Hlavní navigace

Nepovedené plastiky: téměř vždy se dá něco dělat

25. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lidé chodí za odborníky estetické medicíny s naprosto nereálnými představami. „Největším uměním plastického chirurga je odmítnout pacienta,“ říká Svatopluk Svoboda. Každá operace má svá rizika, ale nejproblematičtější plastiky jsou podle lékaře ty s problémovými pacienty.

Svatopluk Svoboda, vedoucí lékař 1. kolínského sanatoria, se plastické chirurgii věnuje více než čtyřicet let. O estetické medicíně, unikátním vzorníčku ženských genitálií nazvaném poeticky Pipinotéka i o tom, že problém s vlastním tělem bývá především v hlavě, jsme si s ním před časem povídali v rozsáhlém rozhovoru.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

„Lidé se odvolávají na vyčteninky z internetu,“ říká Svatopluk Svoboda

Dnes se vracíme k problematice nereálných představ pacientů, respektive převážně pacientek, a důvodům nepodařených plastických operací.

Které plastiky bývají nejproblematičtější?

Nejproblematičtější plastiky bývají s problémovými pacientkami či pacienty. Každý plastický chirurg by měl při úvodním pohovoru – konzultaci – velmi pečlivě zvážit, zdali jeho pacientka nebo pacient má takové požadavky, které jsou splnitelné. Poměrně často se totiž stává, že přijde někdo s určitou představou, která je naprosto nereálná; operovat takového člověka je velmi nevděčné a často vede k problémům. My zkušení již víme, kterému klientovi se raději obloukem vyhnout, a opravdu je mnohdy lépe takového pacienta odmítnout.

Podívejte se: Tyhle plastiky byly loni nejžádanější

Často se tito lidé odvolávají na vyčteninky z internetu. Internet je skvělé informační médium, ale občas jsou informace na něm uvedené velmi zavádějící až zcela nepravdivé a bývá obtížné to někdy vysvětlit. Plastický chirurg by měl vždy velmi pečlivě zvážit, zdali požadavky dokáže splnit, a když tomu tak není, raději neoperovat. Někdy je to ale opravdu složité a ne nadarmo se říká, že největším uměním plastického chirurga je odmítnout pacienta.

Setkal jste se někdy s nepovedenou plastikou?

Samozřejmě. Bohužel současná legislativa je taková, že umožňuje pouštět se do operací plastické chirurgie i ne zcela erudovaným a v plastické chirurgii neatestovaným lékařům. Výsledky bývají občas hodně smutné a náprava velmi obtížná.

Samozřejmě, že i zkušenému a atestovanému plastickému chirurgovi někdy něco nevyjde, ale to už je určité riziko každé operace.

Jak často se stane a z jakého důvodu, že se plastika nepovede?

Důvodů může být celá řada, ale zkušený plastický chirurg má, nebo by měl mít, komplikací minimálně. Zaručit ale pacientovi stoprocentní výsledek nikdy nelze a občas k nezdaru dojde.


Autor: Depositphotos.com

Plastický chirurg by podle MUDr. Svobody měl vždy velmi pečlivě zvážit, zdali požadavky dokáže splnit, a když tomu tak není, raději neoperovat

Staré chirurgické přísloví praví, že chirurg, který tvrdí, že nemá nikdy žádnou komplikaci, buď lže, nebo neoperuje.

Co se s nepovedenou plastikou dá dělat? Pomůže nová operace?

Téměř vždy se něco dělat dá. Nová operace může zjednat nápravu, ale možnosti jsou zcela individuální a vždy se vztahují ke konkrétnímu případu.

Co by měl člověk dělat při výběru plastického chirurga, čím se řídit?

Základním kritériem je atestace z plastické chirurgie. Lékař, který nemá atestaci z plastické chirurgie, by tyto zákroky neměl provádět a svěřit se mu do rukou je určitý hazard.

Dalším dobrým vodítkem je členství plastického chirurga ve Společnosti estetické chirurgie České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, kde je uveden seznam lékařů certifikovaných v estetické medicíně.

Říká se, že nejtěžší na celé operaci plastické chirurgie je výběr plastického chirurga, a tak na tento dotaz často odpovídám slovy Písma: „Podle skutků jejich poznáte je…“

MUDr. Svatopluk Svoboda

Plastický chirurg, vedoucí lékař 1. kolínského sanatoria. Plastické chirurgii se věnuje více než čtyřicet let, pracuje i jako vedoucí jednotky intenzivní péče kliniky plastické chirurgie FN Královské Vinohrady – 3. LF UK, tamtéž je odborným asistentem. Přednáší, vede odborné semináře a vyučuje studenty medicíny a současně se zabývá též postgraduálním vzděláváním lékařů v plastické chirurgii. V Praze vede soukromou ordinaci plastické chirurgie (www.svatopluksvoboda.cz).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).