Hlavní navigace

Notebooky nám ubližují!

18. 5. 2009

Sdílet

Když se nad tím zamyslím, notebook je se mnou stále. Ráno u kafe si čtu noviny, odpoledne si pouštím muziku a pracuji, večer zkoukneme nějaký film. Občas ho vezmu vyvenčit a dostane se do kavárny nebo do vlaku. A přitom mi každým dnem vlastně neskutečně škodí.

Notebooky jsou jednoznačně v módě. Loni dokonce v prodeji překonaly klasické stolní počítače. Máme rádi, když se kdykoliv a kdekoliv můžeme připojit, pracovat, dívat se na filmy nebo poslouchat muziku. Souvisí to s dobou, všechno se zrychluje a my musíme stíhat co nejvíce věcí. Vlastnit jenom stolní počítač už prostě nestačí.

Všichni přitom víme, že sedět dlouho u počítače se nemá. Škodí to našemu zdraví. A notebooky v tomto ohledu bodují. Mnohem více než stolní počítač totiž škodí našim očím, zádům i krční páteři, také pažím, ramenům i prstům u rukou. A mužům navíc mohou ničit spermie.

Jak je to s tím záchodovým prkénkem?

notebook 04

Běžně s sebou bereme laptop na obědy a do kaváren, nebo se od nich nemůžeme odtrhnout ani při jídle a drobíme nad nimi v práci i doma. Nejen nejrůznější drobky, ale i mastné prstíky způsobují, že se mikroby a bakterie množí. Zpráva o tom, že je záchodové prkénko čistší než běžná klávesnice, údajně až čtyřistakrát, minulý rok obletěla celý svět. Britský časopis Which? Computing tenkrát požádal jistého biologa, aby prozkoumal pomocí mikroskopu klávesnice v jedné průměrné londýnské kanceláři. Hledíte teď s odporem na svou klávesnici? Nebojte se, zas tak hrozné to není. Zveřejňované údaje jsou spíše populárního charakteru. Pokud si přečtete nějaký odborný článek, dozvíte se, že toaleta je poměrně čistá. Největší nečistoty v domácnosti se nacházejí v kuchyňském dřezu, sdělila mi hygienička, která si nepřeje být jmenovaná.

S notebookem v posteli

Běžně špinavá klávesnice tedy naše zdraví zas tak moc neohrožuje, samozřejmě se nebavím o extrémních „čuňatech“. Pokud budete jíst jinde než nad notebookem, umývat si ruce po použití toalety a klávesnici občas čistit, věřte, že to z hygienického hlediska nebude horší, než klika od dveří na úřadě.  

Notebooky občas bereme i do postelí, nebo je máme na klíně při sezení na pohodlném gauči, v méně pohodlném autě, autobusu a vlaku. Zbystřit by nyní měli hlavně muži, protože lékaři varují, že teplo je „zabíječem spermií“. Jak horká vana, tak těsné kalhoty a samozřejmě i hřejivý notebook na klíně. 

Více o zabijácích spermií v článku Kvalitní spermie? Víme, jak na ně… 

  • Řešení: Nejrůznější podložky na klín jsou běžnou součástí počítačových prodejen. Použít například můžete i tlustou knihu, třeba velký školní atlas je ideální. Vedlejší výhodou je lepší odvětrání, tedy i chlazení notebooku, což může prodloužit jeho životnost.

Nejde pochopitelně pouze o kvalitu spermií. Postel a prostředí ložnice by vůbec nemělo přijít do styku s pracovními starostmi. Může to narušit jak váš spánek, tak váš sexuální život, varují psychologové a sexuologové. A ortopedové dodávají, že ani „sedoležová“ poloha zrovna neprospívá našim zádům.

Používáte notebook v posteli? Jak často?

Vše, co se přehání, může způsobit problém. Pokud budete číst knihu třeba čtyři hodiny v kuse vleže na jednom boku, pak vám poloha začne být nepříjemná. notebook 02Pokud budete takto číst nebo pracovat často, může vám to způsobit problémy. Za nějakou dobu, řekněme v rocích, záleží samozřejmě na intenzitě se, může vyvinout dysbalance, tedy nevyváženost zádových svalů, nebo skolióza páteře. Pak dochází i k bolestem. To je riziko stereotypní práce, říká MUDr. Ján Mitošinka, ortoped Fakultní nemocnici v Olomouci a dodává: rozhodně doporučuji polohy střídat a práci prokládat cvičením.

Ona vlastně našim zádům práce na počítači vůbec neprospívá, i vsedě se hrbíme a s notebookem je to ještě horší, protože jeho monitor začíná hned u desky stolu, tedy níž než monitor pevného počítače.

Notebooky jsou jiné

Pokud si myslíte, že když nechodíte s notebookem do postele nebo na obědy a myjete si ruce po návštěvě toalety, tak máte vyhráno, chyba. Notebooky nejvíce škodí právě tím, že jsou jiné, než pevné počítače. Jsou naprosto neergonomické.

V čem se notebook liší od pevného počítače?

1. Monitor

Monitory notebooků bývají menší a méně kvalitní, než monitory pevných počítačů, mají nižší rozlišení, bývají s horšími parametry (menší kontrast, jas atd.). Zrak tak více namáhají a navíc je nelze výškově nastavit. 

– Monitor by měl být od vašich očí vzdálený zhruba půl metru, což je u notebooků problém, protože jsou pevně přidělané ke klávesnici.

– Monitor bychom měli mít zhruba ve výšce očí, nebo jeho horní část lehce (asi dvacet centimetrů) nad nimi.

  • Řešení: Existují nerůznější podložky pro podložení notebooku. Nejjednodušší jsou prosté plastové „klíny“, které umožní naklonění otevřeného počítače do tupého úhlu tak, aby člověk mohl sedět pohodlně opřený a měl monitor dost daleko od očí.

2. Klávesnice

Psaní na počítači namáhá jen určitou část rukou, což vede ke zkracování šlach a ruce nás potom bolí. Ergonomové doporučují pohodlný sklon klávesnice a ruce by se měly dotýkat stolu.

  • Řešení: Jedině kvalitní externí klávesnice.

3. Myš

O tom, že jsou notebooky určeny pouze pro občasné používání, svědčí i jejich „myši“, nebo spíše náhrady myší. Nejčastěji se jedná o touchpady nebo trackpointy. Pro celodenní intenzivní práci jsou téměř nevhodné a nepohodlné.

  • Řešení: Klasická myš, nejlépe s podložkou se silikonovou opěrkou pro zápěstí ‒ výrazně šetří vaše šlachy.

Sečteno a podtrženo, má-li vám notebook sloužit jako pevný počítač, měli byste si pořídit nastavitelné stojany pod notebook, externí klávesnici a myš. Pokud vám ještě zbyly nějaké peníze, pořiďte si i externí monitor. Budete mít jak pevný počítač (z ergonomického pohledu), tak počítač přenosný, který si občas vezmete do kavárny, do školy, do vlaku i jinam.    

Foto: Adam Fišer 1×, SXC 2×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).