Hlavní navigace

Neubližujte svému tělu: jak se vydělává na detoxikaci

29. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
S příchodem jara se každoročně objevuje mnoho „zaručených“ návodů na to, jak byste měli po zimním období detoxikovat své tělo, abyste se zbavili toxinů, které se ve vás údajně nahromadily za období zimy. Je tomu tak ve skutečnosti? A má smysl snažit se toxinů zbavit očistnými kúrami?

Na začátek je potřeba zopakovat si základní fyziologii lidského těla. Játra a ledviny jsou naše hlavní detoxikační orgány, které nepřetržitě pracují na tom, aby se látky, které by mohly být pro tělo nebezpečné, včas odstranily. Část toxinů odchází také dýchacím systémem nebo trávicím traktem společně se stolicí. Co jsou však tyto zmíněné toxiny?

Kde se berou toxiny

Může to být celé spektrum látek, a to dokonce i přírodních. Toxiny můžeme přijímat ve zkažených potravinách, v plísních, ale třeba i v alkoholu; odstranit z těla se musí i zbytky léčiv nebo rezidua různých chemických postřiků používaných k ošetření ovoce a zeleniny. Těchto látek nás však naše orgány zbavují neustále, a pokud vše v těle funguje, jak má, detoxikaci organismu neuspíšíme žádnou zázračnou kúrou.

Jediné, co můžeme pro naše tělo udělat, je nezatěžovat ho zbytečně například nadměrnou konzumací alkoholu, vyhnout bychom se měli i užívání zbytečných léků a dbát bychom měli i na kvalitu a čerstvost potravin. Rozhodně bychom neměli odkrajovat například plesnivé a nahnilé části zeleniny a ovoce.

Pokud máme z nějakého důvodu oslabená játra, například po prodělané infekci, pomoci mohou i některé byliny, například ostropestřec nebo kotvičník. Zdravá a plně funkční játra však ani bylinami nepřimějete k ještě většímu výkonu.

Energii nezískáme půstem

Je nesmírně důležité si uvědomit, že všechny naše orgány, tedy i ty, které se jakkoliv podílejí na detoxikaci organismu, potřebují ke své správné funkci energii. A energii nezískají půstem ani jídelníčkem, ze kterého odstraníte polovinu potravin, ale pouze dostatečnou, pestrou a vyváženou stravou.

Dokonce ani naše střeva se nijak nedetoxikují tím, že budou prázdná. Trávenina se ve střevě nachází přirozeně a zbavovat se jí s sebou akorát nese určitá rizika. Ve střevě se totiž kromě natrávených zbytků potravy vyskytují i prospěšné bakterie, které tvoří tzv. střevní mikrobiom. Ten má důležitou imunitní funkci, pomáhá s trávením některých jinak nestravitelných součástí potravy, produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které vyživují sliznici našeho střeva, a v poslední době se zkoumá také jeho vliv na psychiku člověka nebo na hubnutí.

Střevní mikrobiom se však poškodí, pokud proděláme střevní chřipku, máme těžší průjem, anebo si střeva dobrovolně proplachujeme třeba klystýrem, což někteří zastánci detoxu doporučují. A pokud nepřijímáme dost vlákniny, kterou se tyto bakterie živí, také může dojít k jejich poškození, uškodit proto může i delší půst. O svůj střevní mikrobiom bychom se tak měli starat tím, že budeme konzumovat dostatek vlákniny a fermentovaných potravin, třeba zakysaných mléčných výrobků nebo zeleninu kimchi či fermentovanou sóju – tempeh.

Jak vydělat na detoxu

Většině firem, které prodávají detoxikační přípravky a kúry, jde pochopitelně především o zisk. Pokud vlastníte firmu, která vyrábí ovocné a zeleninové šťávy, budete chtít, aby jich lidé konzumovali co nejvíce. A úplně ideální by pro vás bylo, kdyby lidé pili vaše šťávy od rána do večera. Jak toho docílit? Prodáte jim několikadenní detoxikační program, kdy budou snídat, obědvat, večeřet i svačit vaše šťávy. Žádný vyšší smysl v tom není, dokonce ani neexistují pravidla, zda byste měli na oběd mít ananas, nebo budou lepší jahody.

A pokud se po absolvování tohoto programu cítíte lehčí? Je to jednoduše tím, že šťávy a fresh džusy nejsou tak náročné na trávení, proto budete mít prázdnější střeva. Pokud pro vás navíc bude příjem energie z džusů nižší, než byl, když jste jedli pestrou stravu, můžete i něco zhubnout. Nejde však o změnu životního stylu a takový úbytek nejspíš nebude trvalý. Navíc jste úplně vyřadili bílkoviny, takže je možné, že utrpěly i vaše svaly a přišli jste, kromě vody a trochy toho tuku, také o ně.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Neubližujte svému tělu

Velký pozor dejte také na přípravky, které mají za cíl vás odvodnit. Pokud vaše tělo funguje tak, jak má, a nemáte potíže s ledvinami nebo lymfatickým systémem, pravděpodobně nejste zavodnění. Lidský organismus má totiž schopnost si množství vody regulovat a té přebytečné se zbavit. Pokud v takovém případě budete popíjet bylinné směsi na odvodnění, můžete si jedině přivodit potíže spojené s dehydratací organismu a ve vážnějších případech až skončit v nemocnici v těžkém stavu.

Mnohé detoxikační programy také bohužel těží z toho, že lidé věří, že se jim při odchodu pomyslných toxinů z těla přitíží, a když se jejich stav zlepší, znamená to, že se jich zbavili. Bolest je signál, kterým nám tělo dává najevo, že je něco špatně. Takže pokud vás po popíjení detoxikačního přípravku rozbolí hlava, budete unavení a malátní, znamená to jediné, a to, že svému tělu ubližujete. Žádné toxiny se do pochodu nedají. Po několika dnech si na tento stav zvyknete proto, že se bolest stane trvalou a tělo se na ni adaptuje, abyste tolik netrpěli; i to je jedna z jeho cenných funkcí.

Takže jaké z toho plyne ponaučení? Detoxikovat se jinak než pestrou a vyváženou stravou a vyhýbáním se alkoholu či jiným látkám pro nás škodlivým je nejen zbytečné, ale může to být i velmi nebezpečné. Nejlepší je jíst zdravě celý rok, protože pak nás ani drobné výkyvy, jako jsou Vánoce nebo návštěva příbuzných, nerozhodí. A pokud chceme svůj jídelníček vylepšit a ulevit tak našemu tělu třeba od nadbytku nekvalitních tuků nebo jednoduchého cukru, opět není nic lepšího než ozdravit svůj jídelníček od základu a trvale.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).