Hlavní navigace

Nemocnice ruší operace kvůli covidu. Pacienti si mají před hospitalizací zavolat

26. 11. 2021

Sdílet

 Autor: se svolením FNUSA
Kvůli vysokému počtu pacientů s covidem začaly nemocnice v celém Česku omezovat plánované výkony. A výjimečně se to týká i onkologicky nemocných. Nejdéle ale čekají na operace pacienti na ortopediích, kteří kvůli covidu zažívají už druhý či třetí odklad zákroku s vidinou, že se jej možná dočkají v roce 2023 či později.

Jen za čtvrtek 25. listopadu testy odhalily téměř 27 tisíc pacientů s covidem. Takové číslo v Česku od začátku pandemie nebylo. A nejde o první den, kdy počty pozitivních přesahují 20 tisíc. Statistiku pravidelně zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví.

Většina pozitivně testovaných péči v nemocnici potřebovat nebude. Ale i malá část, které se udělá zle za pár dnů, stačí na to, aby nemocnice bily na poplach. Na takový příliv pacientů vyžadujících specifikou péči totiž nejsou dimenzované. Chybí hlavně personál, který umí zajistit péči o pacienta na ventilátoru či mimotělním krevním oběhu. Ti, kteří mají štěstí, v nemocnici skončí „jen“ na infuzích, ale i na jejich podání je potřeba zdravotní sestra.

Co se dozvíte v článku
  1. Plánované operace omezí (téměř) všude
  2. Chystáte se na zákrok? Raději si předem zavolejte
  3. Ambulantní péče a péče o děti zatím bez omezení 
  4. Na výměnu kloubů se čekalo už před covidem, teď lhůty sahají do přespříštího roku
  5. Někde lékaři omezují už i onkologické operace

Plánované operace omezí (téměř) všude

Kvůli složité situaci začaly nemocnice oznamovat, že na pacienty s plánovanými operacemi teď nemají síly. „Péče o pacienty s covid-19 je náročná a významným způsobem čerpá zdroje Krajské zdravotní. V současné situaci proto není možné poskytovat méně akutní (elektivní) péči v rozsahu, v jakém bylo původně plánováno,“ stojí ve sdělení akciové společnosti Krajská zdravotní, pod které spadají nemocnice v Ústí nad Labem, Teplicích, Chomutově, Děčíně a v Mostu.

Například Nemocnice v Kyjově pozastavila výkony neakutní péče už 9. listopadu. „Opatření se týká oddělení chirurgie, ORL, urologie a ortopedie,“ uvádí nemocnice na svém webu

„Odložitelné plánované operace a zákroky jsme omezili na polovinu, zejména u oborů ortopedie, plastická chirurgie, chirurgie, urologie, stomatochirurgie, ORL. Akutní operativy neodkladných zákroků, onkologických a dětských pacientů se však omezení ani u těchto oborů nedotkne,“ uvedla mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová.

Chystáte se na zákrok? Raději si předem zavolejte

Nemocnice doporučují pacientům ověřit si aktuální situaci:

„Pokud jste objednaní na plánovanou operaci, kontaktujte oddělení, na které jste byli objednáni, a personál vám sdělí další postup. Omlouváme se za vzniklé komplikace, které byly nepředvídatelné. Do běžného provozu se vrátíme ihned, jakmile to situace dovolí,“ uvádí na webu FN Bulovka, která plánované zákroky zastavila 25. listopadu.

„Neakutní výkony jsme začali omezovat postupně tak, aby se pacienti měli čas přizpůsobit těmto změnám a mohli jsme je na to připravit,“ podotýká mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek s tím, že na operaci se zatím nedostanou například lidé s kýlou, neakutními očními nebo malými chirurgickými zákroky. „Dotkne se to desítek pacientů. Lhůta pro odložení může trvat i několik týdnů. Nelze to však takto brát paušálně. Vždy je důležitý aktuální zdravotní stav pacienta a jakýkoliv odklad plánovaného výkonu je vždy závislý na rozhodnutí ošetřujícího lékaře,“ upozorňuje.

Ambulantní péče a péče o děti zatím bez omezení 

Podobných sdělení je na internetu v posledních dnech velké množství a stále přibývají. Do potíží se dostaly či dostanou zřejmě téměř všechna lůžková zařízení, která musejí pečovat o covidové pacienty. Jejich množství totiž už zahltilo i největší nemocnici v Česku.

„Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci se od 29. listopadu do odvolání pozastavuje veškerá elektivní, tj. plánovaná operační péče. Omezení se v žádném případě nevztahuje na akutní a život ohrožující stavy,“ uvádí FN Motol na svém webu. Omezení se týká pouze části pro dospělé pacienty.

„Týká se to všech plánovaných výkonů, u kterých je nutná hospitalizace. Péči omezují chirurgové, ortopedi, prostě každý. Ty zákroky, které jsou ambulantní, jsme zatím nezastavili,“ říká pro server Vitalia.cz ředitel Motola Miloslav Ludvík.

Na výměnu kloubů se čekalo už před covidem, teď lhůty sahají do přespříštího roku

Pro Motol jde už o druhé omezení plánovaných výkonů kvůli covidu. Pozastavit plánovanou péči musela nemocnice už v březnu. Někteří pacienti například na ortopedii se proto odkladu operace dočkali už poněkolikáté. „Já vím, ale co s tím mám dělat? To je práce antivaxerů. Já se strašně omlouvám, ale nemám k tomu víc co říci,“ podotýká Miloslav Ludvík s tím, že jako ředitel se pohybuje nyní „na bojišti“.

Plánovaná péče ale nestojí jen v Praze. Špatně na tom jsou také brněnské nemocnice. „Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se omlouvá všem pacientům, kterým musela a bude muset znovu odložit jejich plánované zákroky a operace. Je to z důvodu zvyšujícího se počtu pacientů s nemocí covid-19, kteří v současné době zaplňují standardní i JIP lůžka v nemocnici,“ oznámilo toto zařízení 19. listopadu, kdy se staralo o 108 pacientů s covidem. A číslo stále rostlo, takže ve čtvrtek odtud převážely sanitky dva covidové pacienty v těžkém stavu do Prahy na Homolku a do Všeobecné fakultní nemocnice (foto z převozu je hned v úvodu tohoto článku).

Podle informací, které má redakce Vitalia.cz k dispozici, v některých pražských nemocnicích ortopedi pacientům nabízeli ještě před aktuální covidovou vlnou výhled na výměnu kyčelního kloubu či kolene až v roce 2023.

To, že se nejdéle čeká na ortopedii, potvrzuje také mluvčí FN Olomouc. „Nejdelší čekací doby jsou u velkých ortopedických operací (výměny kloubů),“ uvádí Adam Fritscher bez upřesnění, kolik tyto lhůty nyní činí.

Někde lékaři omezují už i onkologické operace

Lékař z fakultní nemocnice v jednom moravském městě zase při neformálním rozhovoru uvedl, že odklady už se týkají i pacientů, kteří potřebují odoperovat nádor. Lékaři nyní pečlivě zvažují, kdo skutečně musí na zákrok hned a u koho by mohl počkat. „Například nádor močového měchýře nesnese odkladu, ale menší nález v ledvině nebo některé typy rakoviny prostaty mohou týdny počkat,“ popsal lékař. Někteří z pacientů proto na odoperování nádoru nepůjdou v listopadu, ale až v lednu. Tedy pokud se epidemiologická situace zlepší…

Oficiálně ale zdravotnická zařízení uvádějí, že k omezení péče pro onkologické pacienty nedochází. A nemocnice se tento druh péče snaží poskytovat. Jak píše na sociální síti Thomayerova FN, akutní onkologické výkony nemocnice provádí. „Onkologických pacientů se omezení péče vůbec netýká,“ dodává pak za FN Motol její ředitel Miloslav Ludvík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).