Hlavní navigace

Norma by měla umožnit užití konopí jako léku

7. 9. 2011

Sdílet

Skupina odborníků připraví novelu umožňující používat konopí k léčbě. Novela zákona o návykových látkách má jasně odlišit využití konopí jako léku a zneužívání jako drogy. ČTK to sdělil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Mám pověření od premiéra, abych skupině poskytl nezbytnou podporu. Sestaví ji a povede děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze pan Tomáš Zima,“ uvedl Vobořil v tiskové zprávě.

Skupina odborníků připraví novelu umožňující používat konopí k léčbě. Novela zákona o návykových látkách má jasně odlišit využití konopí jako léku a zneužívání jako drogy.

ČTK to sdělil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Mám pověření od premiéra, abych skupině poskytl nezbytnou podporu. Sestaví ji a povede děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze pan Tomáš Zima,“ uvedl Vobořil v tiskové zprávě.

Přeje si, aby návrh přijatelný všemi zainteresovanými vznikl co nejdříve tak, aby se mohl být v Česku plně využít léčebný potenciál konopí, např. k léčbě roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby, rakoviny či AIDS.

Využití konopí pro léčebné účely podporuje podle průzkumu 78 procent obyvatel. Koncem srpna se na Nečase obrátili organizátoři petice za léčebné využití konopí. Petiční výbor, ve kterém jsou lékaři, pacienti i vědci, připomíná, že nejde o uvolnění drogy k rekreačnímu užití.

Za petici se postavil i Jindřich Vobořil. Uvedl, že nyní pacient užívající konopí jako lék a dealer heroinu mohou nyní být stíháni podle stejného paragrafu trestního zákoníku. 

Ministerstvo zdravotnictví poukazuje na to, že v Česku je na recept lék Sativex s výtažkem z konopí. Balení je za 8000 korun, podle lékařů tak je lék většině nemocných nedostupný. Navíc neobsahuje celé spektrum kanabinoidů, léčebné účinky jsou spojeny právě s tímto širokým spektrem. 

O dalším využití konopí k léčbě musí být podle dřívějšího vyjádření ministerstva vedena široká celospolečenská diskuse. Počítá podle mluvčího Vlastimila Sršně s rozšířením možnosti pro využití technického konopí, které se v Česku pěstuje. Vyrábějí se z něj léčebné masti a léčebná kosmetika. 

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).