Hlavní navigace

Neplodnost po vysazení antikoncepce? K čemu vedou hormonální pilulky

14. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jsou volbou bezmála poloviny žen v reprodukčním věku. Hormonální antikoncepci bereme běžně deset nebo patnáct let v kuse. A málokterá žena vůbec tuší, že tahle metoda je primárně určena jen na dočasné užití. Ve chvíli, kdy pak chce otěhotnět, nastává problém.

Antikoncepční pilulky jako takové neplodnost nezpůsobují, problém je však mj. v tom, že zamaskují případné potíže. „Problémy s otěhotněním nejsou způsobeny antikoncepcí jako takovou, ale jsou dány biologicky – tedy čím vyšší věk ženy, tím nižší přirozená plodnost,“ vysvětluje Lenka Hromadová, vedoucí lékařka brněnské kliniky Repromeda. „Ženy navíc často možné problémy s neplodností překryjí právě užíváním antikoncepce a ty se pak znovu objeví až po jejím vysazení. Užívání pilulek tedy případnou poruchu nevyléčí, ale pouze zamaskuje.“

Zrádná pravidelnost

Žena má problémy s nepravidelným cyklem? Vyřeší to pilulky, to je běžná praxe. Na čas (třeba na oněch patnáct let) je klid. „Pokud má žena před nasazením antikoncepce nepravidelný cyklus, je pravděpodobné, že po vysazení se tento problém znovu objeví,“ říká ale Lenka Hromadová a vysvětluje, jak naše tělo funguje díky umělým hormonům: „I přestože má žena při užívání antikoncepce cyklus naprosto pravidelný, jedná se pouze o tzv. pseudomenstruaci, která je vyvolána několikadenní pauzou v užívání pilulek a poklesem hormonů.“

Rovnice je po vysazení prášků jasná: znovu odkryté potíže s cyklem + stoupající věk a klesající plodnost = problém s otěhotněním.

Co se děje roky v těle

Hormony obsažené v antikoncepci potlačují přirozené děje v organismu. Obsahují estrogen a progesteron, které zabraňují uzrávání vajíček a jejich následnému uvolnění. Současně s tím zůstává také nízká děložní sliznice, protože se tělo nepřipravuje na možné usídlení embrya. Jejich dlouhodobé užívání tedy svým způsobem „vymaže“ přirozené cyklické procesy, které u ženy běžně probíhají.

Organismus se pak z takového stavu může delší dobu probírat, než se opět ocitne v hormonální rovnováze.

„Pokud je žena bezdětná a v budoucnu plánuje potomky, je nutné hormonální antikoncepci vysadit včas,“ upozorňuje lékařka. „To znamená alespoň rok před plánovaným početím a ideálně do třicátého roku věku. Důvodem je především to, aby poznala, jak a jestli její tělo funguje správně.“

TIP: Menstruaci řídí mozek. Žena menstruovat vůbec nemusí

Děti v plánu, prášky z domu

Měsíce začnou při plánování rodiny běžet rychle. Žena vysadí antikoncepci a tělo se musí vzpamatovat. Navrácení k normálnímu cyklu může nějakou dobu trvat, především u žen, které braly pilulky déle než pět let. Jak dlouho tedy trvá, než bývalá uživatelka antikoncepce otěhotní?

„Některým uživatelkám se podaří otěhotnět hned první cyklus po vysazení antikoncepce. Jiným trvá rok i dva, než se jejich organismus vrátí do normálního režimu,“ říká Lenka Hromadová. „Pokud žena užívala antikoncepci deset let a více, je ale potřeba počítat s tím, že její organismus bude potřebovat po takto dlouhé době regeneraci. Je důležité na sebe neklást vysoké nároky a počítat s tím, že otěhotnění může nějakou dobu trvat.“

Naprosto normální doba, po které počnete dítě, je po vysazení antikoncepce od šesti měsíců do jednoho roku.

Realita dneška

„Ošetřující gynekolog by měl upozornit na případná rizika spojená s délkou užívání hormonální antikoncepce,“ odpovídá lékařka na otázku, zda by měly být mladé ženy informovány o rizicích.

Obvyklý scénář je ale jiný: Prášky vám „sedí“? Není co řešit. A na co upozorňovat.

Většina párů sice později problémy s početím nemá, statistiky ale stále zvyšují číslo u těch, kteří ono štěstí nemají: „Osmdesát procent párů počne dítě do jednoho roku od vysazení antikoncepce. Pokud však ani po roce snažení k otěhotnění nedojde, je na místě kontaktovat lékaře a navštívit centrum reprodukční medicíny. Záleží ale také na věku ženy. Jestliže je starší třiatřiceti let, je vhodné se nechat vyšetřit již po šesti měsících snahy,“ podotýká Lenka Hromadová.

TIP: Reprodukční medicína: Nebylo by jednodušší mít děti včas?

Chystáte rodinu? Co a jak

Pokud vaše budoucí dítě není na plánu aktuálně, ale třeba za rok, je na čase hormonální antikoncepci vysadit. Žena může vše probrat s gynekologem a zamyslet se nad jinými metodami:

„Existují i různé metody nehormonální antikoncepce – kondom, vaginální pesar, spermicidní gely, výpočet plodných a neplodných dnů (i když tato metoda je nejméně spolehlivá) a jiné pomocné metody. Ty lze užít místo hormonální antikoncepce, pokud v nejbližší době plánujete založit rodinu,“ radí závěrem Lenka Hromadová. S vhodnou volbou může pomoci i náš speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

Odborná spolupráce:

MUDr. Lenka Hromadová

Gynekoložka, vedoucí lékařka IVF ambulance brněnské kliniky reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky Repromeda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).