Hlavní navigace

Nezapitý lék vám může propálit díru do jícnu, varuje docent Piťha

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Léky se nemohou zapíjet kdečím, a už vůbec nelze doporučit léky nezapíjet ničím. Mohou pak v těle nadělat více škody než užitku.

Zejména v současném ukýchaném období, kdy dle Státního zdravotního ústavu stojíme na prahu chřipkové epidemie, se hodí vzpomenout, čím vším lze a nelze zapíjet léky, ať už na chřipku, na kašel, nebo třeba na zánět průdušek. Ono totiž vůbec není jedno, čím a zda vůbec pilulku zapijete.

Podle výsledků průzkumů Aqualife institutu si dvě třetiny respondentů uvědomují důležitost zapíjení léků. Téměř polovina oslovených vidí červené blikající světlo u alkoholu a pětina by zcela správně nezapila antibiotika mlékem. Třetina respondentů zapije lék tím, co má zrovna po ruce, nejčastěji vodou. Jak je to ale správně?

Jak a čím léky zapíjet? Podceňované téma

„Kdybychom provedli průzkum na téma, jak často lékaři hovoří o tom, jak mají pacienti zapíjet léky, asi bychom se divili,“ naráží doc. Jan Piťha z IKEM na fakt, že zapíjení léků se v ordinacích obvykle neřeší. Zdá se totiž tak triviální, že to mnohým lékařům i pacientům přijde zbytečné.

Dokonce ani příbalové letáky ve většině případů neporadí. „Díval jsem se do řady příbalových letáků a je tam nanejvýše jedna věta: Zapijte přiměřeným množstvím tekutin. Takže nevím, kde pacienti berou informace o tom, čím léky zapíjet,“ říká lékař.

A přitom jsme každý trochu jiný a u každého se tedy léky vstřebávají jinak. „U některých léků, které mohou zachránit život, potřebujeme dosáhnout jejich stabilních hladin v organismu, potřebujeme, aby jejich výsledek na pacienta byl očekávatelný. To znamená, aby se lék dostal k receptorům, ke kterým má,“ popisuje docent Piťha.

Proč zapíjet léky

Lékař upozorňuje, že je důležité, co jíme současně s léky, i před tím a poté, co si je vezmeme. Dále také druh a množství konzumovaných tekutin, kterými léky zapíjíme. Pokud je tekutina nevhodná, nebo je jí málo, lék může fungovat velice málo, nebo naopak příliš. „Velice často jde o kombinaci, kdy někdo vezme jeden den lék a špatně ho zapije, druhý den to napraví, takže obě tablety začnou fungovat najednou, čímž můžeme dosahovat opačných efektů, než bychom chtěli,“ varuje Jan Piťha.

Velkou chybou je tekutiny při užívání léků zcela vynechat. „Jsou ‚experti‘, kteří polykají léky na sucho. Tam pak nejen že léky nefungují, ale dokonce jsem jednou v životě viděl, jak pacientovi léky udělaly nesprávný otvor do jícnu. U našich gastroenterologů bylo dokonce popsáno, že tableta zachycená v jícnu může způsobit proleženinu a dojde k zanícení mediastina. Polykání léků se tak může stát bojem o život,“ varuje před nezapíjením léků docent Piťha.

Které nápoje se k zapíjení léků hodí a které jsou nevhodné?

Mléko

„Mléko snižuje vstřebávání některých antibiotik a umocňuje účinek některých projímadel,“ shrnuje nevhodný nápoj k zapíjení léků Jan Piťha. Konkrétně se nedoporučuje konzumace mléka a mléčných výrobků při léčbě tetracyklinovými antibiotiky, a to proto, že vápník v nich obsažený snižuje jejich vstřebávání. U dětí jsou tato antibiotika zakázána, neboť poškozují sklovinu, takže tam tyto obtíže nehrozí. Ani u dalších léků ale není zapíjení mlékem optimálním řešením. Mléko též umocňuje účinek některých projímadel, což se nemusí vždy hodit.

Grapefruitový džus

Pokud například ke snídani popíjíte džus, a to z grapefruitu, zkuste za něj najít náhradu, zejména pokud užíváte léky proti vysokému krevnímu tlaku nebo na snížení cholesterolu. Tento džus totiž může zvyšovat účinnost jmenovaných léků. Ale jak uvádí docent Piťha, ovlivňuje prakticky všechny léky. Aby blokoval přeměnu některých léků, stačí už dvě stě až tři sta mililitrů džusu denně.

V některých případech je ale popíjení grapefruitového džusu doporučováno. Například železo se díky němu do těla dobře vstřebává. To ocení zejména ženy, které ho mohou mít nedostatek při silné menstruaci. Jak ale dodává Jan Piťha, tuto kombinaci byste vždy měli konzultovat s lékařem a nechat na jeho zvážení, zda je pro vás vhodná.

„Mám pacienta užívajícího mužské tabletky. Vyprávěl mi, že si ji vzal v pátek, zapil grapefruitovým džusem a tabletka fungovala až do nedělního večera,“ přidává perličku ze své praxe lékař.

Pomerančový džus

Pozor na jeho konzumaci při užívání antibiotik, zejména těch tetracyklinových.

Kofeinové nápoje

Kouření a alkohol jsou v České republice hojně rozšířeny a tím pádem máme hodně pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). „Tito lidé užívají léky zvané theofyliny. Když pacienti k těmto lékům kouří, pijí sladké a konzumují čtyři až šest šálků kávy denně, tak zažívají velké třasy a velmi nepříjemné stavy,“ říká Jan Piťha. Totéž může nastat u černých čajů a kolových nápojů.

Nápoje s bublinkami a minerální vody

Sycené nápoje obecně mohou zvyšovat kyselost žaludečních šťáv a snižovat účinnost léků, proto se k zapíjení léků nedoporučují.

Co se týče zapíjení léků minerálními vodami, jsou podle lékařů vhodné, ale ne pro každého. Lidé, kteří bojují s těžkou hypertenzí, selháním srdce nebo ledvin, by se kvůli solím měli vyhnout vysoce mineralizovaným minerálním vodám. Avšak! „Léky proti vysokému krevnímu tlaku je dobré zapíjet minerální vodou s obsahem hořčíku, případně draslíku, protože mohou léčbu vysokého krevního tlaku i srdečního selhání vhodně doplňovat,“ uvádí lékař.

Třezalkový čaj

Třezalka brzdí téměř všechny léky, u mladých žen hlavně hormonální antikoncepci. „Takže se může nechtěně zvyšovat porodnost,“ glosuje lékař.

Alkohol

Alkohol a léky = jedna z nejnebezpečnějších kombinací vůbec. Mezi stovkou nejčastěji předepisovaných léků je přibližně polovina těch, které obsahují látky reagující s alkoholem. „Například při kombinaci alkoholu s léky na spaní už se pacient vůbec nemusí probudit. V lepších případech dochází k podráždění trávicího traktu,“ uvádí Jan Piťha.

Není to jen o tom, že bychom neměli zapíjet léky alkoholem, to napadne snad jen adrenalinové jedince, ale i pravidelné popíjení alkoholu při konzumaci léků je nevhodné. Často lze problémy očekávat u kombinace alkoholu s léky na deprese a nespavost, u antibiotik, antialergik a léků na ředění krve. „Například u nervových onemocnění může zvýšit jejich účinek, naopak antibiotika může zlikvidovat,“ upřesňuje docent. Nežádoucí účinky působení alkoholu a nervových léčiv jsou nejčastější příčinou úmrtí či přijetí do nemocnice ze všech lékových a potravinových interakcí. Více k tématu v článku Alkohol a léky, jak se to rýmuje? 

Jak a čím léky zapíjet

„Osm loků chladné vody z kohoutku a budeme v bezpečí,“ říká Jan Piťha. Přičemž osm loků rovná se asi dvěma stům mililitrů.

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Jan Piťha, CSc.

Preventivní kardiolog. Vedoucí Laboratoře pro výzkum aterosklerózy CEM IKEM v Praze, člen vědecké rady IKEM, vědecký sekretář České společnosti pro aterosklerózu, předseda Fóra zdravé výživy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).