku. Další variantou jsou radiofrekvenční moderní zákroky či nejnovější metoda uzavření žíly pomocí biologického lepidla, anebo například sklerotizace, jejíž podstatou je aplikace sklerotizační látky do křečové žíly, která žílu uzavře a ona se časem vstřebá. Tento zákrok je spíše zákrokem estetickým, nemá výslovně léčebný charakter. Prakticky u všech miniinvazivních endovenózních metod jde o stejný princip – „nemocnou žílu“ vyřadíme mininvazivně a bezpečně z provozu injekčním zavedením kanyly a jejím „zatavením“, jako např. u laseru, a po pár týdnech se žíla přemění ve vazivovou tkáň, prakticky „zmizí“. Výkon nevyžaduje pracovní neschopnost ani výrazná omezení,“ říká Tomáš Kneifl.

Odborná spolupráce

MUDr. Tomáš Kneifl

Cévní chirurg Perfect Clinic. Specialista na ambulantní žilní chirurgií za použití EVLA (laserová ablace žil), RFA (radiofrekvenční ablace žil), systému ClariVein, skleroterapií a nově žilní lepidlo VenaSeal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).