Hlavní navigace

Podceňované souvislosti: Nezdravé potraviny a rozvoj deprese

7. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by NeONBRAND on Unsplash, podle licence: Public domain
Může dieta založená na nezdravých potravinách zvýšit riziko deprese? Prof. Ruprich upozorňuje na možné souvislosti.

V ČR se odhaduje počet osob s depresí asi na 5 % populace (asi 500 000 osob). Přečtěte si více o depresi a vyzkoušejte test, zda se vás může týkat. Zvyšuje riziko i naše strava?

Galerie: Stopněte stres: 7 aktivit, které vás zabaví

Studie potvrzují souvislost mezi jídlem a depresí

Je známé, že deprese a dieta mohou souviset. Již několik studií zjistilo, že lidé, kteří jedli stravu nevhodného nutričního složení, která obsahovala hodně mastných výrobků, čokolády, sladkých dezertů, smažených potravin, rafinovaných obilovin (bílá mouka) a mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku, s větší frekvencí hlásili příznaky deprese.

Naopak dobrou zprávou je, že lidé, kteří jedli stravu bohatou na ovoce, zeleninu a ryby, hlásili, že jsou depresivní s menší frekvencí.

Zdravá strava chrání před nemocemi

Tyto výsledky jsou v souladu s dalšími výzkumnými zjištěními, že zdravá výživa pomáhá chránit před nemocemi. Studie například naznačují, že lidé, kteří dodržují zásady středomořské diety – která vyzdvihuje spotřebu ovoce, zeleniny a ryb a omezuje spotřebu masa a mléčných výrobků – mají nižší míru deprese a jiných nemocí, jako je Alzheimerova choroba, cukrovka a srdeční onemocnění.

TIP: Projíme se k Alzheimeru? Prof. Raboch o vztahu výživy a demence

Je ale zapotřebí ještě více výzkumu vztahů mezi depresí a naší dietou. Mezitím by bylo rozumné snížit v dietě podíl méně zdravých potravin a vybírat si raději jejich zdravější varianty.

Zdroj: SZÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin, které spadá pod Státní zdravotní ústav (www.szu.cz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).