Hlavní navigace

Nosíte při lyžování dioptrické brýle? To není zrovna dobrý nápad

23. 1. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Nosit brýle na dálku a při lyžování si zrak chránit ochrannými brýlemi není zrovna řešení, které by oční lékaři schvalovali. Stačí jeden hloupý pád a vaše oko je navždy poznamenáno. Jsou lepší volbou oční čočky?

Nosíte brýle a zároveň jste vášnivými lyžaři? Pak jistě často řešíte, jestli jet „na slepo“ bez dioptrických brýlí, jen s těmi ochrannými, nebo jen s dioptrickými, bez ochranných. Jaká je ideální volba a proč?

Jízda jen s dioptrickými brýlemi je nebezpečná

Lyžaři s dioptrickými brýlemi důvěrně znají mlžení skel. Pokud sportovci používají při lyžování ochranné lyžařské brýle a v nich mají ještě brýle dioptrické, pak se velmi často optiky zamlží a brýle pak vidění spíše zhoršují, než aby pomáhaly. Ideální situace je, když lyžařské brýle plní pouze ochrannou funkci a sportovec vidí ostře i bez nich. „Na ochranných lyžařských brýlích se rozhodně nevyplatí šetřit. Je podstatné, aby materiál, ze kterého jsou vyrobeny, byl kvalitní, aby na obličeji lyžaře dobře seděly a byly vybaveny ochrannou fólií, která brání proniknutí UV záření. Nekvalitní ochranné brýle mohou lyžaři spíše uškodit. Dojde-li totiž například během pádu či při srážce s jiným lyžařem nebo předmětem k rozbití skel, dochází velmi často k poranění oka. Desetina takových zranění má pak pro zrak sportovce doživotní následky, někdy může znamenat i ztrátu zraku. Možným řešením je využití kontaktních čoček nebo laserová operace, díky které se lyžař zbaví brýlí a čoček,“ říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Čtěte také: Kontaktní čočky: 5 největších chyb, které děláte 

Pro druhou možnost se rozhodl například reprezentant v alpském lyžování Kryštof Krýzl. Primář Pavel Stodůlka ho operoval na zlínské klinice před lyžařskou sezónou v roce 2015. S kontaktními čočkami měl sjezdař špatnou zkušenost – na mistrovství světa ve slalomu se mu při startu kontaktní čočka přetočila a na jedno oko tak vůbec neviděl.

Pozor, ať vám čočka v oku nezamrzne

Kontaktní čočky nosí pravidelně kolem deseti procent Čechů, na svazích po nich ale sáhnou i lidé, kteří je běžně nenosí. Výhodou kontaktních čoček je, že pod lyžařskými brýlemi nijak nepřekážejí. I kontaktní čočky však mají svá rizika. „Při velkých mrazech a vysokých nadmořských výškách může dojít k otoku rohovky a následnému přimrznutí čočky k rohovce. V českých podmínkách to nehrozí, zato ve vysokohorském prostředí mohou kontaktní čočky jejich nositeli zrak poškodit. Oči se v takovém prostředí totiž více vysušují a může dojít k nedostatečnému okysličení rohovky a následnému otoku. Prvním varováním je, že lyžař vidí barevné kruhy a následně vidí rozmazaně. V takovém případě je nutné co nejrychleji čočky vyjmout a nahradit je dioptrickými brýlemi. Pokud tedy lidé nosí kontaktní čočky na horách, je dobré mít brýle stále po ruce,“ doporučuje Pavel Stodůlka.

Bojíte se, že střídání brýlí a čoček není pro vaše oči vhodné? Nebojte. Střídání kontaktních čoček s brýlovou korekcí je nejenom praktické, ale – pro většinu lidí – také vhodné a prospěšné pro oči. Oči s brýlovou korekcí jsou fyziologicky zavlažovány slzným filmem, takže bez kontaktních čoček mají oči dostatečný přívod živin a zejména kyslíku ze slzného filmu. Snižuje se tedy riziko zmnožení a prorůstání cév spojivky do rohovky. Více se dozvíte v našem článku Je dobré střídat kontaktní čočky a brýle? 

Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

přednosta sítě očních klinik Gemini

Vystudoval medicínu na Univerzitě Palackého v Olomouci, absolvoval postgraduální studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zkušenosti s oční chirurgií sbíral i po světě, hlavně v Kanadě. Působil jako přednosta očního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně a založil soukromou oční kliniku Gemini. Má dlouholetou praxi v široké škále očních operací. Přednáší na mezinárodních kongresech, vyučuje v kurzech pro zahraniční oční lékaře. Je držitelem několika významných ocenění.

Zdroj. TZ Gemini

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).