Hlavní navigace

Noční křeče nohou spraví minerálka s hořčíkem

14. 7. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Je někdo, kdo to nezažil? Uprostřed noci – hnusné probuzení, křeč v noze, bolest, bezmoc. Někomu se to stalo párkrát, jiní se takhle budí pravidelně. Co s tím?

Příčiny a řešení křečí mohou být různé. Často stačí zařadit pravidelný pohyb, nemusí jít o nic dramatického, postačí večerní procházka. Křeče mohou být následkem výkonu, který tělo nezvládlo – neúměrné sportovní zátěže, ale i dlouhého stání. A jako obvykle, tělu na kondici nedodá nezřízené hodování, kouření, alkohol…

Pokud zkusíte ubrat na neřestech, pravidelně se hýbat a křeče přesto nepominou, může pomoci hořčík. „Pokud je příčinou nedostatek hořčíku, pomůže to,“ směje se prof. Zdeněk Zadák, který se vlivu hořčíku i jiných minerálních látek na lidský organismus dlouhodobě věnuje. Ze zkušenosti ale potvrzuje, že deficit hořčíku je příčinou velmi obvyklou, magnesium totiž působí na svaly relaxačně. Svalové křeče v nohách jsou pak jedním z nejčastějších a také nejsnáze rozpoznatelných symptomů nedostatku hořčíku v těle.

První pomoc při křeči

  • Každému se v případě křeče do nohy osvědčila jiná technika. Někdo zvolna masíruje postižené místo, jiný přísahá, že mu pomůže, když na nohu v křeči naopak prudce skočí.
  • Pomáhá natažení postiženého svalu, u lýtka třeba s dopomocí přitažením špičky k tělu, u zadní strany stehna zvednutí natažené nohy, v případě křeče do přední strany stehna naopak nohu v koleni pokrčit. Následně jemně masírovat.
  • Lékaři doporučují protažení postiženého svalu, volnou chůzi, masáž nebo koupel v teplé vodě, přísun tekutin a minerálů.

V potravinách je méně hořčíku než dříve

Mnoho lidí má podle studie, kterou uskutečnila Lékařská fakulty UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové pod vedením prof. Zadáka, hořčíku nedostatek. Je to způsobeno především tím, že se snižuje množství hořčíku, které přijímáme přirozenou cestou v potravě. Podíl na tom mají podle autorů nešetrné postupy při pěstování plodin (chemická hnojiva snižují schopnost rostlin přijímat hořčík z půdy) a průmyslové zpracování potravy. Roli hraje také skladba našeho jídelníčku. V něm se totiž vyskytuje příliš mnoho potravin bohatých na cukr a tuk. Hořčík je kvůli tomu vázán ve střevech a nemůže se vstřebávat do krve. Navíc jíme málo syrového ovoce a zeleniny. Nepřítelem hořčíku je také káva, alkohol, ale i antikoncepce. „V současném jídelníčku lidí je přítomnost hořčíku na spodní hranici. Je zajímavé, že například v jablkách se dnes nachází o 50 % méně hořčíku než v 50. letech. Velké množství hořčíku se z potravin ztrácí technologickým zpracováním,“ tvrdí Zdeněk Zadák.

Studie také ukázala, že hraničním věkem pro výskyt nedostatku hořčíku v těle je věk 45 let, po překročení této věkové hranice se riziko deficitu hořčíku v těle zvyšuje. Podobné výsledky přinesl i stejný výzkum prováděný na Slovensku. Zjištění rovněž odpovídá průzkumům, které pravidelně provádí Státní zdravotní ústav. Z jeho šetření vyplývá, že Češi přijmou zhruba o dvacet procent méně hořčíku, než je doporučená denní dávka.

Jak člověk zjistí, že mu chybí hořčík?

Máte noční křeče a podezření na deficit hořčíku? Podívejte se na skladbu svého jídelníčku. „Člověk si může udělat sám takovou vnitřní analýzu. Prostě se podívá a vidí: konzumuji hodně tučných jídel, mám v příjmu potravy málo zdrojů hořčíku, nepoužívám žádné doplňky, tím nemyslím tabletové, ale například na hořčík bohaté minerální vody nebo ovocné džusy. Když si udělá takovou vnitřní rozvahu, může dojít k tomu, že zanedbává příjem hořčíku. Zvýší si jeho příjem, jednak třeba ovocnými šťávami, příjmem cereálií, vhodných obilnin, k tomu pravidelně vodu, která obsahuje dostatek hořčíku. Když udělá tato opatření a křeče trvají dále, měl by vyhledat konzultaci u lékaře. Hladina hořčíku se stanovuje např. v krvi, ale pro vyhledání ohrožených jedinců s nedostatkem hořčíku, což je v naší populaci skutečně překvapivě časté, je velmi výhodné vyšetření v moči. Je to dobře dostupné, nemusí se odebírat krev, dá se to zjistit i z jednoho vzorku,“ popisuje lékař.

Zdroje hořčíku

  • minerální voda bohatá na magnesium
  • ovocné šťávy a džusy
  • listová zelenina, brambory, peckovité ovoce, banány
  • celozrnné výrobky
  • luštěniny
  • ořechy
  • mořské ryby
  • tmavá čokoláda ad.

Podrobný přehled hořčíku v potravinách najdete např. zde: Magnesia.cz.

Pokud chcete doplňovat hořčík z minerální vody, doporučuje odborník vybírat takovou vodu, která má vysoký obsah hořčíku, o ten nám ostatně jde, ale současně co nejméně sodíku. Sodík ve větším množství totiž zadržuje vodu, váže tekutiny v těle a vede k odvodnění. „Výrobci minerálních a pramenitých vod mají povinnost uvádět jejich přesné složení na etiketě. Je dobré, aby spotřebitel tyto údaje sledoval,“ říká Jana Ježková, balneotechnička Karlovarských minerálních vod. „Minerální voda musí splňovat přísné kvalitativní požadavky a nesmí být podrobena žádné chemické úpravě nebo přidávání dalších látek,“ upřesňuje.

Minerální voda coby prostředek proti křečím

Sledujte:

  • obsah hořčíku (Magnesium, Mg) – čím více, tím lépe
  • obsah sodíku (Natrium, Na) – čím méně, tím lépe, max. 150 mg/l
  • nejsou vhodné léčivé minerální vody s obsahem minerálů nad 5 g/l

Co platí pro jednoho, neplatí pro druhého

Ale i tady platí, že vše je individuální a univerzální recept nedostanete. „Je určená doporučená denní dávka, ale záleží vždy na konkrétních okolnostech – jak se člověk stravuje, na jeho kondici, zátěži… Lidí, kteří jsou v jakémsi průměru a tzv. v normalitě, těch je ve skutečnosti menšina. Pijte podle chuti,“ říká lékař (pokud přesto chcete nějaká čísla – DDD hořčíku u mužů, těhotných nebo kojících žen je 400–420 mg, u ostatních žen 300–320 mg). Za vhodné pak označuje středně mineralizované vody, které obsahují potřebné minerály, ale současně nezatěžují organismus. Pozor, k tomuto účelu nejsou vhodné léčivé minerální vody s obsahem minerálů nad 5 g/l, které by se měly pít jen po doušcích v malém množství.

Zvýšená konzumace hořčíku je doporučována při fyzické zátěži, ať už při práci nebo sportovních a jiných aktivitách, protože pomáhá předcházet svalovým křečím. Podle prof. Zadáka je možné kombinovat i různé zdroje hořčíku, z potravin, minerálek či iontových doplňků.

Hořčík lékař doporučuje doplňovat před zátěží i během ní, třeba při sportu, ale i při dlouhých cestách letadlem. Hořčík se lépe vstřebává nalačno nebo s jednoduchým cukrem, například hroznovým nebo lehkým ovocem, je vázaný na vstřebávání glukózy. I ochucené minerálky zvyšují vstřebávání hořčíku. Hůře se naopak vstřebává spolu s konzumací tučného jídla nebo pokrmu bohatého na hrubou vlákninu.

Příčinou křečí může být i vážné onemocnění

Příčiny svalových křečí však mohou být i jiné, než jen nedostatek hořčíku. Když zůstaneme u minerální ne/rovnováhy, může jít o špatný poměr hořčík-draslík. „Při nedostatku draslíku jsou tyto poruchy také, navíc nedostatek například draslíku je velmi často spojen s nedostatkem hořčíku. A dokud nedoplníte hořčík, tak můžete dávat draslíku, kolik chcete a v podstatě nedoplníte jeho potřebu v tkáních, ve svalu. Čili to může být sekundární – pacient má nedostatek draslíku, proto má křeče, ale ten nedostatek draslíku je podmíněn nedostatkem hořčíku, a dokud ho nedoplníte, tak je neúčinné doplňování toho draslíku. A obráceně, prakticky musíte doplňovat oba,“ vysvětluje prof. Zadák.

Křeče mohou být také projevem cévních potíží, ale rovněž třeba cukrovky. Pokud tedy přetrvávají navzdory všem opatřením, je vhodné vyhledat lékaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).