Hlavní navigace

Názor k článku Neříkejte separátu separát, přejí si výrobci uzenin od Brzy vegetarián kvůli ceně a kvalitě - Já tedy párky nejím asi dobrých 20 let...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2013 9:16

    Brzy vegetarián kvůli ceně a kvalitě (neregistrovaný)

    Já tedy párky nejím asi dobrých 20 let a i průmyslové klobásky či salám jím jen docela v omezené míře, minimálně.

    Do dnes si ale pamatuji, že jemné drůbeží, nebo telecí párečky bývaly výborné. Dnes se nic takového myslím už nevyrábí (a i za komunistů to bylo myslím určeno na vývoz). Cena by dnes musela být závratná.

    Když si uvědomím za jak šílenou cenu Babiš a spol. prodávají oddělená kuřecí prsa a stehna, navíc díky tomu jistě značně přešlechtěných kuřat a ještě plných hormonů a antibiotik, o tom čím se živila nemluvě,... Myslím, že by už ani separát nemuseli zpracovávat. Cena oproti celému kuřeti je přímo děsivá (a ještě do toho tlačí slanou vodu - prý křehčení). Bez zajímavosti není ani to, že pojízdné prodejny (s čerstvým chlazeným masem) dokáží cenu stlačit klidně i na polovinu.

    Jen pro úplnost. Ty klobásky nejím protože mi cena za ně příjde neadekvátní. Navíc tuším co tam dávají. Pochutnaly jste si někdy v poslední době na chuti masa u salámu, nebo klobásky? Je v nich tolik koření, že maso ani nevnímáte. Změna byla však pozvolná, navíc ochucovací průmysl to má celkem zmáknuté (mnohdy to chutná opravdu lépe než originál, a pokud navíc někdo originál ani nezná...) a tak se to kupuje.
    Pravda je také, že doma si tak levně podobné potraviny prostě nevyrobíte a nezřídka vás výjdou na více než dvojnásobnou cenu jen za suroviny, práci nepočítaje. Pokud si surovinu (maso) zajišťujete vlastními silami, tak zase zpravidla cenu vůbec neřešíte, je prostě úplně někde jinde, investujete zpravidla svůj čas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).