Hlavní navigace

Nimbový olej – pach samotného pekla

Taťána Kročková

Už jste se setkali s nimbou? Tato všestranně léčivá rostlina je známá svými účinky už od starověku. Používá se hlavně v ájurvédské medicíně. K nám se dostává coby tajný prostředek na hubení parazitů, plísní a bakterií všeho druhu. Její pach připomíná peklo a dokáže odpudit snad všechno živé.

Doba čtení: 3 minuty

Nimba ve všech dostupných podobách je u nás povolena pouze k zevnímu použití. Ačkoli je neoficiálně užívána i vnitřně, a to jako silné přírodní antibiotikum, antimykotikum a antiparazitikum, její účinky a bezpečnost vnitřního užití nejsou dostatečně prozkoumány.

Nimba jako kosmetikum

Nimbový olej a prášek se používají zejména v kosmetice. Jedná se o zpracované části stromu s názvem Zederach indický (Azadirachta indica), který se vyskytuje převážně v oblastech Indie, Srí Lanky a Pákistánu. Všechny části nimby byly od pradávna využívány k léčebným účelům.

Nimba

Zederach indický (Azadirachta indica) či také neem se používá zevně k léčebným účelům a v kosmetice. Rostlina ani produkty z ní nejsou určeny k vnitřnímu užití k léčebným účelům ani k výrobě potravin.

Kůra se přikládala na rány, větvičky se žvýkaly pro dezinfekci ústní dutiny – sloužily v podstatě obdobně jako kartáčky na zuby. Dnes se můžeme setkat například s nimbovým práškem na zuby a na vlasy, nimbovou zubní pastou, mýdlem či šamponem, případně také krémem na problematickou pleť a balzámem na štípance či zanícená místa.

Nimba má výrazně dezinfekční účinky. Kromě antibiotického, antivirového, antimykotického a antiparazitického působení může fungovat i jako účinný repelent nebo pesticid. Dalo by se říct, že skutečně zabíjí vše živé včetně spermií. Proto by se jí měly vyhnout ženy, které se snaží otěhotnět, těhotné a kojící ženy, a samozřejmě také malé děti. Vnitřní užití se nedoporučuje vůbec nikomu, ale zevně může výrazně pomoci v mnoha případech. Záleží na tom, v jaké podobě po ní člověk sáhne.

Prášek, nebo olej?

Nejčastěji je nimba k dostání jako prášek nebo olej. Obojí má příznivé účinky na pokožku a díky obsahu účinných látek může pomoci například při ekzémech, lupénce, opruzeninách, vředech, zanícených ranách, plísních a mykózách všeho druhu, bradavicích, a dokonce i karcinomech. Pokud se vyskytnou u dětí ve vlasech vši, lze s velkým úspěchem nimbu použít. Hubí veškeré parazity, například také mšice na rostlinách. Nimba je ideálním prostředkem pro výrobu repelentu, odpuzovače klíšťat, blech, kloše jeleního, a dá se tedy s úspěchem použít i u domácích mazlíčků.

Tip pro domácí mazlíčky

Bojujete s blechami nebo klíšťaty? Přidejte nimbový olej do přípravku určeného k mytí vašeho pejska, nechejte chvíli působit a poté důkladně opláchněte. Pes bude sice smrdět ještě víc, ale budete mít jistotu, že se mu vnější cizopasníci vyhnou.

Nimbový prášek se vyrábí ze sušených listů, které jsou rozemleté nadrobno. Můžete jej použít jako masku na problematickou, aknózní pleť nebo třeba ve formě tekutého pudru na neštovice a opary či do vlasů jako suchý šampon proti vším. Prášek nevdechujte, nepožívejte a nevařte si z něj čaj, stejně se většina účinných látek varem zničí.

Poklad z pekla

Olej z nimby je hotový antibiotický poklad. Ovšem pravděpodobně vás překvapí jeho výrazně nepříjemný zápach, který by asi většina z nás automaticky hodila do škatulky s označením „peklo“.


Autor: Wikipedia.com / Rajib Ghosh, podle licence: CC BY-SA 4.0

Plody, z nichž se vyrábí nimbový olej

Odkud se vlastně olej získává? Nejedná se o vylisovaný olej ze semen, jako tomu bývá u většiny olejů, ale vyrábí se studeným lisováním plodů. Obsahuje vitamín E, esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny a různé terpenoidy, které jsou vysoce toxické pro parazity, hmyz a různé mikroorganismy.

Tip při kvasinkové infekci

Ženy trpící kvasinkovými záněty mohou využít nimbový olej k intimní hygieně nebo jej naředěný v rostlinném oleji aplikovat na tampon. Olej zničí nežádoucí bakterie a kvasinky, poté je vhodné obnovit přirozenou mikroflóru. Nepoužívejte však olej na intimní partie, pokud jste těhotná, nebo se chystáte otěhotnět. Nimbový olej ničí spermie a působí proti udržení plodu.

Využití 100% oleje je všestranné, ale neměl by se neředěný používat přímo na sliznice a pokožku, maximálně tak na silně napadené místo na kůži dle individuální snášenlivosti. Ideální je ho naředit v některém z běžně používaných rostlinných olejů nebo si zakoupit hotový produkt určený ke konkrétnímu použití. Vyléčit si s ním můžete opary, afty, mykózy, ekzémy, plísně mezi prsty, ženské záněty nebo třeba i napadení kůže cizopasníky u domácích mazlíčků – klidně i ušní svrab.

Sprej proti mšicím

Smíchejte nimbový olej s destilovanou vodou, pořádně protřepejte a nalijte do rozprašovače, ze kterého přímo postříkáte rostliny napadené mšicemi.