Hlavní navigace

Neumíme už ani správně chodit. Originální metoda zbavuje bolestí zad

6. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Vsedě, třeba u počítače, si zkracujeme svaly. Břicho odpočívá, napětí svalů podél páteře vzrůstá. Stlačují se meziobratlové disky a klouby. Podobně se ničíme při sportu, běhu, chůzi. Alena Křivánková Mračková používá k nápravě unikátní metodu dr. Smíška.

Spirální stabilizace páteře, zkráceně SPS nebo SM Systém, přiměje tělo zapínat svaly, které nejsme zvyklí používat a pomáhá nejen s bolestmi zad. „SPS metoda léčí skoliózu a špatné pohybové návyky. Je schopna vyléčit výhřez meziobratlového disku bez operace. Může se používat v rámci předoperačních příprav i v rámci péče pooperační,“ popisuje Alena Křivánková Mračková. Metoda je podle cvičitelky zdravotní tělovýchovy velmi oblíbená i u sportovců, kteří jednostranně zatěžují určitou svalovou skupinu. „Se sporty je to bohužel tak, že často vedou k jednostrannému svalovému zatížení a následnému zkrácení svalů. Takový sport ubližuje člověku více, než kdyby nesportoval vůbec.“

Začala jste se zdravotní tělovýchově věnovat ihned po ukončení studií?

Moje cesta byla trochu složitější. Původně jsem se rozhodovala mezi studiem medicíny a vojenskou kariérou. Zvítězila druhá varianta, a tak jsem se sedmadvacet let pohybovala v oblasti vojenského leteckého provozu, profesi velmi zajímavé, avšak náročné na psychiku. Po určité době jsem se cítila vyčerpaná a začala uvažovat o profesní změně. Ke konečnému rozhodnutí mě přivedly až zdravotní potíže v podobě bolavého žaludku a syndromu zmrzlého ramene. Když jsem se konečně zrehabilitovala, přišlo určité uvědomění, že jdu správným směrem a cestou rekvalifikačních kurzů a následné praxe jsem se tedy vrátila k původně uvažované myšlence věnovat se ozdravování lidského těla. Záhy přišlo i první seznámení s metodou dr. Smíška, na kterou nedám dopustit a všem ji doporučuji.

Jak se metoda nazývá a jak byste ji stručně charakterizovala?

Jedná se o originální metodu léčby páteře, která pomůže řešit jak předoperační a pooperační stavy, tak i samotné předcházení problémům. Metoda nese název Spirální stabilizace páteře a zkráceně bývá označována jako SPS nebo SM Systém. Vlastníkem ochranné značky SM a SM Systém je MUDr. Richard Smíšek, který se problematikou regenerace páteře a léčbou páteřních poruch zabývá více než třicet let.

V čem tato metoda konkrétně spočívá?

Pomocí cvičení v pomalém tempu s pružným lanem dochází k posilování a současnému protahování svalstva, což vede ke správnému držení těla, odstraňování blokád a svalového napětí, regeneraci meziobratlových plotének, prevenci degenerace páteře a prevenci degenerace velkých kloubů, tvarování štíhlé postavy a stabilizaci chůze. SPS metoda léčí skoliózu a špatné pohybové návyky. Je schopna vyléčit výhřez meziobratlového disku bez operace. Může se používat v rámci předoperačních příprav u totálních endoprotéz kyčelního a kolenního kloubu. A je samozřejmě vhodná v rámci péče pooperační, kdy jednak napomáhá odstraňovat bolesti a komplikace po operaci, a dále pak pomáhá předcházet nutnosti provedení operací dalších. Metoda je velmi oblíbená i u sportovců, kteří jednostranně zatěžují určitou svalovou skupinu. Kromě cvičení s lany metodu doplňují i terapeutické masáže a regenerační procházky.

V čem se cvičení SPS odlišuje od jiných metod?

Určitě způsobem provedení a efektivitou. Podstata spirální stabilizace páteře spočívá v aktivaci šikmých břišních svalů a současné relaxaci svalů paravertebrálních. Aktivním přirozeným pohybem těla (chůzí, prací…) se spirální svalové řetězce sice aktivují, avšak pouze za předpokladu, že je tělo vyrovnáno do osy a pohyby horních i dolních končetin jsou prováděny v dostatečném rozsahu. Pohyb vpřed celkem zvládáme, ale díky sedavému způsobu života bývá kamenem úrazu právě pohyb vzad. Regenerační pohybový program umožňuje tento pohyb provádět, a to za využití postupně rostoucí síly. Jinými slovy – klienti cvičí se speciálními lany, jejichž napětí přizpůsobují své momentální kondici. Kdo nemá žádné svaly, začíná téměř bez jakékoli síly, jen s tenkou gumičkou. Nejprve se přitahuje malou silou, a jak síla postupně narůstá, umožňuje mu postupně větší přitahování. Cvičením dochází ke tvorbě spirálních svalových řetězců, které vytvářejí vztlakovou sílu v oblasti břicha. Ta protahuje páteř směrem vzhůru a umožňuje regeneraci meziobratlovým diskům. Přichází-li klient takzvaně pozdě, ve stádiu poškození meziobratlového disku, lze díky cvičení do půl roku výhřez vstřebat a předejít operaci.

Proč tolik lidí trpí bolestmi zad?

Sedavý způsob života vede ke svalové nerovnováze. Vsedě, například u počítače, si svaly zkracujeme. Zatímco břicho odpočívá, napětí svalů podél páteře vzrůstá. Dochází ke stlačování meziobratlových disků a kloubů. Podobně se ničíme při sportech, běhu a chůzi. Vinu nese zejména ohnutí těla vpřed, špatná osa těla přetěžující páteř a nezapojené břicho. Základem stability je zapojení šikmých břišních svalů a relaxace svalů paravertebrálních, což při současném životním stylu denně porušujeme. Cvičení upravuje zmíněnou svalovou nerovnováhu a přispívá k celkové stabilitě a koordinaci těla.

Pro koho je SM metoda vhodná?

Pro všechny, od dětí po seniory. Zabírá na každou pohybovou soustavu. Začít je možné kdykoli, v jakémkoli věku a jakémkoli stádiu kondice.

Mohou cvičit i těhotné ženy?

Určitě. Samozřejmě je lepší, pokud žena začne cvičit ještě před těhotenstvím. Rovněž doporučuji vynechat první trimestr. Během těhotenství se s narůstajícím plodem mění zatížení a posazení kostí, s tím se objevují bolesti v bedrech. Pokud žena alespoň trochu cvičí, bolesti v zádech mizí nebo bývají mnohem snesitelnější.

Zmínila jste vysokou efektivitu. Jak dlouho po cvičení je možno konstatovat výsledky?

Výsledky jsou velmi individuální a odvíjejí se od konkrétního stavu klienta – jeho indikace, kondice, schopnosti koordinace a soustředění… Rovněž záleží na poctivosti. Efekt je přímo úměrný správnému provedení cviků a vhodnému systému opakování. Ze zkušenosti mohu říci, že když lidé poctivě denně cvičí, záhy přestávají vnímat bolest. Jeden můj klient se takto zbavil bolestí po třetí sérii cvičení. Během dvou týdnů začal s postupným návratem ke sportu, který ho paradoxně k bolestem zad přivedl. Se sporty je to bohužel tak, že často vedou k jednostrannému svalovému zatížení a následnému zkrácení svalů. Takový sport ubližuje člověku více, než kdyby nesportoval vůbec.

Jak často se mají cviky opakovat?

Doporučuji cvičit denně. Klidně pár minutek, ale opravdu nevynechávat. Když se svaly totiž každých čtyřiadvacet hodin nepoužijí, dojde k jejich zkracování a ochabování. Každodenní krátkodobé cvičení je mnohem smysluplnější než nárazové lámání rekordů.

Mohou klienti cvičit i doma, nebo je nutné docházet na lekce?

Mým cílem je naučit klienty cviky tak dobře, aby se mohli nadále udržovat sami. Začínáme formou několika individuálních lekcí. Poté už klient pokračuje doma, s tím, že je vhodné jednou za čas přijít na kontrolu (existuje totiž předpoklad, že když v něčem získáme rutinu, máme tendenci to lajdat). Klienti, kteří ovládají základ, mohou rovněž nastoupit do skupinového cvičení. Vedu skupinky o maximálně deseti lidech v menší tělocvičně u bazénu, kde je k dispozici zrcadlová stěna a veškeré vybavení (tyče, lana, podložky…)

Je cvičení bolestivé?

Ze začátku bolet může, protože nutí zapínat svaly, které nejsme zvyklí používat. Tyto svaly se ozvou. Nejde však o bolest totožnou s bolestí způsobenou zdravotní indikací typu skřípnuté nervstvo, kořenové dráždění.

Jste jediná, kdo se kromě dr. Smíška metodou zabývá?

Kdepak. Pan doktor má své centrum v Holešovicích, kde provozuje kurzy metody SPS pro odborníky (lékaře, terapeuty, cvičitele), laiky i pacienty. Také jeho dvě dcery pokračují v tradici a dnes už mnoho dalších proškolených cvičitelů a terapeutů je schopno nabídnout tuto metodu v rámci téměř celé ČR.

Zaujala mě léčba skoliózy pomocí korzetu…

S metodou SPS začínal dr. Smíšek právě při léčbě skolióz. SPS metoda hovoří o svalovém korzetu, který si každý vybuduje z vlastních svalů. Klasický korzet udržuje záda v určité rovině, ale zároveň brání správnému rozvoji svalstva. Svaly nenapěstujete tím, že jsou zavřené a nepracují. Svázaný hrudníček má také omezený prostor, nemůže se řádně rozvinout a vede k nedostatečnému dýchání. Pasivní podporu klasickým korzetem je vhodné vždy doplnit cvičením.

Proč cvičit před operací? Není už trochu pozdě?

Nachází-li se pacient ve stavu, který spěje k operaci, ať už kyčelního kloubu nebo páteře, je dobré tělo na zmíněnou zátěž připravit, rychleji se zregeneruje. Cvičení napomáhá předcházet dalším reoperacím.

Jak si vede metoda SPS ve srovnání s Dornovou metodou?

Výborně se doplňují. Dornova metoda je zaměřena na správný pohyb kloubů a kostí, metoda SPS působí na svaly, pomocí kterých kosti ovládáme. Při Dornově metodě provádí klient pohyby pod vedením terapeuta. Pohyby musí být vedeny ve správném osovém postavení kostí a kloubním rozsahu, což vede k celkové nápravě statiky těla, uvolňování blokád. Tady se obě metody setkávají.

Přečtěte si: Dornova metoda srovná tělo

S jakými pomůckami, kromě lan, pracujete při cvičení a rehabilitaci?

Doplňkově používám overbally, fitbally, bosu, masážní míčky, balanční podložky a hole na nordic walking.

Které pohybové aktivity byste doporučila a které naopak ne? 

Ideální jsou procházky ve správné postuře – při narovnané ose těla, bez předklonu. K tomu se lze dopracovat právě prostřednictvím protažení. Protažení rovná se základ každého zdravého sportování. Doporučuji svižnou chůzi, běh. Co se týče plavání, je to složitější. Určitě voda odlehčuje celkové zatížení pohybového aparátu, na druhou stranu, pokud člověka bolí krční páteř a plave prsa, stav si ještě zhorší. Další bolavý problém představuje jízda na kole. Cyklisté většinou nemají zapnuté břicho, trpí záda, trpí přetížením ramen. Existuje miliony verzí kol, přičemž ne každý je na kole ideálně poskládaný a ne každému zakoupené kolo sedí. Kolenům po operaci lehké převody svědčí. Ale opět – jakmile si člověk sedne na kolo a bude mít třeba kyčli vytočenou ven, vše je špatně. Záleží zkrátka na způsobu, jakým se pohyb provádí. Všeobecně lze říci, že jednostranně zaměřené sporty (např. tenis, hokej) a sporty využívající převážně pohyb a zatížení v předklonu, vedou k deformitám a negativním projevům, nejsou-li dostatečně kompenzované patřičným cvičením opačných svalových skupin, které vybraný sport tolik nevyužívá. Můžeme to přirovnat k neustálému hledání rovnováhy mezi zatížením a odpočinkem.

Pozorujete změny v lidské chůzi? Umíme správně chodit?

Více lidí chodí špatně, než dobře. To může být způsobeno například jednostrannou sportovní zátěží. Dříve byly preferovány všestranné sporty, třeba v Sokole, kde se lidé hýbali v kolektivu. Dbalo se na všestranný rozvoj, nikoli špičkové výkony. Také se více chodilo pěšky. Disbalance rovněž vznikají díky tendenci ulevovat si při různých bolestech, zraněních… Příroda je mocná, tělo si dokáže najít kličku a začne využívat a tím přetěžovat jiné svaly. Pokud cíleně nepomůžeme vrátit klouby a svaly zpět do os, začnou degenerovat a bolestí časem začne přibývat. Cvičením SPS je možné navrátit tělo zpět do rovnováhy a nedávat tak bolestem šanci.

Mění se také fyziognomie člověka?

Určitě. Sedíme za počítačem, hledíme do mobilů. Předsazená hlava, těžká skoro šest kilogramů, zatěžuje paravertebrální svalstvo. Sezením nefixujeme lopatky, ochabují nám břicha, hýždě – základní elementy, které spolu s hlavou způsobují, že se celé tělo bortí.

Proč by lidé měli pečovat o svou páteř a chodit rovně?

Pomineme-li estetické hledisko, budeme se cítit dobře a bez bolestí. Při správné chůzi můžeme regenerovat. Když se cítíme dobře fyzicky, zvládáme lépe život i po psychické stránce. Bude nám prostě fajn.

Ing. Alena Křivánková Mračková

Cvičitelka zdravotní tělovýchovy a masérka, pracuje mimo jiné s metodou dr. Smíška patentovanou jako Spirální stabilizace páteře, zkráceně nazývanou SPS nebo SM Systém. Věnuje se rovněž výživovému poradenství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro internetová a tištěná média píše od roku 2002. Zajímá se především o sociální politiku a zdravý životní styl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).