Hlavní navigace

Nemůžete usnout? Homeopatie rozlišuje typy spánkových potíží

31. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jsou malé a mají problémy s usínáním. Děti a spánek, to je velké téma. Stejně tak mají nejrůznější potíže se spánkem i dospělí. Upravit biorytmus svůj nebo dětí pomůže homeopatie.

Potíže se spánkem má velká skupina lidí, možná k nim patříte i vy, aniž byste si to plně připouštěli. Problémy s usínáním, probouzení se v průběhu noci, buzení se v čase, kdy i ptáci spí, to vše mnohdy bagatelizujeme a řešíme občasným nebo i pravidelným užíváním léků. Přitom kvalitní spánek je potřebný a jeho trvalý nedostatek může vést k závažnějším zdravotním potížím. Pokud má někdo se spaním dlouhodobý problém alespoň třikrát týdně, měl by zajít k lékaři.

Základní (a nejjednodušší) pravidla pro zdravý spánek: 

  • Budíček ve stejný čas.
  • Tři hodiny před spánkem nejíst, nepít kávu nebo zelený čaj. 
  • Omezení stresu.

Galerie: Potraviny nevhodné před spaním

Homeopatie rozlišuje typy spánkových potíží

S potížemi se můžete obrátit na praktického lékaře nebo přímo na spánkovou poradnu, vyzkoušet ale můžete i homeopatii. Vzhledem k tomu, že potíže se spánkem mohou být různé, je nejlepší individuální konzultace u lékaře–homeopata. Pro vaši lepší představu uvádíme nejběžnější léky:

Magnesia phosphorica 9CH

Homeopatický lék, který uvolňuje napětí, působí na centrální nervový systém a zlepšuje spánek. Dávkování: 5 granulí večer před spaním.

Coffea cruda 15CH

V případě, že vám neustálé myšlenky a nápady nedovolí usnout, ležíte v posteli a hledáte vnitřní klid. Dávkování: 5 granulí večer před spaním.

Arsenicum album 9CH

Buzení mezi půlnocí a třetí hodinou ranní. Mnohdy se k buzení přidává i úzkost a strach ze smrti. Dávkování 5 granulí před usnutím.

Nux vomica 9CH

Buzení mezi třetí a čtvrtou hodinou. Mnohdy se týká vystresovaných a přepracovaných lidí, kteří nemohou usnout a po probuzení mají hlavu plnou starostí. Dávkování 5 granulí před usnutím a po probuzení.

Nespavost malých dětí

Usínání a spaní malých dětí je tématem, o kterém často rodiče diskutují. K hlavním příčinám nespavosti kojenců patří kolika, hlad, teplo, nebo naopak chlad, případně přetaženost a nadbytek stimulantů. Nekvalitní spánek se pak u dítěte projeví jako útlum, ale v řadě případů je to naopak hyperaktivita spojená s poruchami pozornosti.

Tak jako u většiny problémů, ani v tomto případě neexistuje univerzální homeopatický lék, který by pomohl všem dětem. Homeopatických léků, které mohou pomoci, je nespočet.

Například homeopatický lék Borax je vhodný pro děti, které nesnášejí pohyb shora dolů a rozpláčou se vždy, když se je rodiče pokusí uložit do postýlky. Jejich spánek bývá neklidný a přerušovaný výkřiky.

Při nadměrné stimulaci a špatném usínání se hodí Coffea cruda, extrémně podrážděné a neutišitelné děti zklidní a uspí Chamomilla. Ten lék je v hodný i při prořezávání zoubků nebo při přemíře vzrušujících zážitků, a takto bychom mohli pokračovat dál.

Našli jste ve výše uvedených popisech své dítě? Podejte mu tedy před usnutím pět ve vodě rozpuštěných kuliček v ředění 9 nebo 15CH. Pokud se po týdnu pravidelného užívání situace nezlepší, pravděpodobně jste zvolili nevhodný lék. Můžete zkusit jiný, případně se obraťte na lékaře-homeopata.      

Odborná spolupráce:

MUDr. Jaroslav Čupera

Anesteziolog, homeopat. Pracuje na ARO v nemocnici v Ivančicích. Homeopatií se zabývá od poloviny 90. let. Je držitelem diplomu homeopatické terapie a členem Homeopatické lékařské asociace. Provozuje soukromou homeopatickou praxi, www.homeopatickaordinace.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).