Hlavní navigace

Nenáročná na pěstování a zpracování: Černá ředkev je dobrá syrová i pečená

12. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ve srovnání se svojí blízkou příbuznou červenou ředkvičkou je černá ředkev opravdovým ošklivým káčátkem. Lidé si ale tuto černě zbarvenou zeleninu oblíbili z mnohem důležitějších důvodů, než je její vzhled.

Díky kombinaci vitamínů, minerálních látek a éterických olejů představuje černá ředkev vydatný elixír zdraví, který dokáže vyřešit mnoho neduhů.

Na zažívání i proti bakteriím

Kromě vitamínu C, kterého černá ředkev obsahuje víc než proslulý citrón, se v této zelenině nachází také vitamín A, B, E, betakaroten, vápník, hořčík, železo, síra, měď a fosfor.

Významnou vlastností černé ředkve jsou její antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky. Díky tomu černá ředkev na náš organismus působí jako přírodní antibiotikum.

Černá ředkev také podporuje trávení, zlepšuje funkci jater, dokáže rozpouštět menší žlučové kameny a je velmi účinná při léčbě zánětů močových cest.

Černá ředkev pro krásu

Vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů, vitamínu C a antibakteriálních účinků dokáže černá ředkev vyřešit mnoho kosmetických problémů. Šťáva z této kořenové zeleniny pomáhá při léčbě akné, odstraňuje tmavé skvrny na kůži a je také velkým pomocníkem pro každého, koho trápí lupy.

Vlasový aktivátor z černé ředkve pomáhá odstranit lupy

  • Potřebujeme: odšťavenou šťávu ze 2 černých ředkví, potravinářskou fólii
  • Postup: Šťávu vmasírujeme do vlasové pokožky, pak vlasy obalíme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny působit. Poté dobře umyjeme. Tuto proceduru provádíme 4× týdně po dobu 1 měsíce.

Další léčivé recepty z černé ředkve najdete v článku Černá ředkev: silné přírodní antibiotikum skvěle rozpouští hleny.

Účinků černé ředkve si už všimly i kosmetické firmy. Například značka Carpathia Herbalium nabízí vlasový šampón s výtažkem z černé ředkve.

Hlavně to nepřehnat

Pro využití všech pozitivních účinků černé ředkve je nejlepší tuto zeleninu konzumovat syrovou nebo si z ní vyrobit šťávu, která se potom může proměnit v přírodní lék i kosmetický přípravek. Podívejte se na léčivé recepty z černé ředkve.


Autor: on Flickr / Beautifulcataya, podle licence: CC BY-SA 2.0

Černá ředkev má léčivé účinky i využití v kuchyni

S černou ředkví to ale není dobré moc přehánět. Protože jsou účinky této zeleniny velmi intenzivní, doporučuje se jíst maximálně jednu syrovou ředkev denně a nevypít víc než 300 ml čerstvé šťávy za den. Protože černá ředkev může játra mírně podráždit, měli by se této zelenině vyhýbat lidé, kteří trpí onemocněním jater.

Dobrá i v kuchyni

Na černou ředkev není nutné pohlížet pouze jenom jako na lék. Tuto kořenovou bulvu lze využít mnoha způsoby i v kuchyni.

„Syrová černá ředkev nakrájená na tenké plátky se jako příloha hodí k čemukoliv – od pečiva namazaného máslem až po pokrmy z masa. Dá se také použít do jakékoliv polévky, které dodá pikantní příchuť. Může se i zapékat, potom lehce připomíná květák,“ vypočítává využití černé ředkve Ludmila PospíšilováEkofarmy Pospíšilovi, kde tuto kořenovou zeleninu pěstují.

Známý foodbloger Martin Kuciel (pan Cuketka), který o černé ředkvi píše na svém webovém projektu Prkýnko.cz, doporučuje s černou ředkví zacházet stejně jako s ostatními druhy kořenové zeleniny. „Nejraději černou ředkev dělám jako přílohu. Ředkev nakrájím na malé kostičky, dám do rendlíku s troškou vody a lžící másla. Osolím a podusím do změknutí. Ke konci vmíchám pažitku nebo jinou nasekanou bylinku a podávám k masu,“ popisuje svoji oblíbenou přípravu černé ředkve Martin Kuciel.

Při vaření je důležité myslet na to, aby se to s množstvím černé ředkve moc nepřehnalo. Protože syrová ředkev je poměrně tuhá, je dobré bulvy krájet na tenké plátky. „Někoho také může překvapit to, že slupka je hořce palčivá. Slupka se může odstranit, ale zbaví se tím zdravých silic, kterých je ve slupce nejvíc,“ vysvětluje Ludmila Pospíšilová.

Nenáročná

Výhodou černé ředkve je, že se dobře skladuje a dlouho vydrží. Dobrou černou ředkev lze poznat podle toho, že je tvrdá a poměrně těžká. Ředkev by neměla být zvadlá, ale naopak šťavnatá.

Kdo si oblíbil černou ředkev, může si ji zkusit vypěstovat i doma na zahrádce. Ředkev je podzimní zelenina, takže se sklízí v září až říjnu. Sklízet ji lze ale i v pozdním podzimu. „Ředkev roste dobře. Není náročná na stanoviště. Mají ji ale v oblibě dřepčíci a drátovci, takže je lepší ji sít v pozdním létě, kdy je víc srážek a chladnější noci,“ radí, jak černou ředkev pěstovat, Ludmila Pospíšilová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).