Hlavní navigace

Nemyjte gril po každé grilovačce, stačí jednou měsíčně

25. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Grilování je veskrze radostná aktivita. Kdyby se ale přece jen měla najít činnost spojená s grilováním, na kterou se tak úplně netěšíme, bylo by to nejspíš následné čištění grilu. Jak si ho ulehčit a proč nepulírovat gril po každém grilování?

Víte, čím přiložit pod gril, znáte čtyři kouzla a čáry, jak dokonale rozpálit gril, a dokonce znáte fígl, díky kterému se vám maso na gril nepřichytí, ale víte, jak správně o svůj drahý gril pečovat, aby dlouhá léta dobře sloužil, nereznul a nešpinil grilované pokrmy?

Galerie: Grilování v parcích

Hrubé očistění stačí

Až bude příště grilování u konce a na grilu už žádné jídlo nebude, rychle ho nahrubo očistěte. K tomu vám poslouží třeba mosazný kartáč, tím mechanicky odstraníte zbytky jídla a to úplně stačí. Na grilu sice zůstane mastný film, ten grilu ale neškodí, naopak, pomáhá kovové části chránit proti rezavění. Čistění připečených kousků je lepší nepodceňovat. Seškvařené zbytky nejenže zkazí chuť připravovaného jídla, ale navíc mohou být karcinogenní.

Kdy použít saponáty?

Pokud grilujete celé léto a častěji než jednou za týden, je dobré gril alespoň jedenkrát měsíčně „vypulírovat“ pomocí čisticích prostředků určených na gril. Části, které přijdou do styku s jídlem, třeba grilovací mřížku, čistěte pouze pomocí certifikovaných, zdravotně nezávadných saponátů, nikoliv kde jakým čistidlem na kov.

Jak čistit jednotlivé typy grilů?

Plynový gril

U plynového grilu je potřeba kromě mechanického odstranění zbytků jídla také opatrně očistit hořák. Zejména před zazimováním zkontrolujte, jestli nejsou plynové hořáky ucpané. Části grilu, které se dají vyjmout, při větším čistění vyjměte, omyjte saponátem na gril a poté nechte oschnout.

Gril na dřevěné uhlí

Tento gril vyžaduje čistění ještě druhý den po grilování, je totiž potřeba zbavit se popela, až když vychladne. Proceduru je třeba opakovat po každém grilování, jinak by popel navlhnul a začal by plesnivět. Před zazimováním a během důkladnějšího čistění také omyjte části grilu saponátem, opláchněte vodou a nechte oschnout.

Elektrické grily

O elektrické grily se starejte jako například o toustovač. Po grilování odstraňte zbytky jídla a papírovou utěrkou odstraňte největší mastnoty. Elektrické spotřebiče by se saponáty ani vodou čistit samozřejmě neměly – pouze jejich části, které jdou vyjmout, umýt a následně suché vrátit zpět.

Zazimování: gril musí být čistý a suchý

Nejpozději před zazimováním je potřeba gril vyčistit důkladněji, i pomocí saponátů. Velký pozor dejte, aby byly po čistění všechny části opravdu suché, jinak by hrozila koroze. Gril umístěte ideálně do uzavřených prostor, nebo alespoň pod střechu. A určitě mu pořiďte obal – pláštěnku, která ho ochrání před vlhkostí.

Zdroj: TZ Outdoorchef

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).