Hlavní navigace

Nová léčba hepatitidy C: téměř 100% účinná

27. 3. 2015

Sdílet

 Autor: www.deviantart.com / MabMeddowsMercury, podle licence: CC BY-SA 3.0
Hepatitida C není jen nemocí toxikomanů. Přenáší se především kontaktem s lidskou krví, mnohým stačila k nákaze pouze smůla. Nová léčba má bezmála stoprocentní účinnost.

Léčba hepatitidy C byla dosud trochu jako ruleta. Někdo se viru hepatitidy C (zkráceně HCV) zbavil napoprvé, jiný až po opakovaných pokusech. A někomu lékaři nedokázali pomoci vůbec. Šance se různila podle druhu medikamentů, věku a kondice pacienta atd., ale úspěch nebyl zaručený nikdy. Nyní je na obzoru léčba, která by měla virus z těla vyhnat skoro najisto. Hovořili o ní odborníci na setkání Klubu ZN.

Chronická hepatitida typu C je nemoc, která plíživě ničí játra a může přivodit i smrt. Kdo se dozví, že je HCV pozitivní, chce se obvykle viru rychle zbavit. A když se to nedaří dosavadními standardními postupy, je třeba sáhnout po modernějších lécích. Evropská léková agentura začátkem roku povolila právě takovou léčbu založenou na kombinaci tří léčivých látek. Podle výsledků klinických zkoušek má bezmála stoprocentní účinnost.

Pacienti nejsou stejní, proto se různí i léčba

Hepatitida C zdaleka není jen nemocí toxikomanů. Mnohým stačila k nákaze trocha smůly. To byl i případ Ivany Vanišové, která pracovala jako zdravotní sestra. „V sedmdesátých letech jsem jako mladá sestřička po zdravotní škole nastoupila na hepatologii. Nejspíš při punkci nebo jiném odběru biologického materiálu jsem se nakazila virem hepatitidy C,“ vypráví. Nemoc se přenáší krví, a tak stačila neopatrnost při práci s jehlou…

S odstupem let paní Ivana postupně prošla dvěma „koly“ dlouhé a vyčerpávající léčby, ale nepomohlo jí to. Její život byl ve znamení únavy a vyčerpání. Úspěch přineslo až zapojení do studie testující v předstihu právě tu léčbu, která aktuálně dostala v Evropě zelenou – a postupně se tedy v členských zemích může zavádět do praxe.

„Chronická hepatitida C je onemocnění velmi komplexní. Existují různé genotypy, máme vedle sebe specifické skupiny pacientů. Potřebujeme pro rozdílné nemocné vybrat vždy tu správnou léčbu. Nyní dostaneme do rukou takovou, která u správně zvolených pacientů odvede tu nejlepší práci,“ říká Jiřina Hobstová z Centra pro léčbu virových hepatitid na Interní klinice 2. LF UK a FN v Motole, ošetřující lékařka paní Vanišové.

Virus nemá šanci – léky ho ničí v různých fázích životního cyklu

Obecně platí, že šance na úspěch postupně klesá s tím, jak dlouho je člověk nemocný. „Virus se také rychle množí a mutuje. Nová léčba je první, jež je založená na třech přímo působících antiviroticích s odlišnými mechanismy účinku a nepřekrývajícími se profily rezistence. Působí proti viru hepatitidy C v různých fázích jeho životního cyklu,“ vysvětluje lékařka.

Podle Václava Hejdy, který hepatitidu C léčí na I. interní klinice LF UK a FN Plzeň, jsou vyhlídky (zvláště pro obtížně léčitelné pacienty) velmi dobré. Klinického vývojového programu testujícího novou léčbu se zúčastnilo přes 2300 pacientů ve 25 zemích. Vyléčilo se 95 až 100 procent pacientů s nejobtížněji léčitelným genotypem viru, který je však v Evropě vůbec nejrozšířenější.

HCV může přivodit:

  • fibrózu a cirhózu jater
  • hepatocelulární karcinom
  • selhání jater (bez transplantace vede ke smrti)

Zdroj: TZ Klub ZN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).