Hlavní navigace

Nepečené cukroví vyrobíte i ze zbytků pečeného

Sdílet

 Autor: Vitalia / Pixabay.com/27707, podle licence: Public domain
Nepečené cukroví patří k těm posledním druhům, které si odškrtáváme z vánočního seznamu. Z čeho a jaké vyrobit, kde ho skladovat a jak dlouho vydrží?

Denně na mě na sociálních sítích vybafne tucet fotek s krabicemi plnými nazdobeného cukroví, které moji kamarádi už stihli napéct, a já ještě nemám ani prázdné krabice. Nezoufám, nevztekám se, na nedostatek času nežehrám, od čeho je tu nepečené cukroví, které stihnu v posledním týdnu před Vánoci… A pozor, nepečené není jen cukroví ze zbytků, určené pro začátečníky, některé druhy jsou poměrně sofistikované. Jak a z čeho se nepečené cukroví dá vyrobit, jak dlouho vydrží a kde ho skladovat?

Bez trouby i bez vážení

Stejně jako se cukroví slepuje tukovými krémy až těsně před Vánoci, tak i příprava nepečených druhů nás teprve čeká (více o plánování cukroví). Skvělé je, že k jejich výrobě můžeme využít řadu zbytků, které zůstaly z předchozího pečení, ale na které už se nedostalo krému, případně využijeme zcela běžné potraviny, jako jsou ořechy, rozinky, datle, kakao, máslo, různé sirupy, piškoty či kondenzované mléko.

Nepečené cukroví se obvykle vyrábí z:

ořechů, rozinek, datlí, kakaa, másla, různých sirupů – rýžového, agáve apod., piškotů, kondenzovaného mléka či zbytků suchého pečeného cukroví

Nepečené cukroví skýtá řadu výhod: jeho součástí bývá často málo surovin, příprava je snadná a hlavně – často není třeba nic vážit. Vy prakticky nepotřebujete znát přesné receptury, stačí jen vědět, které ingredience do cukroví patří a pak už jen podle konzistence přidáváte buď tekutinu, obvykle rum, nebo v případě velké lepivosti rozmixované mandle, kokos či piškoty. Takhle připravíte například oblíbená vosí hnízda. Na prach rozdrtíte piškoty nebo zbytky suchého cukroví, přidáte stejné množství cukru, na spojení máslo a pro barvu kakao. Pokud se vám těsto nechce vtláčet do formiček, stačí z této hmoty ve vodě namočenýma rukama ukoulet kuličky. Rychlovka za babku.

Podobně snadné je falešné Rafaelo. K němu vám stačí jen plechovka Salka, kterou smícháte s celým balíčkem kokosu (200 g), vzniklou hmotu dáte do lednice ztuhnout. Pak z těsta oddělíte kousky, do nichž balíte oloupanou mandli. Vytvoříte kuličku, obalíte v kokosu a máte cukroví, po němž se jen zapráší.

Obdobně si můžete vyválet kuličky z datlí. Balíček datlí (200 g) umixujete s balíčkem mandlí (100 g), z hmoty vytvoříte kuličky, které obalíte buď v kakau, nebo kokosu.

Nejsnazší nepečené cukroví

Nepečené Rafaelo: Smícháte plechovku Salka s balíčkem kokosu, kouskem vzniklé hmoty pak obalíte loupanou mandli a dáte chladit.

Vážíme a zase koulíme

Pokud máte k ruce váhu a chcete oslnit rychlovkou, nastrouhejte pět tatranek, přidejte sto padesát gramů cukru a sto padesát gramů tuku, lžíci kakaa a rum podle chuti a konzistence. Ale opatrně s ochutnáváním, aby se s vámi netočila celá kuchyň. Doporučené jsou tři lžíce.

A když už jste v tom vážení, zkuste i osmdesát let starý recept na Fíkový salám, který byl velkým hitem už za první republiky. Kombinace vlašáků s fíky a citronádou musí být delikátní.

Fíkový salám

20 dkg sušených fíků, 18 dkg cukru, 20 dkg strouhaných vlašských ořechů, 2 žloutky, 5 dkg mandlí, 3 dkg citronády, pergamenový papír

Pěkně sušené fíky umeleme na masovém strojku. Pak do nich zamícháme moučkový cukr, ustrouhané vlašské ořechy, žloutky, na větší kousky nakrájené mandle, nakrájenou citronádu a vše na vále vypracujeme. Potom vyválíme šišku, zabalíme ji do pergamenového papíru a necháme do druhého dne.
Usušený fíkový salám nakrájíme na stejné plátky a upravíme mezi jiné cukrovinky.

Kuchařské předpisy – Marie Janků-Sandtnerová, 1936, 10. vydání

Raw cukroví

Chcete-li postoupit rovnou na vyšší stupeň obtížnosti, připravte si nepečené cukroví podle receptů raw kuchyně. Ani tady nebudete obvykle potřebovat váhu, stačí hrnek a výkonný mixér. Zkuste třeba plněné čokoládové pralinky od Veroniky Plajnerové, která vede cukrárnu Sweet Secret of Raw.

Plněné čokoládové pralinky (raw)

Čokoláda
250 g kakaového másla
150 g nepraženého kakaa
150 g kokosového cukru
špetka soli

Náplň
2 lžíce kokosového másla

Příprava:
Kokosové máslo si vyrobte v robotu. Do suchého robotu dejte 3 hrnky strouhaného kokosu a mixujte tak dlouho až se z kokosu uvolní tuk. Máslo by mělo být téměř tekuté. Kakaové máslo roztavte v sušičce na 42 stupňů.
Mezitím si připravte teploměr, silikonové formičky na pralinky, mixér, velkou skleněnou nebo nerezovou mísu a stěrku.

Mixování:
Do mixéru vložte všechny ingredience včetně roztaveného kakaového másla. Pozor, mixér musí být suchý, nesmí v něm být ani kapka vody, suroviny by se správně nespojily. Vše mixujte 10 sekund. Při mixování se směs zahřívá a my chceme dosáhnout teploty 42 stupňů, ne víc. Čokoládu proto kontrolujte teploměrem. Pokud nedosáhla požadované teploty, mixujte dál. Opatrně, ať ji nespálíte. Když ukazuje teploměr 42 stupňů, nalijte směs do suché mísy.

Temperování:
Nyní je nutné čokoládu zchladit na 31 stupňů speciálním postupem zvaným temperování. Čokoláda se musí chladit za stálého míchání, aby se vše správně spojilo a aby naše výsledné pralinky vydržely pevné i v pokojové teplotě.
Čokoládu v míse stěrkou stírejte ze stěn kolem dokola a různě promíchávejte, aby se dostala i na vyšší (a chladnější) okraje mísy. Opět stírejte, stále stírejte a ještě stírejte. Asi po 2 minutách zkontrolujte teplotu. Tento postup opakujte, dokud čokoláda nedosáhne teploty 31 stupňů.

Dokončení:
Nyní můžete čokoládu nalít do suchých čistých formiček (nesmí na nich být skvrny od vody nebo chloupky z utěrky, to všechno na čokoládě bude vidět). Nalijte čokoládu do poloviny výšky formiček. Poté vložte do čokolády kuličku kokosového másla, velikost asi jako třešeň (záleží na velikosti formičky, pokud jsou malé, přizpůsobte množství kokosového másla). Poté přelijte kokosové máslo opět čokoládou až po okraj. Vložte naplněné formičky do lednice na 1 hodinu. Poté pralinky opatrně prsty vytlačte ven.

Dobrá rada: Někdy se do čokolády dostane vzduchová bublinka a ta pak kazí celkový vzhled pralinky. Zkuste s naplněnou formičkou trošku zaklepat o kuchyňskou linku, případné bublinky vyplavou na povrch.

Pokud je na vás raw recept moc komplikovaný, je pro vás jako stvořená prastará jemná čokoláda medová, na níž potřebujete kilo kakaa a kilo medu, padesát gramů skořice, pět gramů hřebíčku a několik gramů vanilky. Vše povaříte, nalijete do formiček a v lednici necháte vystydnout.

Velký potlesk sklidíte i za pekanové dortíky z tří set gramů pekanových ořechů, osmi datlí, osmi lžic kakaa, vanilky a citronové šťávy. Hmotu natřete do formy a vychladíte. Když dortík potřete meruňkovou marmeládou (raw, ale nemusí být), padnou hosté do mdlob.

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

 

Nepečené cukroví vydrží i tři týdny. To s rumem

Ať už vsadíte na jakékoliv nepečené cukroví, vězte, že není radno s ním zdobit prostřený stůl tak jako s cukrovým pečeným. Pokud by se ze stolu rychle nesnědlo, brzy by se zkazilo.

Uchovávejte ho ideálně v lednici v papírové nebo plastové krabici. Na stůl z ní odebírejte po částech, které se ihned sní.

Aby vám nepečené cukroví vydrželo co nejdéle, používejte k jeho výrobě suroviny čerstvé a takové, kterým nekončí trvanlivost. Není nic horšího, než si o svátcích kousnout do žluklého nebo plesnivého cukroví. Pokud použijete při přípravě alkohol, cukroví bude konzervované a tím pádem i déle vydrží. V ideálních podmínkách bude v lednici v dobré kondici tři týdny. Případně dokud ho někdo nesní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).