Hlavní navigace

Nepodceňujte bouřky, raději si zalezte. Ale kam?

16. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na celém světě zemře na následky blesku deset lidí denně. Oběti jsou bohužel i v ČR. Kam se schovat, když zaslechnete hrom? Víte, jak daleko máte být od osaměle stojícího stromu?

Minulý týden, v úterý 6. srpna, se Ústecký kraj potýkal s bouřkou. Bohužel se stala osudnou pro mladou ženu, která byla v té době v terénu hustě zarostlém stromy. Její tragické úmrtí připomíná, že nebezpečí blesků není radno podceňovat, a když zaslechnete ve volné přírodě hromy, měli byste se co nejdříve někam schovat. Dříve, než je pozdě.

Vyplatí se počítat

Chystáte-li se na výlet, věnujte pozornost aktuální předpovědi počasí. Ne kvůli dešti, ale právě z důvodu předpokládaných bouřek. Hrozí-li, možná přehodnoťte své plány a raději zůstaňte doma. Pokud jste přece jen vyrazili do volné přírody a zaslechnete v dáli hromy, zastavte se a počítejte: „Bouřka je nejvíce nebezpečná do vzdálenosti tří kilometrů (tj. zhruba 9 vteřin mezi hřměním a bleskem), ale v bezpečném úkrytu raději zůstaňte až do doby, než bude bouře alespoň deset kilometrů vzdálená (tj. zhruba 30 vteřin mezi hřměním a bleskem),“ doporučuje kapitán Petr Kopáček, někdejší tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR.

Je bouřka ještě daleko? Neváhejte a běžte se schovat. Utíkejte, dokud ještě můžete, protože pokud se bouřka přiblíží do nebezpečné vzdálenosti, není radno se pohybovat. „Překvapí-li vás bouřka na rozlehlé holé pláni, rozhodně nepokračujte dál v chůzi a nezůstávejte ve skupině. Nejbezpečnějším řešením je přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe – na zem si rozhodně nelehejte,“ radí hasiči.

Nebezpečná místa při bouřce

  • Vyvýšeniny (kopce, vrcholky hor).
  • V blízkosti (tj. do 30 metrů!) od objektů, které mohou blesk přitahovat (vysoké stromy, skalní převisy, železné konstrukce apod. V žádném případě se jich nedotýkejte!
  • V blízkosti vodních ploch nebo potoků (častými oběťmi jsou rybáři).
  • V otevřeném terénu.
  • Na podmáčené půdě.
  • Velké nebezpečí hrozí při koupání, windsurfingu, plavbě v loďce.
  • Příliš bezpečné není ani telefonování či práce s elektrickými a plynovými spotřebiči.
  • V bezpečí nejste ani ve stanu, v chalupě nebo chýši bez hromosvodu. 
  • Nebezpečí představují i skupiny osob. Za bouřky buďte v dostatečném rozestupu, ideálně třicet metrů od sebe. 

Kam se tedy schovat?

Jak už bylo řečeno v úvodu, nejbezpečnější je zůstat doma. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem. Ale pozor! Může se stát, že i ve zdánlivě bezpečném úkrytu dojde ke zranění. Asi nejznámější a možná i nejkurióznější je případ ženy z Austrálie, kterou překvapil blesk při čištění zubů. Dostal se k ní přes vodovodní potrubí a způsobil jí popáleniny vnitřností od úst až ke konečníku. „Stalo se to ve chvíli, kdy se naklonila ke kohoutku, aby si vypláchla pusu,“ uvedl pro iDNES.cz David Rýva z Českého hydrometeorologického ústavu

V přírodě se můžete schovat v hustém lese nebo háji, ideálně v nižším porostu nebo v úzkém údolí. Vyhýbejte se okrajům lesa, osamělým stromům a stožárům. Rozhodně se neschovávejte pod skalním převisem. Hasiči dále varují, že „největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí (sloupy elektrického vedení), vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch. Nikdy se za bouřky neopírejte o zeď či skalní stěnu.“

Bezpečný úkryt

  • Obydlí chráněná hromosvodem.
  • Automobil.
  • Úzké údolí.
  • Hustý les nebo háj.
  • V nižším porostu.
  • Na volném prostranství.
  • Překvapí-li vás bouřka na rozlehlé holé pláni, rozhodně nepokračujte dál v chůzi a nezůstávejte ve skupině. Nejbezpečnějším řešením je přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe – na zem si rozhodně nelehejte.

Blesk nemusí udeřit přímo do vás, ale je nebezpečný i ve vzdálenosti do třiceti metrů od místa zásahu, kdy proud pronikne do organismu končetinami. Toto nepřímé působení vzniká tehdy, nacházíte-li se v blízkosti hlavního zásahu, respektive průniku blesku do země či jinam. Což může být právě strom nebo třeba skála, pod kterou se schováváte. Napětí v místě zásahu se snižuje se zvyšující se vzdáleností.

Nebezpečí se rovněž zvyšuje pohybem. Za bouřky raději neběhejte, nesedejte na kolo, a už vůbec se jí nesnažte ujet na motorce. Naopak v relativním bezpečí jste v autě. „Jestliže necháte okna i dveře zavřená, poskytne vám plechová karoserie spolehlivou ochranu,“ ubezpečuje kapitán Kopáček na stránkách Hasičského záchranného sboru ČR.

První pomoc při zásahu bleskem

Jak se zachovat v případě, že do člověka ve vaší blízkosti uhodil blesk? Okamžitě telefonujte rychlou záchrannou službu (155) nebo složky integrovaného záchranného systému (112). Při zásahu většího počtu lidí ošetřujte nejprve ty, kteří na tom jsou nejhůře. Nejprve musíte postiženého nebo postižené odtáhnout do bezpečí, aby blesk neuhodil i do vás. Poraněného položte na přikrývku, a pokud nenahmatáte puls, okamžitě začněte s masáží srdce a umělým dýcháním (návod na resuscitaci najdete v našem speciálu Zásady první pomoci). S oživováním pokračujte až do chvíle, než dorazí lékaři.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).